Nuorten äärikäytös on ehkäistävissä

12.11.2020

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi

Pääosa nuorista Suomessa voi hyvin, mutta pienellä osalla on isoja ongelmia, jotka näyttäytyvät esimerkiksi väkivaltaisuutena. Viime päivinä julkisuudessa on keskusteltu erityisesti pääkaupunkiseudun osalta nuorisoryhmien äärikäytöksestä. Ilmiöön tulee vastata ennen muuta ennaltaehkäisevin toimin. Se on nuorten kannalta inhimillisintä ja yhteiskunnan kannalta tehokkainta sekä tuottavinta.

Ennaltaehkäisyn keinoja on paljon. Keskeistä on, että nuorisotyön edellytykset turvataan. Korona-kriisi on myös peruste niiden vahvistamiseen.

- Ennaltaehkäisy on kolikko, jolla on kaksi arvokasta puolta: samalla saadaan aikaiseksi inhimillistä ja yhteiskunnallista hyvinvointia sekä vältetään ongelmien korjaamisen kustannuksia. Pitkällä aikavälillä yhteiskunnan kannalta kyse on tulevista työntekijöistä tai vaikka yrittäjistä, jotka maksavat veroja ja tekevät hyvää työtä yhteiseksi hyödyksi, Allianssin toiminnanjohtaja Ilmari Nalbantoglu toteaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo arvioi YLE:lle 11.11., että nuorten ongelmien kärjistymisen syinä ovat kaksi erityistä tekijää. Kärjistymiseen vaikuttaa tänä vuonna eletty poikkeuksellinen korona-aika. Lisäksi taustalla on huono-osaisuuteen ja eriarvoisuuteen liittyviä seikkoja.

- Ministeri Ohisalon analyysi vaikuttaa osuvalta. Näihin syihin voidaan vastata vain laaja-alaisilla toimilla - mitään hopealuotia korona-ongelmiin tai eriarvoistumiseen ei ole, Nalbantoglu sanoo.

Laaja-alainen ennaltaehkäisy on tärkeää - koonti toimista

Nuorisotyön arvo on valtava. Nuorisotyöllä voidaan tutkimusten mukaan ehkäistä syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Esimerkiksi Syrjäytymisen lasku -tutkimus osoittaa, että nuorisotyö edistää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten siirtymistä työhön ja koulutukseen sekä ehkäisee syrjäytymistä. Kohdennetut toimet vahvistavat julkista taloutta tulonsiirtojen vähenemisen ja verojen lisääntymisen myötä. Erityisesti tutkimuksessa tarkasteltiin työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön merkitystä - ja niiden merkitys todettiin suureksi. Nuorisotyö on kivijalka, jonka lisäksi voidaan rakentaa muita nuorten syrjäytymisen ehkäisyn ja hyvinvoinnin edistämisen toimia.

Nuorisotyön edellytyksiä erityisesti korona-aikana tulee vahvistaa.

Moniammatillinen yhteistyö on tärkeää, jotta nuorten tukemisessa huomioidaan elämän eri puolet ja ongelmia voidaan luodata monella eri tutkalla. Isoimpien ongelmien ehkäisyn kannalta hyvä esimerkki moniammatillisesta yhteistyöstä on Ankkuritoiminta, eli yhteistoiminta poliisin sekä nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimien välillä.

Kuntien ja valtion tulee vahvistaa moniammatillista yhteistyötä.

Nuorten ohjaamot ovat paikkoja, joista saa apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Nuorten palveluiden vaikuttavuutta koskevat tutkimukset osoittavat, että palvelut onnistuvat hyvin silloin, kun ne tavoittavat nuoret mahdollisimman tehokkaasti, ovat räätälöityjä ja jatkuvia sekä moniammatillisia. Ohjaamot monialaisena ja nuorilähtöisenä toimintamallina vastaavat juuri näihin tarpeisiin.

Ohjaamot tulee vakinaistaa ja niiden resurssit turvata.

Harrastamisen mahdollisuudet tarkoittavat yhteisöjä myös niille nuorille, jotka muuten tuntisivat itsensä ulkopuolisiksi. Harrastamisen tulisi olla mahdollista ja kiinnostavaa kaikille nuorille. Tätä kohden mennään suomalaisessa harrastamisen mallissa, jonka rakenteesta hallitus on jo päättänyt ja jota seuraavaksi aletaan toteuttaa erityisesti kunnissa.

Kuntien tulee toteuttaa harrastamisen mallia: nimetä harrastuskoordinaattori, tarjota vapaa-ajan tiloja maksuttomasti tai huokeasti nuorten ja nuorisojärjestöjen käyttöön sekä tukea järjestöjen tarjoamaa harrastustoimintaa.

Mielenterveystyössä erityisesti matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä.

Eri tutkimusten mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Mielenterveyden häiriöt ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Asiantuntijoiden mukaan myös viime päivinä julkisuuteen tulleissa pääkaupunkiseudun väkivaltatapauksissa taustalla usein on mielenterveysongelmia.

Tavoitteena tulee olla, että mielenterveyden ongelmien vuoksi apua hakeva nuori pääsee palvelujen piiriin viikon kuluessa yhteydenotosta. Nuorten tarvitsemat tukipalvelut tulee järjestää yhden luukun periaatteella. Digitalisaation tuomat mahdollisuudet tulee tunnistaa ja hyödyntää.

Äärikäytös on yksi oire eriarvoistumisesta. Tätä voidaan purkaa ylipäätään yhdenvertaisuutta ja syrjäytymisen ehkäisyä tukevalla yhteiskuntapolitiikalla.

- Lapsi- ja nuorivaikutukset tulee arvioida kuntien ja valtion päätöksenteossa.
- Perheitä tulee tukea tarpeen mukaan kasvatuksessa läpi lapsuuden ja nuoruuden.
- Kuntien tulee tehdä nuorten syrjäytymiseen puuttuva ohjelma tai huomioida nuorten syrjäytymisen ehkäisy kunnan strategiassa.
- Oppimisen ongelmiin tulee tarjota oppilaitoksissa tukea matalalla kynnyksellä. Tämä edellyttää riittävästi opinto-ohjaajia, uraohjaajia, kuraattoreja ja opintopsykologeja.
- Erityisesti vähemmistöihin kuuluvia nuoria tulisi tukea osallistumaan vaikuttamiseen.

Edellä esitettyjen toimien perustana on riittävät resurssit nuorisotyölle. Näiden toimintojen kehittäminen ja jatkuvuus edellyttää, että nuorisoalan rahoitus turvataan pitkäjänteisesti. Nyt rahoitus perustuu rahapelitoiminnan tuottoihin ja on vaakalaudalla. Nykyisessä rahoitusmallissa on kytketty keinotekoisesti yhteen kaksi toisiinsa juurikaan liittymätöntä asiaa: rahapelaaminen ja nuorisotyö. Lisäksi rahapelitoiminnan tuotot tulevat nykynäkymän mukaan olemaan vähäisiä tilanteessa, jossa nuorisotoimialan yhteiskunnallinen merkitys ei laske.

- Pitkäjänteisen toimialan rahoituksen turvaamiseksi yksi olennainen toimi on rahoituksen katteen siirtäminen rahapelitoiminnan katteesta valtion yleiseen budjettiin.

Live24magazine

04.12.2020MTV Uutisten tuottamat radiouutiset laajasti Bauer Median radiokanaville
03.12.2020Keskustan puheenjohtajalle Annika Saarikolle oma virtuaalinen keskusteluohjelma "Annikan kanssa" - ensimmäinen vieras kirjailija Kari Hotakainen
02.12.2020Oikeusministeri Henriksson: Viharikosten ja laittoman vihapuheen torjuntaan panostettava koko EU:ssa
02.12.2020Koronaepidemia vaikeutuu - tekstiviesti alueellisten ohjeiden tueksi
02.12.2020Juhli joulua pienessä porukassa ja vältä ruuhkia- listasimme vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon
01.12.2020"Pomminvarma ammattilainen ja herrasmieskokki" - Patrik on MasterChef 2020 -voittaja!
01.12.2020True crimea ja kansainvälisiä kirjailmiöitä - tässä ovat vuoden 2020 kuunnelluimmat äänikirjat
30.11.2020Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?
27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin
24.11.2020MaRa: Uudenmaan koronatilanne heikentynyt nopeasti - tilanne edellyttää vastuullisuutta yrityksiltä ja asiakkailta
20.11.2020Pro: Luottamuspula estää Kotidatan henkilöstön osallistumisen paikalliseen sopimiseen - yhtiö jatkanut henkilöstön epäasiallista kohtelua lakon jälkeen
20.11.2020Valtioneuvosto nimitti torstaina 19. marraskuuta oikeustieteen kandidaatti Robin Lardotin jatkamaan Keskusrikospoliisin päällikkönä
19.11.2020Tulli havaitsi ekstraneitsytoliiviöljyissä puutteita
19.11.2020Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: Ulkosuomalaiset tärkeä voimavara Suomelle
19.11.2020Legendaarinen Mike Tyson tekee odotetun paluun nyrkkeilykehään
18.11.2020THL: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi koronarokotusten järjestämistä ja kohderyhmiä - arvio tarkentuu tutkimustiedon kertyessä
17.11.2020Saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteistyö käynnistyy kulttuurifoorumissa Inarissa 23. marraskuuta
17.11.2020Näin estät remontoidessa ilmakuplat tapetin alla
17.11.2020Kirjailijat perustivat ginitislaamon - lukijoille laatua myös lasiin
17.11.2020Lapsiasiavaltuutettu: Lastensuojelun kriisi on ratkaistava
16.11.2020Koronakriisin vaikutukset näkyvät lasten hädässä - kriisi tuonut esiin järjestelmämme heikkouksia
13.11.2020Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta Pirkkolan liikuntahallin rakentamista koskevan täytäntöönpanokieltohakemuksen
13.11.2020Illan Isäntä : Petrus Schroderuksen joulukonserttiin pieni erä lippuja myyntiin
12.11.2020Alustavat vahingonkorvausvaatimukset Vastaamolle
12.11.2020THL : Suomalaiset nuoret käyttävät eurooppalaisnuoria harvemmin päihteitä, kertoo laaja eurooppalainen tutkimus - humalajuominen huolettaa
12.11.2020Samu Haber soolouralle - ensimmäinen kappale julkaistaan huomenna
12.11.2020Metsähallituksen sopimusyrittäjän toiminnassa puutteita
12.11.2020Nuorten äärikäytös on ehkäistävissä
11.11.2020Rovaniemen joulua ei ole peruttu - Koko kaupungin elävä joulukalenteri avautuu päivittäin
11.11.2020Tukesin virkamies vapautettu
11.11.2020Kela: Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa
09.11.2020Kaupan liitto: Riita Kotidatassa ratkeaisi paikallisesti, mutta Pro vastustaa
09.11.2020Yrityksiä perustetaan taas yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa
09.11.2020Papit alkaneet tarkistuttaa saarnojaan Päivi Räsäsellä - "Uskallanko sanoa näin vai joudunko käräjille?"
07.11.2020Suomalainen ei puhu eikä pukahda rahasta - yllättäen nuorilla kynnys puhumiseen on muita matalampi
05.11.2020Äänikirjaa kuuntelemalla voi auttaa vähäosaisia jouluna
05.11.2020Puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut
04.11.2020Kysymyksiä ja vastauksia Tukesin virkamieheen kohdistuvaan epäilyyn liittyen
04.11.2020HUS: Terhokodin sopimusneuvotteluissa saavutettu ratkaisu
04.11.2020Vierailu kenialaisessa kylässä vei Mikko Kekäläisen perusasioiden äärelle: "Jokainen lapsi on arvokas ja rakas"
03.11.2020Poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Seppo Eskelinen: Hallitus turvaa poliisien läsnäolon harvaan asutuilla alueilla
03.11.2020Pro: Elisalla ja Telialla on avaimet ratkaista Kotidatan työriita
03.11.2020Vankilalähetystyössä usko tuo toivon
03.11.2020Syntymättömien oikeus- kansalaisaloite : " Abortti on maamme suurin rikos ihmiselämää vastaan"
30.10.2020Kotidata-riidan sovittelu edelleen kesken - Ammattiliitto Pro ilmoitti tukilakoista
29.10.2020Perintälakiin ehdotetaan väliaikaisia muutoksia - Lakia sovellettaisiin sen voimassaoloaikana tehtyihin perintätoimiin
29.10.2020Ruka- Kuusamo Matkailu : Kiitos kotimaisille matkailijoille
28.10.2020Iäkkäiden yksinäisyys on yleistä palveluasumisessa
28.10.2020Tulli : Tilaatko tavaroita netistä? Tarkista tilauksesi lähetysmaa, niin voit säästää aikaa ja rahaa
27.10.2020Suomen Potilasvahinkoapu : " Toimistomme selvittää Vastaamon korvausvastuuta pro bono "
26.10.2020Rasisminvastaisuudesta riittää opittavaa - antirasismi ei ole yhden asian liike
24.10.2020Pro: Alihankintaa ja alipalkkausta - vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen
22.10.2020Kaupan liitto: Pro tekee järjestöpolitiikkaa työntekijöiden kustannuksella
22.10.2020Vastaus Häkämiehen avoimeen kirjeeseen: Ammattiliittona Pro ei voi tukea hintakilpailua työehdoilla
22.10.2020THL ei toteuta ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta tänä syksynä koronan takia
22.10.2020Kela: Työttömyysetuuden suojaosa 500 euroa vuoden loppuun - myös useat muut poikkeukset jatkuvat
20.10.2020CPT antoi alustavat havaintonsa tarkastuksesta suljettuihin laitoksiin
19.10.2020Pelastakaa Lapset tuore raportti: Vähävaraisten perheiden lapsilla heikommat mahdollisuudet harrastaa, myös kiusaamis- ja stressikokemukset yleisempiä
18.10.2020Lääkärit kantelivat Valvirasta oikeuskanslerille
12.10.2020Eläkeliiton karaokemestaruudet ratkaistiin Lehmirannassa
08.10.2020Sisäministeri Ohisalo poliisin selvityksestä: Avointa keskustelua on syytä jatkaa
06.10.2020THL : Syyslomalla on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan, turvaväleihin ja maskien käyttöön
02.10.2020Rukan laskettelukausi avattiin jälleen ennätysaikaisin
02.10.2020Valkoposkihanhet: 197 tilaa saanut luvan karkottaa valkoposkihanhia ampumalla
02.10.2020Helsingin Sanomien uutisessa vakava Apottia koskeva virhe- HUS edellyttää Helsingin Sanomien oikaisevan virheen välittömästi
02.10.2020Pohjois-Savon ELY-keskus:Lämmin sää sai aikaan sinilevien syyskukinnan Pohjois-Savon järvillä
01.10.2020Koronatuesta helpotusta medialle
30.09.2020Kela : Toimeentulotukiuudistus osoitti heikoimmassa asemassa olevien palveluiden tärkeyden
30.09.2020Saku Tuomisen uutuuskirja auttaa löytämään mielenrauhan keskellä elämän epävarmuutta.
28.09.2020Koko Suomi puhaltaa yhteen hiileen kun Katu ei ole koti - kampanja käynnistyy - aika antaa kodittomille nuorille parempi huominen
25.09.2020"Äitiysneuvolakäynnit vähentyneet" - Suomeen tarvitaan vauvatakuu
24.09.2020Suositus kasvomaskien käytöstä on päivitetty - suositukseen on lisätty ohjeita tilanteeseen, jossa epidemia kiihtyy tai leviää
22.09.2020Ministerit Haatainen ja Pekonen: Pimeän työn torjunnassa tarvitaan yritysten, järjestöjen ja viranomaisten aktiivista yhteistyötä
22.09.2020SDP:n Heinäluoma: Kuopion surulliset tapahtumat osoittavat, että aselain kiristäminen oli perusteltu
21.09.2020Työtaistelu jatkuu Suomen Kotidatassa - epäselvää palkkausta ja menetettyjä ylityökorvauksia
21.09.2020Kotidata jo viidennen lakon kourissa - "vetää lähes sanattomaksi"
21.09.2020Talvivaaran rahoittajan rahanpesuepäilyt lisäävät vaaraa jätevuoren kaatumisesta veronmaksajien päälle
21.09.2020Vain joka viides kännykkä päätyy kierrätykseen - Telian kierrätyskontti lähtee liikkeelle ensi viikolla
20.09.2020Asunnottomuutta vähentävien sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen alkaa seitsemässä kaupungissa
20.09.2020Uusi verkkosivuhuijaus saapui Suomeen - " Vaarallisempi, koska uskottavampi "
20.09.2020Työsuhdepyörän verovapaus lisää pyöräilyä ja pyöräilyyn liittyvää liiketoimintaa - Miten etu toimii?
18.09.2020Kansanvaltaa pitää laajentaa
18.09.2020Kännissä ajo sähköpotkulaudalla kuriin - Voi ottaa käyttöön uuden reaktiotestin
18.09.2020Koronatilanne ei ole ohi - Itä-Suomen poliisi muistuttaa ohjeiden noudattamisesta
18.09.2020Liikkeellä haittaohjelman sisältävä huijausviesti varatoimitusjohtaja Esko Kivisaaren nimissä
17.09.2020Liikennevalomalli päivitetty uusien linjausten mukaiseksi - tarkista, mistä maista voi matkustaa Suomeen ilman rajoituksia
16.09.2020Koronavilkulla jo yli 2 miljoonaa latausta
15.09.2020Kotimaiset digikirjat saavat oman palkinnon - ehdokkaat julki
10.09.2020Lähtevät ja saapuvat lennot löytyvät nyt Liikennetilanne-palvelusta
10.09.2020Demarinuoret: Yksikin itsemurhaan kuollut nuori on liikaa
04.09.2020HUS vetoaa: Välttäkää joukkotapaamisia ja pysykää sairaana kotona
01.09.2020MacGyver palaa ruutuun - Tiesitkö, että Ihmemiehen keksinnöillä on suomalaiskytkös?
01.09.2020Koronavilkulla jo miljoona latausta!
24.08.2020Julkilausuma: Esittävän säveltaiteen ahdinkoa helpotettava

Näytä lisää »