Mikä rahapersoona olet?

19.10.2019

raha.jpg

Jos haluat olla taitava rahan kanssa, sinun kannattaa oppia ymmärtämään rahapersoonaasi. Kuva: kuvituskuva

Tuhlaaja, Välttelijä, Säästäjä, Sijoittaja, Peluri ja Munkki. 

Tiesitkö, että ihmisistä löytyy kuusi eri rahapersoonatyyppiä? Rahapersoona ohjaa suhtautumista rahaan. Toiset rahapersoonat tuhlaavat luonnostaan enemmän ja toiset ovat säästäväisempiä.

Kyse on tunteista. Siitä mikä motivoi ja tuottaa nautintoa sekä päinvastoin.

Rahapersoonansa tunnistamisen kautta voi tiedostaa, miksi toimii rahan kanssa kuten toimii. Sen myötä omaa toimintaansa voi oppia säätelemään mielekkääksi. 

Munkki

Munkki elää niin irti rahasta kuin mahdollista. Hän on sitä mieltä että parempi olisi, jos rahaa ei olisi keksitty lainkaan. Hän on eräänlainen rahan antipersoona. Munkin suurin toive on, ettei niin alhaisiin asioihin kuin raha tarvitsisi vajota lainkaan. 

Munkin ja rahan suhde toimii kuin parisuhde, jossa toinen ilmoittaa joka aamu puolisollensa, ettei pidä häntä kiinnostavana. Rahakaan ei jää ihmisen luokse, jota se ei kiinnosta.

Peluri

Peluri taas motivoituu rahasta siinä määrin, että olisi vaikka valmis heittämään tuhannesta eurosta kolikkoa. Jos hän pelin häviää, todennäköisesti selviää, ettei hänellä sitä tonnia edes ollut. Peluri saa tyydytyksen jännityksestä. Elämässä hän uskoo enemmän onnistumiseen kuin epäonnistumiseen. 

Raha-asioissa Pelurilla onkin todella hyvä riskinsietokyky. Jos tiedot ja taidot ovat kunnossa, hän voi tehdä mainiota tiliä sijoituksilla, joista monella muulla menisivät yöunet.

Oli sitten mikä rahapersoona hyvänsä, on tärkeää varmistaa, että löytää juuri omalle luonteelle sopivan sijoituslajin. Liika jännitys tai liiallinen tylsyys ovat molemmat ihmismielelle pahasta.

Säästäjä

Pelurin vastakohdaksi voisi luonnehtia Säästäjää, jolla turvallisuuden tarve on korostunut. 

Säästäjä on todellinen hamsteri, joka kärsivällisesti keräilee euroja pankkitilille. Sieltä niitä löytyykin! Ainaisessa pihistelyssä tosin elämänlaatu voi kärsiä, kun hankkimatta jää myös tarpeellinen. 

Säästäjä pitää mieluummin rahan tallessa kuin laittaa sen johonkin sijoitukseen, koska vaarana on, että raha tilapäisesti tai pysyvästi häviää. 

Jos Säästäjä toivoo, että raha säilyisi myös jälkipolvilla, omaa perintöänsä voi parhaiten suojata tarjoamalla heille koulutusta rahataidoissa. Perijät kun eivät välttämättä ole rahapersooniltaan Säästäjiä, eikä rahan mukana siirry käyttöohjeita.

Tämä ohje pätee luonnollisesti myös kaikkien muidenkin rahapersoonien kohdalla.

Tuhlari

Tuhlarille tärkeintä on, että on kivaa. Hän tietää mitä haluaa ja on valmis tekemään sen eteen töitä. Selkeä visio ja vahva tahto ovatkin tärkeitä tavoitteiden saavuttamisessa, joten Tuhlari voi elämässään saavuttaa paljon.

Tuhlarilla tosin saattaa olla niin kiire täyttää tarpeensa, että hän ostaa velaksi. Jos rahaa menee enemmän kuin tulee, silloin vaarana on ylivelkaantuminen. 

Jos rahaa on vieläpä lainattu kavereilta, tilanne voi käydä myös ihmissuhteiden päälle, jolloin Tuhlarista kehittyy Välttelijä.

Välttelijä

Välttelijä välttelee raha-asioidensa kohtaamista viimeiseen asti. 

Jos Välttelijällä on rahan kanssa ongelmia, hän kuvittelee raha-asiansa sellaisiksi kuin haluaa. Maksumuistutukset siirretään avaamattomina pois silmistä. Jos hän joutuu rahaongelmiensa kanssa selkä seinää vasten, Välttelijä usein arvioi velat huomattavasti pienemmiksi mitä ne oikeasti ovat. 

Tilanteesta ei ole muuta ulospääsyä, kuin kohdata numerot ja tosiasiat. Tehokkainta se on  ammattilaisen kanssa, jolta voi samalla saada työkaluja jatkoon.

Jos Välttelijällä ei ole velkaa, ei ole ongelmiakaan. Toinen Välttelijän arkkityyppi on korkeasti koulutettu akateemikko, jonka intohimo suuntautuu rahan sijasta vaikkapa tieteeseen. 

Hyvätuloisella Välttelijällä saattaa pankkitilillä köllötellä muhkea summa rahaa, jonka hyödyntämiseen hän herää vasta myöhäisellä iällä. Yleensä herääminen tapahtuu eläkepäivien lähestyessä, jotka olisi hyvä suojata.

Sijoittaja

Kuudes arkkityyppi on Sijoittaja. Talousasioissa hänellä vankka perusta, aktiivinen ote ja ainakin jonkinlainen strategia raha-asioissa. 

Tämä rahapersoona on sellainen, johon kannattaa tietoisesti pyrkiä.

Sijoittajan haasteet ovat lähinnä siinä, hyödyntääkö hän kaikkea potentiaalia ja jaksaako kehittää sijoituksiaan vielä silloinkin, kun jo omistaa paljon. 

Suositeltavaa onkin ottaa taidot haltuun kaikissa varallisuuslajeissa, joita ovat arvopaperit, raaka-aineet ja arvometallit, asunnot ja kiinteistöt sekä liiketoiminta.

Raha kun on voimavara, mitä kannattaisi hyödyntää tärkeiden asioiden edistämiseen.

Tunne rahapersoonasi, tunne itsesi. Varapuun valmennuksessa lähdetään numeroiden sijaan liikkeelle rahan takana vaikuttavista omista tunteista ja uskomuksista. Kuvassa Varapuun perustaja Mikko Sjögren.

Päätökset tehdään enimmäkseen tunteella

Ihminen voi oppia ymmärtämään luontaista rahakäyttäytymistään ymmärtämällä omaa rahapersoonaansa. 

- Tosiasiassa meissä jokaisessa on tyypillisesti monta eri rahapersoonaa, jotka vaihtelevat eri tilanteissa, kertoo valmennusyhtiö Varapuun perustaja, rahataidon valmentaja Mikko Sjögren.

- Henkilökohtainen talous on enemmän tunne- kuin järkipeli, hän lisää.

Koska tunne päätöksenteossa yleensä voittaa, kannattaa rahan suhteen kehittää toimintatapa, jossa rahaa paitsi jatkuvasti karttuu, myös elämä tuntuu mielekkäältä. Jokaisella rahapersoonalla on omat vahvuutensa, joita hyödyntämällä talous ja tunne pysyvät kunnossa.

Koska elämä on muutakin kuin paremman huomisesen tavoittelua, kannattaa huomioida myös elämästä nauttiminen.

Yksi vinkeistä on säästämisen ja sijoittamisen ohella ohjata vastaava summa rahaa kuukaudessa huvitteluun ja uuden oppimiseen.

- Näin matka pysyy mielenkiintoisena, Mikko Sjögren summaa.

Valmennusyhtiö Varapuu järjestää rahankäytön, sijoittamisen ja vaurastumisen valmennuksia. Vuonna 2007 perustetun yhtiön tarkoitus on opettaa ihmisille järkeviä taloustaitoja — sitä, miten tavallinen ihminen voi oppia taitavaksi rahan kanssa ja vaurastua esimerkiksi sijoittamalla.

Rahapersoonat ovat osa Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennusta, jossa liikkeelle lähdetään rahan takana vaikuttavista omista ajatuksista, tunteista ja uskomuksista. Näistä edetään oman talouden numeroihin ja kassavirtakaavioon, jolla oman talouden saa järkevällä tavalla kuntoon.

Live24magazine

16.11.2019Pron edustajisto: Työnantajien kohtuuttomat tavoitteet on kerrottava avoimesti heille, joiden asioista juuri nyt neuvotellaan
15.11.2019Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat on julkistettu - kuusi teosta kilpailee 12 000 euron palkinnosta
15.11.2019Kuopion kaupungin Martti Merenmaa - stipendi myönnetään tänä vuonna esseisti Antti Hurskaiselle
14.11.2019Taloushallintoliitto: Eräät yritykset eivät saa pankkitiliä
14.11.2019Liike Nyt merkitty puoluerekisteriin
14.11.2019Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Suomea koskevan ratkaisun turvapaikanhakijan palauttamista Irakiin koskevassa asiassa
14.11.2019Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisua
14.11.2019Gojira ja Deftones täydentävät Tuskan ohjelmaa
14.11.2019Pikkujoulukausi on alkanut - lakimies neuvoo
13.11.2019SDP:n Viitanen: Vihdoin työttömiä kurittanut aktiivimalli saa mennä
13.11.2019Ministeri Haavisto Washingtoniin Isisin vastaisen koalition ulkoministerikokoukseen
13.11.2019Halva haluaa irti öljystä - hiilijalanjälki kiinnostaa makeisten ostajia
13.11.2019Pauliina Salonius on Seinäjoen kaupunginteatterin uusi taiteellinen johtaja
13.11.2019Yllättikö kutiseva ihottuma - syynä voi olla allergia kosmetiikalle
07.11.2019Unohda puhe valeuutisista - näin ymmärrät vastamedian toimintaa
07.11.2019Eveliina Tistelgren on tuore Women's Fitness - maailmanmestari - urheilija inspiroi tarinallaan kymmeniätuhansia seuraajiaan
07.11.2019Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet puretaan vuoden 2020 alusta
07.11.2019Hammaslääkärit kuormittuvat ja potilaat jonottavat hoitoon - suun terveydenhuollon resurssit on laitettava kuntoon
07.11.2019Maahanmuuton tilannekatsaus: Maahanmuutto kannattelee Suomen väestönkasvua - työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä kasvussa
05.11.2019Outi Antila nousee Kelan pääjohtajaksi
05.11.2019KKO: Nokian Renkaat Oyj:n yrityssalaisuuksiin liittyvässä rikosasiassa ei myönnetty valituslupia
04.11.2019HUS kannustaa puhumaan ruotsia
04.11.2019S-ryhmän vuoden 2018 yhteisövero 61,8 miljoonaa euroa
04.11.2019UM: Ulkoministeri Haavisto vierailee Intiassa
04.11.2019Waltteri Torikka debytoi Naantalin Musiikkijuhlilla kesäkuussa
04.11.2019Tulli paljasti laajan tavaroiden tulliselvitykseen liittyvän rikoskokonaisuuden - rikoshyöty vähintään 2,2 miljoonaa euroa
03.11.2019Tutkimus: Suurempi osa suomalaisista haluaa pysyvän kesäajan valoisat illat kuin talviajan valoisat aamut
02.11.2019Hannakaisa Heikkinen: Vanhukset tarvitsevat koteihin arjen apua
02.11.2019Kyky hoitaa velkaa on suomalaisten velkahuolista suurin
02.11.2019Sexpon kannanotto: Ruotsin seksityön kieltolaki syrjii seksityöntekijöitä ja rikkoo seksuaalioikeuksia
01.11.2019SM-liigan ja liigaseurojen "Jokerit-sopimus" kilpailulain vastainen
31.10.2019Kokkisodan uusi kausi alkaa MTV3-kanavalla 28. marraskuuta - lautasille loihditaan toinen toistaan kekseliäämpiä vaihtoehtoja lihalle
31.10.2019Kelan kirjeposti viivästyy hieman- ei vaikuta maksuihin
31.10.2019Radio Nova on Suomen ensimmäinen aurinkosähköllä toimiva radiokanava
31.10.2019Miessakit selvittää miesten kokemaa katuväkivaltaa
30.10.2019Annomen Oy:lle myönnettiin päätöksen täytäntöönpanon keskeytys koskien perintätoiminnan harjoittajiin rekisteröitymistä
29.10.201910 kysymystä ja vastausta Paltan ja PAU:n tes- neuvotteluista
28.10.2019Kansainvälinen energiajärjestö: Bioenergia kasvaa voimakkaasti seuraavan viiden vuoden aikana
28.10.2019Oikeusapupalveluiden asiakastyytyväisyydessä eroja
28.10.2019Uutuuskirja kertoo MM-kultaa voittaneiden Leijonien huikean tarinan joukkueen omin sanoin
28.10.2019Skanska Talonrakennus Oy:hyn liittyvät syytteet hylättiin HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa koskeneessa asiassa
28.10.2019Keskiviikkona 30. lokakuuta järjestetään Pukeudu parhaimpiisi kotona - päivä
24.10.2019Rikos 2019 - kirjoituskilpailuun lähetettiin yli 400 käsikirjoitusta - voittajaksi paljastui tunnettu kirjailijapariskunta
24.10.2019Ministerityöryhmä: vauhtia ylivelkaantumisen torjuntaan
23.10.2019Suomen nettomaksu EU:lle palasi normaalille tasolle viime vuonna
23.10.2019Valkohattuhakkerit testaavat yritysten tietoturvaa-" valitettavan usein vihjeen antajaa uhkaillaan poliisilla "
21.10.2019Yleisimmät verenluovutukseen liittyvät väärinkäsitykset
20.10.2019Pääministeri Antti Rinteen lausunto brexit-tilanteesta
19.10.2019Mikä rahapersoona olet?
19.10.2019Kansanedustaja Viitanen kummeksuu Kokoomuksen puheenjohtaja Orpon moitteita hallituksen talouspolitiikasta
17.10.2019Kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuuksiin ehdotetaan laajennuksia
17.10.2019Yksityiset vuokranantajat entistä paremmin mukaan asunnottomuustyöhön
17.10.2019STT alkaa moderoida uutissivustojen kommenttiosioita
16.10.2019Suomi toimitti EU:lle lisätietoja alustavasta talousarviosuunnitelmastaan
16.10.2019Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja valtioneuvoston asetuksesta toiminnan tehostamisen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen ja pelastustoimen uudistamisen valtionavustuksista
16.10.2019UM: Jordanian ulkoministeri Safadi Suomeen
15.10.2019Intrumin tutkimus: Luottotappioiden riski suurempi kuin edellisen taantuman aikana, mikäli kotitalouksien tulonmuodostus heikkenee
15.10.2019Myös sisäilmasta sairastumisen vuoksi kodittomilla on oikeus asuntoon
15.10.2019Opetus- ja kulttuuriministeriö : Valtakunnallinen nuorisotyön ja - politiikan ohjelma lausunnolle
14.10.2019Harhaanjohtavaa puhelinmarkkinointia Oulun seudulla
14.10.2019Sofi Oksanen: Vihapuhe voi johtaa harvainvaltaan Suomessakin
14.10.2019Kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet nousevat 1,0 prosenttia
12.10.2019Hannakaisa Heikkinen: Suomalainen maito on enemmistön valinta
12.10.2019Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille
11.10.2019Mitä jokaisen tulisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista?
11.10.2019Asiakastieto Group: Miljoonakonkurssien määrä on roimassa 50 prosentin kasvussa
10.10.2019Seksityöläiset joutuvat jatkuvasti pohtimaan, kuinka näkyviä he voivat olla
09.10.2019Ministeri Marin kummeksuu Petteri Orpon lausuntoja
09.10.2019WSOY ja Lauri Tähkä yhteistyöhön
09.10.2019Nigerialaisprinssin miljoonat vaihtuivat ilmaisiin kännyköihin - lue asiantuntijan vinkit taviksen tietoturvaan
08.10.2019Kuntaliitto: Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät - ohjeet kunnille julkaistu
08.10.2019KKV tiedottaa : Alektum ja Annomen perivät saatavia oikeudessa tuhansilta kuluttajilta - toimi näin, jos saat aiheettoman velkomuskanteen
08.10.201913 200 korkeakouluopiskelijaa on saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä
07.10.2019Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa - hyväntekeväisyyslähetys suorana MTV3-kanavalla 23. lokakuuta
07.10.2019Yrittäjät budjettiesityksestä: "Hiekalle perustettu"
07.10.2019Finnveran hallintoneuvostoon uusia jäseniä
07.10.2019Perusoikeuskirja 10 vuotta: neuvosto painottaa EU:n yhteisten arvojen merkitystä
07.10.2019Oikeusministeriön hallinnonala valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2020
07.10.2019Sisäministeriön talousarvioesitys vuodelle 2020 - tavoitteena turvallinen oikeusvaltio
07.10.2019Ensi vuoden budjetti vahvistaa Suomen kansainvälistä näkyvyyttä ja vaikuttavuutta
07.10.2019Pienituloisten perusturvaetuuksiin esitetään korotuksia
07.10.2019Jenni Mustajärveltä uutta materiaalia
04.10.2019Tilitietojen avulla voidaan nyt ehkäistä ylivelkaantumista
03.10.2019Suomen Kuntaliitto: Esitys hoitajamitoituksesta herättää monia kysymyksiä
03.10.2019Pelolla johtavat ja kiusaajat eivät aina tajua kiusaavansa
03.10.2019JHL: Ministeriö huomasi, että hoiva-avustajia tarvitaan ratkaisemaan vanhustenhuollon työvoimapulaa
03.10.2019Annomen Oy:tä ei hyväksytty perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin - Annomen aikoo hakea oikaisua
02.10.2019Suomi luovuttaa Yhdysvalloille intiaanikansojen jäänteitä kansalliskokoelmista
02.10.2019Kelassa käydään läpi toimeentulotuen perintätapaukset
02.10.2019KRP aloittanut tutkinnan Kuopiossa tapahtuneesta väkivallanteosta: vuonna 1994 syntynyttä miestä epäillään murhasta ja useista murhan yrityksistä
01.10.2019Ministeri Kiuru: Myös mielenterveyspalveluihin tarvitaan takuu
01.10.2019FA : Uusilla velkarajoitteilla ei saa vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta
01.10.2019Lastensuojelun Keskusliitto: Lastensuojelusta pitää puhua
30.09.2019Tanssii Tähtien Kanssa nousi vuoden katsotuimmaksi viihdeohjelmaksi
30.09.2019Positiivinen luottotieto kattavaksi: Asiakastiedon palvelussa avoimia kuluttajaluottoja lähes 7 miljardia euroa
30.09.2019Pääministerit Rinne ja Babis´ keskustelivat energia- ja ilmastoasioista
29.09.2019PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen resepti työvoimapulaan: Kunnolliset työsuhteet ja jaksamista tukevat työolosuhteet
29.09.2019Piispa Bo-Göran Åstrand: "Tarvitaan arkienkeleitä, jotka sanoin ja teoin muistuttavat meitä lähimmäisistämme globaalissa maailmassa"
28.09.2019Moraalitonta henkilöstön kurittamista Turussa - JHL tuomitsee Arkean työehtoshoppailuaikeet
27.09.2019Arkea taloudellisissa vaikeuksissa - tavoitteena pelastaa työpaikat

Näytä lisää »