Lääkärit kantelivat Valvirasta oikeuskanslerille

18.10.2020
 
kantelu.PNG

Kuvakaappaus kantelusta

Viisi lääkäriä on tehnyt kantelun oikeuskansleri Tuomas Pöystille Valviran ja Valviran valvontalautakunnan toiminnasta.

Kantelijat pyytävät oikeuskansleri Tuomas Pöystiä tutkimaan, toteutuuko sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ja tämän valvontalautakunnan toiminnassa ihmisoikeusopimuksissa ja EU-oikeudessa, sekä perustuslaissa säädetyt oikeudenmukainen ja yksilön oikeusturvaa suojaava viranomaismenettely?

Kantelu on periaatteellinen ja laajakantoinen. Suomessa Valviralle on annettu toimivalta toimia terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvonta-asioissa sellaisella tavalla, joka on kantelijoiden mielestä ristiriidassa yleisen oikeuskäsityksen ja oikeusvaltioperiaatteiden kanssa. Suomessa on laajasti kyseenalaistettu, onko Suomen lainsäädäntö ja lainsäädännön tulkintakäytäntö puheena olevassa asiassa sopusoinnussa Suomen ja Euroopan unionin oikeusperiaatteiden kanssa ja onko Valviran ja Valvirassa toimivan valvontalautakunnan toiminta oikeusperiaatteiden, Euroopan unionin lainsäädännön ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaista. Valviralla ja Valviran valvontalautakunnalla on laajat toimivaltuudet, jotka ovat verrattavissa tuomioistuimeen.

Lääkärit pyytävät oikeuskansleria tutkimaan, rikkooko Valviran ja Valviran valvontalautakunnan toiminta Suomen perustuslakia, Euroopan unionin oikeutta tai kansainvälistä ihmisoikeussopimusta, kun sille on annettu yksipuoliset oikeudet ottaa valvonta-asia käsiteltäväksi, tutkia, syyttää, esittää nimitettävät päätöksentekijät sekä omat asiantuntijansa ja toimeenpanna omat päätöksensä. Lisäksi samat Valviran virkamiehet ovat olleet saman terveydenhuollon ammattihenkilön asian käsittelyssä niin Valvirassa kuin myös valvontalautakunnassa.

Asian taustaa

Kilpirauhasen hoidosta ja kroonisesta väsymysoireyhtymästä on kiistelty jo vuodesta 2013 lähtien. Kiistan laajuutta osoittaa myös se, että Eduskunnassa on tehty aiheesta jo yli kymmenen kirjallista kysymystä. Hoitokiista on nostanut esiin vakavalla tavalla viranomaisen oikeuden rajoittaa lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta ja työntekoa tavalla, joka kantelijoiden mielestä loukkaa Suomen perustuslakia ja EU:n ihmisoikeuksiin liittyviä säädöksiä sekä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

- Valviran valvontalautakunnassa päätetään turvaamistoimenpiteiden käytöstä, kuten ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamisesta tai poistamisesta, joka merkitsee vakavaa puuttumista yksilön perusoikeuksiin, oikeuteen työhön ja elinkeinonharjoittamiseen. Valviran ja valvontalautakunnan rangaistusmenettelynä käyttämä lääkärinoikeuksien menettäminen kokonaan tai osaksi on äärimmäisen kova ja kauaskantoinen ratkaisu, erityisesti tilanteissa, joissa ei ole tapahtunut yhtäkään potilasvahinkoa. Valvira on myös ilman perusteluja käyttänyt useiden lääkäreiden kohdalla ankarinta asiaan liittyvää seuraamusta hallintolain vastaisesti, lääkärit toteavat.  

Valviran lääkäreihin kohdistamat ammatinharjoittamisrajoitukset ovat liittyneet pääosin Suomessa erityisluvallisiin kilpirauhasen hoitoon tarkoitettuihin laillisiin lääkkeisiin, jotka ovat olleet markkinoilla jo yli 70 vuotta. Kyseiset kilpirauhaslääkkeet kuuluvat muun muassa Yhdysvaltain lääkeviranomaisen (FDA) luokituksessa turvallisimpaan A-luokkaan.

 

Lääketieteelliset hoitokiistat

Lääketieteessä nousee melko usein näkemyseroja lääkäreiden välille erilaisista hoitokäytännöistä ja lääkityksistä. Tyypillisesti vastakkainasettelua syntyy, kun lääkärin kliininen kokemus ei vastaa yleisesti käytettyjä toimintatapoja, vaan syvempi perehtyminen ongelmaan ja tieteen uusimpiin tuloksiin avaa uusia ratkaisumalleja. Vakiintuneiden toimintatapojen kyseenalaistaminen on tervettä kriittisyyttä, joka palvelee tieteen ja käytäntöjen kehittymistä ja potilaan asiaa.

- Valviran käsittelyyn on lisääntyvässä määrin päätynyt tapauksia, joissa joko tieteen eturintamassa kulkevat tai potilaiden ongelmiin syvemmin perehtyneet lääkärit joutuvat tiettyihin sairauksiin perehtymättömien kollegoiden kanteluiden kohteeksi. Yhteinen nimittäjä näille tilanteille on ollut se, että potilaat ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä saamiinsa valtalinjoista poikkeaviin hoitoihin usein juuri siksi, että yleisesti käytettyjen ohjeistusten mukaiset hoidot eivät ole heitä auttaneet.

Valviran menettelytavat ovat herättäneet huolen siitä, että osa lääkärikunnasta käyttää Valviraa hyväksi osaavien ja potilaiden arvostamien kollegoiden eliminoimiseksi. Valviran laaja toimivalta ilman objektiivista toteennäyttövaatimusta ja tosiallista valvontaa tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden. 

Epäilyä ei myöskään vähennä se, että useissa tapauksissa ilmiantajalääkäreinä Valviralle ovat toimineet Valviran omat asiantuntijalääkärit. Kyseisten ilmiantojen seurauksena lääkäreiltä on rajoitettu lääkärinoikeuksia. Oikeuskanslerille menneestä kantelusta voidaan nähdä, että endokrinologit ovat kuitenkin itse määränneet samansuuruisia tai jopa suurempia T3 lääkeannoksia, joista he ovat tehneet ilmiantoja Valviralle.

Kantelun dokumenteista nähdään, kuinka Suomen Endokrinologiyhdistys r.y.n (SEY) puheenjohtaja Saara Metso, ei noudata itse allekirjoittamaansa SEY:n ohjeistusta kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta. Metso on määrännyt potilaalleen huomattavasti isomman T3-lääkeannoksen, kuin hänen allekirjoittamassaan hoito-ohjeissa sallitaan. Metso on tehnyt ilmiannon Valviralle lääkäristä, joka on hoitanut potilaitaan T3-lääkkeillä. Ilmiannon seurauksena kyseisen lääkärin oikeuksia rajoitettiin. Metso on toiminut lisäksi Valviran asiantuntijalääkärinä toiselle T3 lääkkeitä määränneelle lääkärille, jonka seurauksena myös hänen lääkärinoikeuksia rajoitettiin.

Kantelussa on mukana Valviran silloiselle ryhmäpäällikölle Markus Henrikssonille mennyt sähköposti, joka paljastaa miten ilmiantajana toiminut endokrinolgi haluaa, että ilmiantajien nimiä ei paljasteta ja ehdottaa, että T3-lääkkeet pitäisi antaa vain endokrinologien määrättäviksi.

 

Live24magazine

04.12.2020MTV Uutisten tuottamat radiouutiset laajasti Bauer Median radiokanaville
03.12.2020Keskustan puheenjohtajalle Annika Saarikolle oma virtuaalinen keskusteluohjelma "Annikan kanssa" - ensimmäinen vieras kirjailija Kari Hotakainen
02.12.2020Oikeusministeri Henriksson: Viharikosten ja laittoman vihapuheen torjuntaan panostettava koko EU:ssa
02.12.2020Koronaepidemia vaikeutuu - tekstiviesti alueellisten ohjeiden tueksi
02.12.2020Juhli joulua pienessä porukassa ja vältä ruuhkia- listasimme vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon
01.12.2020"Pomminvarma ammattilainen ja herrasmieskokki" - Patrik on MasterChef 2020 -voittaja!
01.12.2020True crimea ja kansainvälisiä kirjailmiöitä - tässä ovat vuoden 2020 kuunnelluimmat äänikirjat
30.11.2020Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?
27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin
24.11.2020MaRa: Uudenmaan koronatilanne heikentynyt nopeasti - tilanne edellyttää vastuullisuutta yrityksiltä ja asiakkailta
20.11.2020Pro: Luottamuspula estää Kotidatan henkilöstön osallistumisen paikalliseen sopimiseen - yhtiö jatkanut henkilöstön epäasiallista kohtelua lakon jälkeen
20.11.2020Valtioneuvosto nimitti torstaina 19. marraskuuta oikeustieteen kandidaatti Robin Lardotin jatkamaan Keskusrikospoliisin päällikkönä
19.11.2020Tulli havaitsi ekstraneitsytoliiviöljyissä puutteita
19.11.2020Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: Ulkosuomalaiset tärkeä voimavara Suomelle
19.11.2020Legendaarinen Mike Tyson tekee odotetun paluun nyrkkeilykehään
18.11.2020THL: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi koronarokotusten järjestämistä ja kohderyhmiä - arvio tarkentuu tutkimustiedon kertyessä
17.11.2020Saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteistyö käynnistyy kulttuurifoorumissa Inarissa 23. marraskuuta
17.11.2020Näin estät remontoidessa ilmakuplat tapetin alla
17.11.2020Kirjailijat perustivat ginitislaamon - lukijoille laatua myös lasiin
17.11.2020Lapsiasiavaltuutettu: Lastensuojelun kriisi on ratkaistava
16.11.2020Koronakriisin vaikutukset näkyvät lasten hädässä - kriisi tuonut esiin järjestelmämme heikkouksia
13.11.2020Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta Pirkkolan liikuntahallin rakentamista koskevan täytäntöönpanokieltohakemuksen
13.11.2020Illan Isäntä : Petrus Schroderuksen joulukonserttiin pieni erä lippuja myyntiin
12.11.2020Alustavat vahingonkorvausvaatimukset Vastaamolle
12.11.2020THL : Suomalaiset nuoret käyttävät eurooppalaisnuoria harvemmin päihteitä, kertoo laaja eurooppalainen tutkimus - humalajuominen huolettaa
12.11.2020Samu Haber soolouralle - ensimmäinen kappale julkaistaan huomenna
12.11.2020Metsähallituksen sopimusyrittäjän toiminnassa puutteita
12.11.2020Nuorten äärikäytös on ehkäistävissä
11.11.2020Rovaniemen joulua ei ole peruttu - Koko kaupungin elävä joulukalenteri avautuu päivittäin
11.11.2020Tukesin virkamies vapautettu
11.11.2020Kela: Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa
09.11.2020Kaupan liitto: Riita Kotidatassa ratkeaisi paikallisesti, mutta Pro vastustaa
09.11.2020Yrityksiä perustetaan taas yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa
09.11.2020Papit alkaneet tarkistuttaa saarnojaan Päivi Räsäsellä - "Uskallanko sanoa näin vai joudunko käräjille?"
07.11.2020Suomalainen ei puhu eikä pukahda rahasta - yllättäen nuorilla kynnys puhumiseen on muita matalampi
05.11.2020Äänikirjaa kuuntelemalla voi auttaa vähäosaisia jouluna
05.11.2020Puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut
04.11.2020Kysymyksiä ja vastauksia Tukesin virkamieheen kohdistuvaan epäilyyn liittyen
04.11.2020HUS: Terhokodin sopimusneuvotteluissa saavutettu ratkaisu
04.11.2020Vierailu kenialaisessa kylässä vei Mikko Kekäläisen perusasioiden äärelle: "Jokainen lapsi on arvokas ja rakas"
03.11.2020Poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Seppo Eskelinen: Hallitus turvaa poliisien läsnäolon harvaan asutuilla alueilla
03.11.2020Pro: Elisalla ja Telialla on avaimet ratkaista Kotidatan työriita
03.11.2020Vankilalähetystyössä usko tuo toivon
03.11.2020Syntymättömien oikeus- kansalaisaloite : " Abortti on maamme suurin rikos ihmiselämää vastaan"
30.10.2020Kotidata-riidan sovittelu edelleen kesken - Ammattiliitto Pro ilmoitti tukilakoista
29.10.2020Perintälakiin ehdotetaan väliaikaisia muutoksia - Lakia sovellettaisiin sen voimassaoloaikana tehtyihin perintätoimiin
29.10.2020Ruka- Kuusamo Matkailu : Kiitos kotimaisille matkailijoille
28.10.2020Iäkkäiden yksinäisyys on yleistä palveluasumisessa
28.10.2020Tulli : Tilaatko tavaroita netistä? Tarkista tilauksesi lähetysmaa, niin voit säästää aikaa ja rahaa
27.10.2020Suomen Potilasvahinkoapu : " Toimistomme selvittää Vastaamon korvausvastuuta pro bono "
26.10.2020Rasisminvastaisuudesta riittää opittavaa - antirasismi ei ole yhden asian liike
24.10.2020Pro: Alihankintaa ja alipalkkausta - vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen
22.10.2020Kaupan liitto: Pro tekee järjestöpolitiikkaa työntekijöiden kustannuksella
22.10.2020Vastaus Häkämiehen avoimeen kirjeeseen: Ammattiliittona Pro ei voi tukea hintakilpailua työehdoilla
22.10.2020THL ei toteuta ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta tänä syksynä koronan takia
22.10.2020Kela: Työttömyysetuuden suojaosa 500 euroa vuoden loppuun - myös useat muut poikkeukset jatkuvat
20.10.2020CPT antoi alustavat havaintonsa tarkastuksesta suljettuihin laitoksiin
19.10.2020Pelastakaa Lapset tuore raportti: Vähävaraisten perheiden lapsilla heikommat mahdollisuudet harrastaa, myös kiusaamis- ja stressikokemukset yleisempiä
18.10.2020Lääkärit kantelivat Valvirasta oikeuskanslerille
12.10.2020Eläkeliiton karaokemestaruudet ratkaistiin Lehmirannassa
08.10.2020Sisäministeri Ohisalo poliisin selvityksestä: Avointa keskustelua on syytä jatkaa
06.10.2020THL : Syyslomalla on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan, turvaväleihin ja maskien käyttöön
02.10.2020Rukan laskettelukausi avattiin jälleen ennätysaikaisin
02.10.2020Valkoposkihanhet: 197 tilaa saanut luvan karkottaa valkoposkihanhia ampumalla
02.10.2020Helsingin Sanomien uutisessa vakava Apottia koskeva virhe- HUS edellyttää Helsingin Sanomien oikaisevan virheen välittömästi
02.10.2020Pohjois-Savon ELY-keskus:Lämmin sää sai aikaan sinilevien syyskukinnan Pohjois-Savon järvillä
01.10.2020Koronatuesta helpotusta medialle
30.09.2020Kela : Toimeentulotukiuudistus osoitti heikoimmassa asemassa olevien palveluiden tärkeyden
30.09.2020Saku Tuomisen uutuuskirja auttaa löytämään mielenrauhan keskellä elämän epävarmuutta.
28.09.2020Koko Suomi puhaltaa yhteen hiileen kun Katu ei ole koti - kampanja käynnistyy - aika antaa kodittomille nuorille parempi huominen
25.09.2020"Äitiysneuvolakäynnit vähentyneet" - Suomeen tarvitaan vauvatakuu
24.09.2020Suositus kasvomaskien käytöstä on päivitetty - suositukseen on lisätty ohjeita tilanteeseen, jossa epidemia kiihtyy tai leviää
22.09.2020Ministerit Haatainen ja Pekonen: Pimeän työn torjunnassa tarvitaan yritysten, järjestöjen ja viranomaisten aktiivista yhteistyötä
22.09.2020SDP:n Heinäluoma: Kuopion surulliset tapahtumat osoittavat, että aselain kiristäminen oli perusteltu
21.09.2020Työtaistelu jatkuu Suomen Kotidatassa - epäselvää palkkausta ja menetettyjä ylityökorvauksia
21.09.2020Kotidata jo viidennen lakon kourissa - "vetää lähes sanattomaksi"
21.09.2020Talvivaaran rahoittajan rahanpesuepäilyt lisäävät vaaraa jätevuoren kaatumisesta veronmaksajien päälle
21.09.2020Vain joka viides kännykkä päätyy kierrätykseen - Telian kierrätyskontti lähtee liikkeelle ensi viikolla
20.09.2020Asunnottomuutta vähentävien sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen alkaa seitsemässä kaupungissa
20.09.2020Uusi verkkosivuhuijaus saapui Suomeen - " Vaarallisempi, koska uskottavampi "
20.09.2020Työsuhdepyörän verovapaus lisää pyöräilyä ja pyöräilyyn liittyvää liiketoimintaa - Miten etu toimii?
18.09.2020Kansanvaltaa pitää laajentaa
18.09.2020Kännissä ajo sähköpotkulaudalla kuriin - Voi ottaa käyttöön uuden reaktiotestin
18.09.2020Koronatilanne ei ole ohi - Itä-Suomen poliisi muistuttaa ohjeiden noudattamisesta
18.09.2020Liikkeellä haittaohjelman sisältävä huijausviesti varatoimitusjohtaja Esko Kivisaaren nimissä
17.09.2020Liikennevalomalli päivitetty uusien linjausten mukaiseksi - tarkista, mistä maista voi matkustaa Suomeen ilman rajoituksia
16.09.2020Koronavilkulla jo yli 2 miljoonaa latausta
15.09.2020Kotimaiset digikirjat saavat oman palkinnon - ehdokkaat julki
10.09.2020Lähtevät ja saapuvat lennot löytyvät nyt Liikennetilanne-palvelusta
10.09.2020Demarinuoret: Yksikin itsemurhaan kuollut nuori on liikaa
04.09.2020HUS vetoaa: Välttäkää joukkotapaamisia ja pysykää sairaana kotona
01.09.2020MacGyver palaa ruutuun - Tiesitkö, että Ihmemiehen keksinnöillä on suomalaiskytkös?
01.09.2020Koronavilkulla jo miljoona latausta!
24.08.2020Julkilausuma: Esittävän säveltaiteen ahdinkoa helpotettava

Näytä lisää »