Joulutodistus lastensuojelulle - asiakkaiden ääni kuuluviin lainsäädännön uudistuksessa

23.11.2022

hands-g169b1a17f_1280.jpg

Kuvituskuva.

Lasten, nuorten ja vanhempien näkemyksiä lastensuojelusta selvitetään kyselyllä, työpajoilla ja haastatteluilla. Asiakkaiden ääni on tärkeässä roolissa, kun lastensuojelun lainsäädäntöä uudistetaan.

Lastensuojelun Keskusliitto sekä Kasper- Kasvatus ja perheneuvonta ry selvittävät sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta lasten, nuorten ja vanhempien näkemyksiä osana lastensuojelun ja sitä koskevan lainsäädäntöuudistuksen visiotyötä. Lastensuojelun asiakkuudessa olevien tai olleiden lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa näkökulmat, muutostarpeet ja toiveet on tärkeää ottaa huomioon, kun lastensuojelun lainsäädäntöä uudistetaan.

Lasten, nuorten ja vanhempien kuuleminen toteutetaan monikanavaisesti kyselyillä, työpajoilla ja haastatteluilla. Lisäksi selvitystyössä hyödynnetään Lastensuojelun Keskusliiton käynnissä olevan Kokemus tiedoksi -hankkeen kokoamia lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä lastensuojelusta. Monikanavaisella selvitystyöllä pyritään vahvistamaan lastensuojelun asiakkaiden osallisuutta sekä kuulemaan myös lapsia, nuoria ja vanhempia, joiden ääntä ei yleensä tavoiteta. Selvitystyö rahoitetaan kansallisen lapsistrategian toimeenpanon varoilla. 

Ammattilaisten näkemyksiä on aiemmin kysytty muun muassa Valtakunnallisten lastensuojelupäivien yhteydessä tehdyllä kyselyllä.

Lastensuojelun Keskusliitto toteuttaa osana projektia kyselyn 10–25-vuotiaille lastensuojelun omakohtaisesti kokeneille lapsille ja nuorille. Kyselyssä pyydetään antamaan kouluarvosana kuudesta eri lastensuojelun "aineesta" ja arvioimaan lastensuojelua kuuden lyhyen kysymyksen kautta. Kysely on auki 4.12.2022 asti. 

Kyselyä tullaan jakamaan sosiaalisessa mediassa ja sen jakamisessa tehdään yhteistyötä muun muassa Tiktok-sossujen kanssa. Vastauksia toivotaan lapsilta ja nuorilta, joilla on omakohtaista kokemusta lastensuojelusta, ja niitä tullaan hyödyntämään lastensuojelulain uudistustyössä ja lastensuojelun kansallisen vision laadinnassa. Kyselyyn voi vastata täällä: Lastensuojelun joulutodistus

Vanhempien ääni kuuluviin

Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry vastaa työpajojen ja haastattelujen tekemisestä lastensuojelusta kokemusta omaaville vanhemmille. Haastatteluiden ja työpajojen kautta on tarkoitus nostaa esiin vanhempien toivomia muutostarpeita nykyiseen lastensuojelutyöhön. Lisäksi työssä hyödynnetään Kasperin aiemmin toteuttamaa laajaa kyselyä, johon on vastannut yli 200 lastensuojelun asiakkuuden lapsensa kautta kokenutta vanhempaa.

Vanhempia on haastateltu ja aiemmin dokumentoitua kokemustietoa on kerätty myös osana Lastensuojelun Keskusliiton Kokemus tiedoksi -hanketta. 

Sosiaali- ja terveysministeriön kaikille avoin kysely "Lastensuojelun kokonaisuudistus: tulevaisuuden visio ja nykytilan arviointi" on avoinna Ota kantaa –sivustolla 25. marraskuuta 2022 asti. 

Kysely täällä:  "Lastensuojelun kokonaisuudistus: tulevaisuuden visio ja nykytilan arviointi"

Lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistus etenee kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa selkeytetään lastensuojelun visio ja luodaan uudistuksen suuntaviivat, jotka valmistuvat keväällä 2023.

Lue myös

02.12.2022Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti toteutuessaan heikentäisi uutis- ja kulttuurituotantoa
01.12.2022Keskustanuorten puheenjohtaja: Paavo Väyrynen ei voi asettua ehdolle Keskustan ehdokkaana, eikä toimia Keskustan johtopaikoilla
01.12.2022Poliisin etsimä 12-vuotias poika on löytynyt
01.12.20221970- luvulla syntyneet maksoivat eniten tuloveroja
01.12.2022Samu Haber juontaa ja esiintyy Ylen Uuden Musiikin Kilpailussa helmikuussa
01.12.2022Turkin mielestä Suomella ja Ruotsilla ei konkreettista edistystä
30.11.2022Vesa-Matti Loirista julkaistaan MTV:llä poikkeuksellinen dokumentti 17. joulukuuta
29.11.2022Huippusuosittu poliisin joulukonsertti Itä- Uudellamaalla 13. joulukuuta
29.11.2022Omasta kuolemasta puhuminen on joka kolmannelle suomalaiselle vaikeaa - kuolema ei katoa vaikenemalla
29.11.2022Saamelaiskäräjät hyväksyi Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälain muuttamisesta

Siirry arkistoon »