Mikä rahapersoona olet?

19.10.2019

raha.jpg

Jos haluat olla taitava rahan kanssa, sinun kannattaa oppia ymmärtämään rahapersoonaasi. Kuva: kuvituskuva

Tuhlaaja, Välttelijä, Säästäjä, Sijoittaja, Peluri ja Munkki. 

Tiesitkö, että ihmisistä löytyy kuusi eri rahapersoonatyyppiä? Rahapersoona ohjaa suhtautumista rahaan. Toiset rahapersoonat tuhlaavat luonnostaan enemmän ja toiset ovat säästäväisempiä.

Kyse on tunteista. Siitä mikä motivoi ja tuottaa nautintoa sekä päinvastoin.

Rahapersoonansa tunnistamisen kautta voi tiedostaa, miksi toimii rahan kanssa kuten toimii. Sen myötä omaa toimintaansa voi oppia säätelemään mielekkääksi. 

Munkki

Munkki elää niin irti rahasta kuin mahdollista. Hän on sitä mieltä että parempi olisi, jos rahaa ei olisi keksitty lainkaan. Hän on eräänlainen rahan antipersoona. Munkin suurin toive on, ettei niin alhaisiin asioihin kuin raha tarvitsisi vajota lainkaan. 

Munkin ja rahan suhde toimii kuin parisuhde, jossa toinen ilmoittaa joka aamu puolisollensa, ettei pidä häntä kiinnostavana. Rahakaan ei jää ihmisen luokse, jota se ei kiinnosta.

Peluri

Peluri taas motivoituu rahasta siinä määrin, että olisi vaikka valmis heittämään tuhannesta eurosta kolikkoa. Jos hän pelin häviää, todennäköisesti selviää, ettei hänellä sitä tonnia edes ollut. Peluri saa tyydytyksen jännityksestä. Elämässä hän uskoo enemmän onnistumiseen kuin epäonnistumiseen. 

Raha-asioissa Pelurilla onkin todella hyvä riskinsietokyky. Jos tiedot ja taidot ovat kunnossa, hän voi tehdä mainiota tiliä sijoituksilla, joista monella muulla menisivät yöunet.

Oli sitten mikä rahapersoona hyvänsä, on tärkeää varmistaa, että löytää juuri omalle luonteelle sopivan sijoituslajin. Liika jännitys tai liiallinen tylsyys ovat molemmat ihmismielelle pahasta.

Säästäjä

Pelurin vastakohdaksi voisi luonnehtia Säästäjää, jolla turvallisuuden tarve on korostunut. 

Säästäjä on todellinen hamsteri, joka kärsivällisesti keräilee euroja pankkitilille. Sieltä niitä löytyykin! Ainaisessa pihistelyssä tosin elämänlaatu voi kärsiä, kun hankkimatta jää myös tarpeellinen. 

Säästäjä pitää mieluummin rahan tallessa kuin laittaa sen johonkin sijoitukseen, koska vaarana on, että raha tilapäisesti tai pysyvästi häviää. 

Jos Säästäjä toivoo, että raha säilyisi myös jälkipolvilla, omaa perintöänsä voi parhaiten suojata tarjoamalla heille koulutusta rahataidoissa. Perijät kun eivät välttämättä ole rahapersooniltaan Säästäjiä, eikä rahan mukana siirry käyttöohjeita.

Tämä ohje pätee luonnollisesti myös kaikkien muidenkin rahapersoonien kohdalla.

Tuhlari

Tuhlarille tärkeintä on, että on kivaa. Hän tietää mitä haluaa ja on valmis tekemään sen eteen töitä. Selkeä visio ja vahva tahto ovatkin tärkeitä tavoitteiden saavuttamisessa, joten Tuhlari voi elämässään saavuttaa paljon.

Tuhlarilla tosin saattaa olla niin kiire täyttää tarpeensa, että hän ostaa velaksi. Jos rahaa menee enemmän kuin tulee, silloin vaarana on ylivelkaantuminen. 

Jos rahaa on vieläpä lainattu kavereilta, tilanne voi käydä myös ihmissuhteiden päälle, jolloin Tuhlarista kehittyy Välttelijä.

Välttelijä

Välttelijä välttelee raha-asioidensa kohtaamista viimeiseen asti. 

Jos Välttelijällä on rahan kanssa ongelmia, hän kuvittelee raha-asiansa sellaisiksi kuin haluaa. Maksumuistutukset siirretään avaamattomina pois silmistä. Jos hän joutuu rahaongelmiensa kanssa selkä seinää vasten, Välttelijä usein arvioi velat huomattavasti pienemmiksi mitä ne oikeasti ovat. 

Tilanteesta ei ole muuta ulospääsyä, kuin kohdata numerot ja tosiasiat. Tehokkainta se on  ammattilaisen kanssa, jolta voi samalla saada työkaluja jatkoon.

Jos Välttelijällä ei ole velkaa, ei ole ongelmiakaan. Toinen Välttelijän arkkityyppi on korkeasti koulutettu akateemikko, jonka intohimo suuntautuu rahan sijasta vaikkapa tieteeseen. 

Hyvätuloisella Välttelijällä saattaa pankkitilillä köllötellä muhkea summa rahaa, jonka hyödyntämiseen hän herää vasta myöhäisellä iällä. Yleensä herääminen tapahtuu eläkepäivien lähestyessä, jotka olisi hyvä suojata.

Sijoittaja

Kuudes arkkityyppi on Sijoittaja. Talousasioissa hänellä vankka perusta, aktiivinen ote ja ainakin jonkinlainen strategia raha-asioissa. 

Tämä rahapersoona on sellainen, johon kannattaa tietoisesti pyrkiä.

Sijoittajan haasteet ovat lähinnä siinä, hyödyntääkö hän kaikkea potentiaalia ja jaksaako kehittää sijoituksiaan vielä silloinkin, kun jo omistaa paljon. 

Suositeltavaa onkin ottaa taidot haltuun kaikissa varallisuuslajeissa, joita ovat arvopaperit, raaka-aineet ja arvometallit, asunnot ja kiinteistöt sekä liiketoiminta.

Raha kun on voimavara, mitä kannattaisi hyödyntää tärkeiden asioiden edistämiseen.

Tunne rahapersoonasi, tunne itsesi. Varapuun valmennuksessa lähdetään numeroiden sijaan liikkeelle rahan takana vaikuttavista omista tunteista ja uskomuksista. Kuvassa Varapuun perustaja Mikko Sjögren.

Päätökset tehdään enimmäkseen tunteella

Ihminen voi oppia ymmärtämään luontaista rahakäyttäytymistään ymmärtämällä omaa rahapersoonaansa. 

- Tosiasiassa meissä jokaisessa on tyypillisesti monta eri rahapersoonaa, jotka vaihtelevat eri tilanteissa, kertoo valmennusyhtiö Varapuun perustaja, rahataidon valmentaja Mikko Sjögren.

- Henkilökohtainen talous on enemmän tunne- kuin järkipeli, hän lisää.

Koska tunne päätöksenteossa yleensä voittaa, kannattaa rahan suhteen kehittää toimintatapa, jossa rahaa paitsi jatkuvasti karttuu, myös elämä tuntuu mielekkäältä. Jokaisella rahapersoonalla on omat vahvuutensa, joita hyödyntämällä talous ja tunne pysyvät kunnossa.

Koska elämä on muutakin kuin paremman huomisesen tavoittelua, kannattaa huomioida myös elämästä nauttiminen.

Yksi vinkeistä on säästämisen ja sijoittamisen ohella ohjata vastaava summa rahaa kuukaudessa huvitteluun ja uuden oppimiseen.

- Näin matka pysyy mielenkiintoisena, Mikko Sjögren summaa.

Valmennusyhtiö Varapuu järjestää rahankäytön, sijoittamisen ja vaurastumisen valmennuksia. Vuonna 2007 perustetun yhtiön tarkoitus on opettaa ihmisille järkeviä taloustaitoja — sitä, miten tavallinen ihminen voi oppia taitavaksi rahan kanssa ja vaurastua esimerkiksi sijoittamalla.

Rahapersoonat ovat osa Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennusta, jossa liikkeelle lähdetään rahan takana vaikuttavista omista ajatuksista, tunteista ja uskomuksista. Näistä edetään oman talouden numeroihin ja kassavirtakaavioon, jolla oman talouden saa järkevällä tavalla kuntoon.

Live24magazine

30.05.2020Rovaniemi: Suurtulvan huippu lähellä - "Töitä paiskitaan yötäpäivää"
28.05.2020Kirjauutuus: Onko meidät huijattu yksiavioisuuteen?
27.05.2020Avoin kirje Marja Kihlströmin tueksi koskien Osmo Kontulan käytöstä
27.05.2020Uudet mallinnukset vahvistavat: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa
27.05.2020Suomen huumeprofiili on poikkeuksellinen pohjoismaisessa huumeiden yliannostuskuolemien vertailussa
25.05.2020Mikkelin seutu kutsuu vapaa-ajan asukkaitaan - täällä on tilaa hengittää
25.05.2020Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön
25.05.2020Tutkimushanke etsii työkaluja syrjimättömän ja tasa-arvoisen työelämän rakentamiseksi
20.05.2020Etlan lausunto: Poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy
20.05.2020Lauri Tähkä Telakalla - livestream - keikka syntyi molemminpuolisesta ikävästä
20.05.2020Koronapandemia hankaloittaa henkilönsuojainten tullivalvontaa
19.05.2020Ikääntyneen on syytä välttää koronavirustartuntaa - hyvinvointiin ja toimintakykyyn kannattaa kiinnittää huomiota
19.05.2020Radio SuomiRock etsii kitarajumalia Suomen kovimpien kotikitaristien joukosta
17.05.2020Akun Tehdas aloittaa suorat striimilähetykset -Live Stream TV starttaa keskiviikkona 20.toukokuuta .
16.05.2020STM päivitti ohjetta koronavirustartunnan ehkäisystä ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä -Toimintakykyä ja yhteydenpitoa läheisiin tuetaan myös poikkeusoloissa
15.05.2020Tässä ovat vuoden 2019 parhaat äänikirjat - Suuren äänikirjapalkinnon voittajat palkittiin tänään Storytel Awards - virtuaaligaalassa
13.05.2020Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu testiin
13.05.2020Lennol valmistaa tuhansia suojatakkeja viikossa: "Olemme ylpeitä siitä, että voimme olla avuksi haastavassa tilanteessa ja lisätä työtä Suomessa".
13.05.2020Huoltovarmuuskeskus ja UPM yhteistyöhön suojavarusteiden hankinnassa
13.05.2020Rovaniemen Lampelaan avautuu uuden ajan ruokakauppa, jota ei ole ennen Lapissa nähty: "En voi uskoa, että tästä tulee totta"
13.05.2020EU-tuomioistuin: Yksityishenkilö voi loukata tavaramerkkiä
12.05.2020Sami Kuronen luki äänikirjallisen satuja lapsille
12.05.2020STM:n kirje aluehallintovirastoille: oppilaitosten tiloissa noudatettava väljyys - ja hygieniaohjeita
11.05.2020Stam1na järjestää virtuaalisen moshpitin ja soittaa livestream - keikan Kulttuuritalolla
11.05.2020Uusi verkkosivusto, Kuopio Highlights, luo kaupungin tulevaisuuden kuvaa
08.05.2020Koronaviruksen etenemisen hallinta on ensiarvoisen tärkeää
08.05.2020Onko suomalaisten suhde instituutioihin murroksessa?
07.05.2020Professori Tapio Puolimatka: "Demokratia edellyttää laaja-alaista sananvapautta"
05.05.2020Siilinjärven kunta hankki aurinkovoimalan Väreeltä
04.05.2020Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta
04.05.2020HUSin varasairaalan mallitilat valmiina
04.05.2020Kuluttajille markkinoidusta koronapikatestistä Hengityssuojainkauppa.fi /ProCure Finland Oy:lle myynti-, markkinointi ja jakelukielto
03.05.2020Sähkötilaistoissa rajuja muutoksia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä
02.05.2020Viruksesta voimme pestä kätemme mutta vastuusta emme
01.05.2020Virus ja verotulot - vaikea yhtälö
01.05.2020THL:n koronakarttasovellus on käytettävissä nyt myös ruotsiksi ja englanniksi
30.04.2020Laulava poliisi Petrus Schroderus esiintyy äitienpäiväkonsertin päätähtenä
30.04.2020Huoltovarmuuskeskus tehnyt laajan sopimuksen hengityssuojaintoimitusten varmistamiseksi
29.04.2020Lasten koronavirustartunnat ovat yleensä lieväoireisia - Suomessa lapsilla ei vakavia tautitapauksia
29.04.2020Vapun liputus omistetaan tänä vuonna koronan vastaisessa työssä toimiville
29.04.2020Onko jokainen iltasi päättynyt viime viikkoina pieneen hiprakkaan?
29.04.2020Kulutusluoton hakijalla on tyypillisesti kymppitonnien piikki auki
28.04.2020Muusikkojen liitto vetoaa hallitukseen musiikin esittäjien toimeentulon turvaamiseksi
27.04.2020Kaksi viimeistä vuotta tulosta, ei mitään oikeutta tukiin
27.04.2020Tukes: Älä käytä otsonointia koronan torjuntaan
26.04.2020Tehy ja SuPer: Koronakaranteenista johtuva palkanmaksuvelvollisuus saatava työehtosopimukseen
26.04.2020Suomen Latu palkitsi Kennelliiton Vuoden liikuttajana
25.04.2020Kärpät voitti ePlayoffs-sarjan
25.04.2020Marjanviljelijät odottavat päätöksiä ulkomaisista poimijoista- Kotimainen työvoima ei ole ollut merkittävä vaihtoehto enää aikoihin
24.04.2020Rovaniemi -avun nimissä liikkuu huijauspuheluita - oikea Rovaniemi-apu ei kysy yksityiskohtaisia henkilö- ja pankkitietoja tai tee tarkistuskäyntejä ikäihmisten koteihin
23.04.2020Hoivakotikuolemista korvausvastuu saattaa olla yrityksellä
23.04.2020Huoltovarmuuskeskus on perustanut suojainvarusteiden hankintayksikön koronakriisin ajaksi
23.04.2020Maailman suurimmassa vanhempainillassa 28. huhtikuuta jaetaan kokemuksia etäopetuksesta
20.04.2020Pelastakaa Lapset ohjannut jo 200 000 euroa ruokatukeen kotimaassa - avun tarve kasvaa
18.04.2020Sosiaali - ja terveysministeriö ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käytöstä julkisilla paikoilla liikuttaessa
18.04.2020Turkulaisessa päiväkodissa todettu koronavirustartunta
18.04.2020Lähiruoka on enemmistölle sula mahdottomuus
17.04.2020Kasvomaski tutulla kuosilla voi loukata muiden oikeuksia - nämä 7 asiaa kasvomaskibisnekseen lähtevien yrittäjien ja ostajien tulee muistaa
16.04.2020Keikalla.fi lähettää ensimmäisen virtuaalifestivaalin ja vappuspesiaalin
16.04.2020Ulosottolakiin väliaikaisia muutoksia koronaepidemian takia
16.04.2020Hallitus rajoittaa tilapäisesti velkojien oikeutta hakea yritys konkurssiin
16.04.2020Valtiovarainministeriö: Koronavirus iskee lujaa Suomen talouteen
15.04.2020Valtakunnallisesti toimiva kauppakassipalvelu työllistää nyt satoja nuoria - keräsi ympärilleen huippujoukon sijoittajia
15.04.2020Käsihygieniaa voidaan vielä tehostaa - käsien desinfiointi tulisi olla mahdollista kaikissa julkisissa tiloissa
15.04.2020Koronavirustartunnan saaneita voi olla kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja tapauksia
15.04.2020Tuomioistuinvirasto opasti etäistunnoista - tavoitteena myös madaltaa kynnystä
15.04.2020Kela saa ulkoministeriöstä lisävahvistusta etuushakemusten käsittelyyn
15.04.2020Kela : Väliaikaisia muutoksia palkansaajan ja yrittäjän työttömyysetuuksiin
14.04.2020Vain pieni osa yrityksistä on siirtänyt vakuutusmaksuja
14.04.2020Somalinkielisten koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Helsingissä
14.04.2020Johnny Kniga julkaisee "metallijumala" Rob Halfordin omaelämäkerran
13.04.2020Hämeenlinna-Vanajan seurakunta soittaa seurakunnan lapsiperheille
12.04.2020PPSHP: Pohjanmaalla tilanne vakaa - OYS:ssa 9 koronapotilasta
12.04.2020Koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus Siun soten alueella ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa karanteeniin
12.04.2020Pääsiäinen toi piittaamattomia kulkijoita Hossan kansallispuistoon ja Kuhmon Harakkasaareen
11.04.2020Peluuri: Rahapelaamisen tapoja kannattaa nyt tarkkailla
06.04.2020Maahanmuuttajat tarvitsevat tietoa koronaviruksesta
06.04.2020Lowell Suomi Oy: Lowell ottaa käyttöön lisäjoustoja koronakriisissä
04.04.2020Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta - hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja
03.04.2020Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Kansalaiskirje koronaviruksesta on lähtenyt koteihin
03.04.2020389 500 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä
03.04.2020Maksamatta jääneistä taiteen jälleenmyyntikorvauksista tuomio
03.04.2020Koronaepidemia pakotti ruoka-aputoimijat pikaiseen järjestäytymiseen - avun tarve kentällä on nyt valtava
03.04.2020HUSissa alkaa COVID-19-taudin lääkehoitotutkimus
03.04.2020Ryhdy sairaanhoitajien apuriksi - osallistu kampanjaan
02.04.2020Avustajakoirat luokitellaan lääkinnällisiksi apuvälineiksi
02.04.2020Asiakastieto Group: Yritysten maksuhäiriöihin lisämerkintä koronaepidemiasta
01.04.2020Koronatapausten nopea tunnistaminen on tärkeää - testauskapasiteetin noustessa se auttaa rajoittamaan epidemian etenemistä
31.03.2020Akava: Osaamisen edellytykset varmistettava kriisissäkin
31.03.2020Valtakunnallinen työpajayhdistys ry:n kannanotto: Palveluiden keskeyttäminen lisää syrjäytymistä
31.03.2020Käräjäoikeus: HKL:llä oli oikeus purkaa metron automatisointisopimukset
31.03.2020Munuais- ja maksaliitto: Elinsiirron saaneiden lasten perheiden toimeentulo vaarassa
31.03.2020Osittaisella vanhuuseläkkeellä jo 25 000 suomalaista
31.03.2020Uusi ruokasuositus ikääntyneille: Toimintakykyä on edistettävä ja vajaaravitsemusta ehkäistävä ajoissa
30.03.2020Konkurssihakemukset 14 prosenttia kasvussa
30.03.2020Erävalvonta jatkuu poikkeusoloissa. "Tilausta valitettavasti on"
30.03.2020Sosiaali- ja terveystietojen hyötykäyttö sujuvoituu - Findatasta voi hakea lupaa yksilötasoisten aineistojen käyttöön 1. huhtikuuta alkaen
30.03.2020Lieden unohtuminen päälle on yleisin sähköpalon aiheuttaja - muista varovaisuus myös poikkeusoloissa
28.03.2020Valot sammuvat tänään ympäri Suomea WWF:n Earth Hourissa
27.03.2020Pirre Seppänen, 28 on valittu Siikalatvan kunnanjohtajaksi

Näytä lisää »