Jou­luos­tok­sil­la ver­kos­sa - muis­ta nämä

21.11.2022

verkkoostokset.jpg

Kuvituskuva

Kansainvälinen tarjouskampanjapäivä Black Friday ja sitä seuraava Cyber Monday houkuttelevat monia tekemään jouluostoksia ja muita hankintoja verkossa.

Verkkokauppaostoksilla kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama nyrkkisääntö: tarkista mitä myyjä kertoo itsestään, missä maassa kauppa sijaitsee, mikä on tuotteen alkuperäinen hinta, onko peruutusoikeutta, mikä on toimitusaika-arvio ja lopuksi – maksa luotolla.

Se­son­ki vai­kut­taa toi­mi­tusai­koi­hin

Sesonkiaikana kannattaa varautua siihen, että luvatut toimitusajat saattavat venyä. Siksi lahjat on hyvä tilata hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät varmasti pukinkonttiin.

Verkkokaupat usein ilmoittavat etukäteen, jos toimitusajoissa on odotettavissa viiveitä. Asia on kuitenkin hyvä tarkistaa, sillä toisinaan viivästyminen selviää kuluttajalle vasta jälkikäteen, kun tilausta ei kuulukaan luvatussa ajassa.

Sesonkiaikana kannattaa harkita myös pikatoimitusvaihtoehtoja – valitsemalla hieman kalliimman toimituksen tuote voi tulla perille nopeammin. Myös pakettien noutopisteet saattavat ruuhkautua joulun alla ja oma paketti ohjautua toiseen pisteeseen. Tuotteita voi etsiä myös muista verkkokaupoista ja tarkistaa, millaisia toimitusaikoja muilla kauppiailla on.

Kiin­ni­tä huo­mio­ta hin­ta­tie­toi­hin

Black Fridayn, Black Weekin ja Cyber Mondayn tarjousten keskellä kuluttajan on hyvä olla valppaana. Verkkokaupat saattavat nostaa tuotteiden hintoja hetkellisesti juuri ennen tarjouskampanjoiden alkua ja laskea hinnat takaisin normaalille tasolle kampanjoiden alkaessa. Näin kuluttajalle saattaa muodostua mielikuva, että tuotteet ovat alennuksessa, vaikka tosiasiassa niitä myydään normaalihintaisina. Hintavertailua kannattaakin tehdä eri kauppojen välillä.

Kuluttaja voi yleensä odottaa, että verkkokaupat ovat merkinneet hintatiedot huolellisesti. Joskus hintatiedoissa on kuitenkin virheitä. Epätavallisen edullinen hinta tarjouskampanjoiden ulkopuolella voi viitata virheeseen hintatiedoissa. Tilaus saattaa onnistua virheellisellä hinnalla, mutta kuluttajan tulee varautua siihen, että myyjä vetoaa hintavirheeseen ja peruuttaa tilauksen.

Mak­su­ta­vois­sa on ero­ja

Verkkokaupat tarjoavat usein monia erilaisia maksutapoja. Kuluttajalle saatetaan tarjota esimerkiksi laskua, verkkokaupan omaa luottosopimusta, tilisiirtoa ja maksukorttimaksua. Laskutus hoidetaan monesti välittäjän, esimerkiksi Klarnan tai Qliron, kautta. Useimmiten kuluttajalle paras vaihtoehto on luotolla maksaminen.

Kun maksat luotolla, esimerkiksi luottokortilla, voit vaatia rahojesi palautusta omalta luotonantajaltasi, jos myyjä ei esimerkiksi toimita tilausta eikä palauta rahojasi tai se menee konkurssiin. Vastaava suoja kuuluu myös joihinkin pankkikortteihin – tämä selviää oman korttisi ehdoista.

Pankeilla on myös usein omia turvallisen maksamisen palveluja. Maksukorttiin voi asettaa muun muassa maantieteellisen rajoituksen, jolloin maksukortti toimii esimerkiksi vain kotimaassa tai Euroopassa.

Vaih­dot, pa­lau­tuk­set ja vir­he­ti­lan­teet

Houkuttelevien tarjouskampanjoiden aikana tulee ehkä helpommin tehtyä ostoksia, joita myöhemmin katuu. EU-alueella verkkokaupasta ostetuilla tuotteilla on pääsääntöisesti 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka aikana ostoksen voi perua ilman erityistä syytä.

Muista tarkistaa jo tilausta tehdessäsi, onko palautus maksuton – näin ei aina ole. Palautusohjeet ja tiedot palautuskuluista löytyvät myyjän verkkosivuilta, yleensä tilaus- ja toimitusehdoista. Tuotetta ei tarvitse palauttaa välittömästi, vaan riittää, että palautuksen tekee viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Peruuttamisilmoitus on puolestaan tehtävä myyjälle viimeistään 14 päivän kuluttua tilauksen vastaanottamisesta.

Joulun aikaan moni verkkokauppa tarjoaa tuotteille pidemmän palautusajan. Verkkokaupan tilausehdoista selviää, mikä on tuotteiden palautusaika. Palautustilanteissa on hyvä käyttää myyjän tarjoamaa palautuslomaketta, joka voi olla verkossa tai paperiversiona tilauksen mukana. Palautukset tulee tehdä verkkokaupan ohjeiden mukaan.

Kaikilla verkko-ostoksilla ei ole palautusoikeutta. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hygieniatuotteet sekä personoidut tuotteet, kuten mittatilauksena tehdyt vaatteet ja tuotteet, joihin on tehty kaiverruksia kuluttajan toiveiden mukaan.

Lisäksi verkosta ostetuilla lentolipuilla ei ole pääsääntöisesti peruuttamisoikeutta. Lentoajankohtaa voi olla kuitenkin mahdollista muuttaa. Lippuehdoissa kerrotaan, onko matkan siirtämisessä joustoa, joten lue ehdot huolellisesti ennen ostoa ja lipputyypin valintaa.

Joskus myyjäkin tekee virheitä, ja perille saapuu muu kuin tilattu tuote tai tilattu tuote on viallinen. Virheestä kannattaa ilmoittaa myyjälle mahdollisimman pian. Peruuttamisajan umpeutuminen ei ole kuitenkaan este virheilmoituksen tekemiselle. Jos saat väärän tai viallisen tuotteen, sinun tulee palauttaa se ja myyjän tulee vastaavasti oikaista virhe. Lisäksi myyjän pitää korvata kaikki virheestä aiheutuneet kulut, kuten tavaran palautuskulut.

Luo­tet­ta­van verk­ko­kau­pan tun­nus­mer­kit

Tarkista aina, missä maassa verkkokauppa sijaitsee. Myyjän sijaintimaata ei pysty päättelemään verkkosivujen kielen perusteella. Sijaintimaalla on merkitystä kuluttajansuojan kannalta, sillä jos myyjän kotimaa on muu kuin EU-maa, Norja, Islanti tai Iso-Britannia, Euroopan kuluttajakeskus ei voi auttaa sinua ongelmatilanteissa. EU-alueen verkkokaupoilla on myös melko yhtenäinen kuluttajansuojan taso.

Toisinaan verkkokaupan kanssa ei voi asioida suomeksi, vaikka verkkosivut itsessään olisivat suomenkieliset, ja asiakaspalvelu toimiikin vain esimerkiksi englanniksi. Tämä ei välttämättä aiheuta hankaluuksia, sillä monella verkkokaupalla on hyvin sujuvat käytännöt ongelmatilanteissa. Kuluttajan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että kielitaidolla on merkitystä asioiden sujuvuuden kannalta ongelmatilanteissa, jos verkkokaupan kanssa ei voi viestiä suomeksi. Verkosta löytyviä ilmaisia käännöskoneita kannattaa käyttää asiointiin, jos oma kielitaito ei riitä.

Sijainti- ja yhteystiedot kertovat myös verkkokaupan luotettavuudesta. Jos yritys ei tarjoa muuta yhteydenottotapaa kuin verkkolomakkeen, eikä yrityksen tiedoissa ole yhteystietoja, kuluttajan kannattaa harkita tarkkaan tilauksen tekemistä. Yrityksen tiedoista tulisi löytyä esimerkiksi katuosoite, sijaintimaa, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Joskus ehdoista voi myös löytyä tieto varastosta, josta tuotteet toimitetaan ja joka sijaitsee eri maassa kuin itse yritys. Näin on usein dropshipping-verkkokaupoilla.

Muiden kuluttajien palautteiden etsiminen kyseisestä verkkokaupasta on hyvä tapa tarkistaa, onko verkkokauppa luotettava toiminnassaan ja ovatko tuotteet hintansa arvoisia. Toisinaan hyvin halpa hinta voi viitata huijaukseen tai tuoteväärennökseen, varsinkin jos kyseessä on merkkituote. Kirjoita verkkokaupan nimi hakukoneeseen ja katso, mitä tulokset kertovat.

Apua ongelmatilanteisiin

Jos törmäät ongelmiin verkko-ostoissa, ole ensin yhteydessä myyjään ja pyri selvittämään asia suoraan tämän kanssa. Voit hyödyntää muun muassa englanninkielisiä valitusmalleja reklamoinnissa.

Mikäli et saa myyjään yhteyttä tai rahojasi ei palauteta, voit kääntyä luottoyhtiösi puoleen, jos maksoit ostoksen luotolla. Voit tällöin vedota luotonantajan vastuuseen ja hakea maksunpalautusta.

Jos ongelmaan ei löydy ratkaisua, voit ottaa Euroopan kuluttajakeskukseen yhteyttä, jos verkkokauppa sijaitsee toisessa EU-maassa, Norjassa, Islannissa tai Isossa-Britanniassa. KKV:n kuluttajaneuvonta auttaa sinua, jos kyseessä on kotimainen verkkokauppa.

Lue myös

02.12.2022Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti toteutuessaan heikentäisi uutis- ja kulttuurituotantoa
01.12.2022Keskustanuorten puheenjohtaja: Paavo Väyrynen ei voi asettua ehdolle Keskustan ehdokkaana, eikä toimia Keskustan johtopaikoilla
01.12.2022Poliisin etsimä 12-vuotias poika on löytynyt
01.12.20221970- luvulla syntyneet maksoivat eniten tuloveroja
01.12.2022Samu Haber juontaa ja esiintyy Ylen Uuden Musiikin Kilpailussa helmikuussa
01.12.2022Turkin mielestä Suomella ja Ruotsilla ei konkreettista edistystä
30.11.2022Vesa-Matti Loirista julkaistaan MTV:llä poikkeuksellinen dokumentti 17. joulukuuta
29.11.2022Huippusuosittu poliisin joulukonsertti Itä- Uudellamaalla 13. joulukuuta
29.11.2022Omasta kuolemasta puhuminen on joka kolmannelle suomalaiselle vaikeaa - kuolema ei katoa vaikenemalla
29.11.2022Saamelaiskäräjät hyväksyi Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälain muuttamisesta
29.11.2022Alex Schulmanin tosipohjaiseen romaaniin perustuva Polta nämä kirjeet- elokuvateattereihin jouluna
28.11.2022Keskustanuoret: Paavo Väyrynen ei voi toimia Keskustan puoluehallituksen jäsenenä
28.11.2022Poliisi pyytää havaintoja Espoossa kadonneesta 12- vuotiaasta pojasta
28.11.2022Turkki, Ruotsi ja Suomi keskustelevat Nato-jäsenyydestä
28.11.2022Poliisikomentaja Aapio korostaa yhteistyön merkitystä jengirikollisuuden torjunnassa
28.11.2022Synnyttäjien keski- ikä nousee yhä - neljännes synnyttäjistä yli 35-vuotiaita
28.11.2022KKV: Pe­rus­tee­ton oi­keu­teen haas­ta­mi­nen ku­lut­ta­jien pii­na­na
28.11.2022Tampereen Kirjafestareiden kansainvälisenä tähtivieraana ruotsalainen menestyskirjailija Alex Schulman
26.11.2022Päihtyneet kuljettajat työllistivät poliisia Pohjois-Karjalassa
25.11.2022Miljoonat ilman lämpöä tai sähköä Ukrainassa
25.11.2022Kannanotto: Saamelaiskäräjien puheenjohtajisto tuomitsee saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen
24.11.2022Kiiminkipuiston kouluun kohdistui uhkaus
24.11.2022Itsenäisyyspäivä näkyy ja kuuluu Ylen tv-kanavilla, Radio Suomessa ja Ylen verkkopalveluissa
24.11.2022Ryöstörikosten määrä kasvussa Itä-Uudellamaalla
24.11.2022Intrum Oy: Suomalaiset jättävät laskuja maksamatta useammin kuin eurooppalaiset
24.11.2022Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan joulukuussa
23.11.2022Joulutodistus lastensuojelulle - asiakkaiden ääni kuuluviin lainsäädännön uudistuksessa
23.11.2022Yli puolet suomalaisista tytöistä on harkinnut oman ulkonäkönsä muuttamista sosiaalisen median kuvaston vuoksi - nuoret toivovat vaikuttajilta avoimuutta ja vastuuta
23.11.2022Poliisi torjuu pimeää työtä yhdessä muiden viranomaisten kanssa
23.11.2022Suomalaispoliisien keksintö auttaa pelastautumaan tulipalosta
21.11.2022Jou­luos­tok­sil­la ver­kos­sa - muis­ta nämä
21.11.2022Poliisi kaipaa vihjeitä kadonneesta nuoresta
21.11.2022Seurakuntavaalit 2022: Lähes puolet uusia päättäjiä- keski-ikä kasvoi
20.11.2022Poliisi otti kiinni 15 huumausainerikoksista epäiltyä henkilöä Helsingissä
20.11.2022Tanssii Tähtien Kanssa -kausi huipentui Benjamin Peltosen ja Saana Akiolan voittoon
18.11.2022Pula osaavista ammattilaisista uhkaa sisäisen turvallisuuden aloja
18.11.2022Asiakastiedon luottotietorekisteristä poistuu pian yli puolitoista miljoonaa maksuhäiriömerkintää
17.11.2022Poliisin tiedonhankintakeinoihin esitetään muutoksia
17.11.2022Muusikkolegendan jäähyväiskonsertti: Elton John Live: Farewell from Dodger Stadium
17.11.2022Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kiittää pääministeri Marinia sekä oikeusministeri Henrikssonia
17.11.2022Kansanedustajan seksuaalirikosepäily syyteharkintaan
17.11.2022Tiedonsaanti rikosasioista tehdyistä viranomaispäätöksistä paranee
17.11.2022Hallitus esittää lakia potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista
17.11.2022Oikeudenhoidon selonteko: vakaa ja toimiva oikeusvaltio tarvitsee viranomaisilleen riittävät resurssit
17.11.2022Saamelaisten itsemääräämisoikeus ja itsehallinto vahvistuvat
17.11.2022Sähkön hinta näkyy jo perustoimeentulotuessa huomioiduissa taloussähkö- ja lämmitysmenoissa - tuensaajien määrä on tavanomaisella tasolla
16.11.2022Saamelainen parlamentaarinen neuvosto on huolissaan saamelaiskäräjälain etenemisestä
16.11.2022BIOS julkaisi verkossa energialaskurin
15.11.2022Tietosuojavaltuutettu antoi Verohallinnolle huomautuksen liian laajoista tietopyynnöistä
15.11.2022Savon ammattiopistolle Opetus- ja kulttuuriministeriön kunniamaininta ekologisen kestävyyden kehittämisestä
15.11.2022Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi miehen epäiltyihin valepoliisipetoksiin liittyen
11.11.2022Mak­su­häi­riö­mer­kin­tä pois­tuu jat­kos­sa no­peam­min, mut­ta sii­tä pi­tää yleen­sä huo­leh­tia itse
11.11.2022Narkolepsiaoikeudenkäynnit päättyivät
11.11.2022Saamelaiskäräjien puheenjohtajisto oikoo vääriä käsityksiä saamelaiskäräjälaista
10.11.2022Syytteet MPK:n henkilökuntaa kohtaan lopullisesti kaatuneet
03.11.2022Turkki pysyy kannassaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä
02.11.2022Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli kuolleen kanssa
02.11.2022Anniskelupaikoissa anniskeltiin päihtyneille
01.11.2022KRP:llä ei ole näyttöä Suomeen kulkeutuneista avustusaseista
01.11.2022NATOn ehto Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle ydinaseiden sijoitus Suomeen?
31.10.2022Ukrainan sisäministeriö: Tieto ukrainalaisten aseiden salakuljetuskanavasta Suomeen on väärä
31.10.2022Väite: Yhdysvaltain presidentti Biden menetti malttinsa Ukrainan Zelenskylle
31.10.2022Aki Linnanahde jättää aamuradion - toteuttaa jatkossa unelmaansa täysipäiväisenä podcastaajana
31.10.2022Tutkimus vie pohjan Kokoomuksen asumistuen leikkaamisesta
31.10.2022VATT:n tutkimus: Sosiaalietuuksien maksaminen vain kerran kuussa aiheuttaa mittavia kulutuspiikkejä ja vähentää säästämistä
29.10.2022Britannian pääministeri Sunak harkitsee maansa ulkomaanavun jäädyttämistä
29.10.2022Unkarin Gulyas: "Se, joka keksi Brysselin Ukrainan sodan vuoksi asettamat pakotteet, on Venäjän paras ystävä"
29.10.2022Innofactorin kyberturvallisuusyksikön johtaja Jarno Limnéll lähtee ehdolle eduskuntaan Kokoomuksen ehdokkaana
29.10.2022Rattijuopot tänäkin viikonloppuna liikenteessä
29.10.2022Taksiliikenteen valvontaisku osoitti lukuisia puutteita Lounais-Suomessa
28.10.2022Naton Stoltenberg 4. marraskuuta Turkkiin- asialistalla Suomen ja Ruotsin jäsenyys sotilasliitossa
28.10.2022Isyyshuijauksiin on puututtava ja uhreille on tarjottava tukea
28.10.2022Joensuussa ja Kuopiossa anastettu arvokkaita työkaluja - poliisi pyytää havaintoja pakettiautosta
28.10.2022Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärä hurjassa nousussa
28.10.2022Ryöstön tutkinta muuttui petosepäilyksi Turussa
28.10.2022SDP:n Niina Malm: Kokoomuksen Valtosen talouspolitiikan linja on holtiton ja tuhoisa kaikille muille paitsi rikkaille
27.10.2022Veijo Lalli puolustaa Johanna Tukiaista: Syyttää rankasti kaikesta Johannan äitiä
27.10.2022Rahoitusta itärajan esteaidan pilottiin, pelastajamäärän noston valmisteluun ja poliisin ICT-toiminnan kehittämiseen
27.10.2022Marjanhankintayritykseen kytkeytyvä esitutkinta jatkuu: Poliisi ja Rajavartiolaitos epäilevät törkeää ihmiskauppaa
27.10.2022Ruotsin poliisi: Johanna Tukiainen kysyi " Do you want some cocaine? "
27.10.2022Video: Bilettääkö Iso- Britannian pääministeri Rishi Sunak videolla?
27.10.2022Saksa aikoo laillistaa kannabiksen viihdekäytön
26.10.2022Naton Stoltenberg vierailee Turkissa neuvottelemassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä
26.10.2022Sote- ammattilaisten syystalven koronarokotetehosteille ei ole lääketieteellisiä perusteita
26.10.2022Yksipuolinen tuomio on sanktio velvoitteen laiminlyönnistä
26.10.2022Ulosoton suojaosuuden korotus väliaikaisesti koko ensi vuodeksi, kuluttajaluottoihin tiukennuksia ja markkinointiin rajoituksia
25.10.2022Britannian oikeusministeri Brandon Lewis erosi
25.10.2022Turkki odottaa Suomen ja Ruotsin estävän terroristiryhmiä toimimasta maaperällään
25.10.2022STT sai Tietoturvan suunnannäyttäjä - tunnustuksen
25.10.2022Muumihahmot muuttuvat todeksi Lumoavan kultaseppien käsissä Kuopiossa
25.10.2022Puolustusvoimat harjoittelee yöllä Tammisaaren keskustassa
25.10.2022Suurituloisimmat hyötyvät eniten nopeasti kasvavasta verotuesta
25.10.2022Poliisin blogi: Vakavat uhkat edellyttävät kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä
24.10.2022Venäläistä tv-juontajaa tutkitaan yllytyksestä kansanmurhaan Ukrainassa
24.10.2022Intialaistaustaisesta Rishi Sunakista tulee pääministeri Isossa-Britanniassa
24.10.2022Video: Lähettikö Turkki Ukrainaan palkkasotilaita Venäjän puolelle?
24.10.2022Keskusrikospoliisin entiset rikosylikomisariot avaa maallikoille rikostutkintaa ensi syksynä
23.10.2022Miksi Unkari viivyttää Suomen ja Ruotsin NATO- jäsenyyttä?
23.10.2022Kuolleisuus hengenvaaralliseen aivoverenvuotoon vähentynyt naisilla jyrkästi mutta kasvanut iäkkäillä miehillä
22.10.2022Suomen valtuuskunta vierailee Turkissa ensi tiistaina

Näytä lisää »