Suomalaispoliisien keksintö auttaa pelastautumaan tulipalosta

23.11.2022

pisla-paloturva-setti-kromi.jpg

Pisla Paloturva setti.

Viitasaarelainen Pisla Oy on kehittänyt yhdessä kahden poliisin kanssa turvalaitteen, joka voi pelastaa tulipaloissa ihmishenkiä. Suomessa syttyy joka vuosi palamaan lähes 3 000 asuinrakennusta. Silloin rakennuksesta on päästävä ulos parissa minuutissa. Asunnosta poistuminen voi kuitenkin olla mahdotonta, jos kodissa on ulko-oven lisäksi sisään päin aukeava väliovi. Tulipalo synnyttää asuntoon ylipaineen, joka tekee välioven avaamisen mahdottomaksi. Pisla Paloturvan avulla oven saa auki myös tulipalossa.  

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuinrakennuspaloa, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä. Erityisen vaarallinen tulipalo on asunnoissa, joissa on ulko-oven lisäksi sisään päin aukeava väliovi. Väliovien rakentaminen uusiin kerrostaloihin kiellettiinkin Suomessa vuoden 2018 alussa. Niitä arvioidaan kuitenkin olevan käytössä vanhoissa kerrostaloissa jopa satoja tuhansia.

– Palokuolemien määrä on Suomessa asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkeä. Tulipalo syttyy aivan arkisissa tilanteissa: keittiöstä, avotulesta, kuten kynttilästä ja tupakasta, tai saunasta. Toivomme, että nyt kehitetty Pisla Paloturva auttaa pelastamaan ihmishenkiä, Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen sanoo.

Uusi turvalaite tasapainottaa ilmanpainetta

Pisla Paloturva -turvalaite on rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen voi asentaa itse välioven lukkorungossa olevan peitelevyn paikalle. Laitteen venttiili tasapainottaa ulko-oven ja sisemmän oven väliin syntyvää ilmanpainetta niin, että välioven saa auki myös tulipalon aikana. Silti laite on huomaamaton.

–  Ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Pyrimme alusta alkaen siihen, että lopputuloksen on miellytettävä silmää, sanoo keksinnön isä, poliisina Jyväskylän poliisilaitoksella työskentelevä Sami Kaskismaa.

Pisla Paloturvan muita hyviä puolia ovat pitkäikäisyys ja edullinen hinta. Sen toinen kehittäjä ja Kaskismaan kollega Anssi Kinnunen muistuttaa, että jos asunnosta halutaan paloturvallinen, koko ovikompleksin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin itse asennettu Pisla Paloturva.

Vastaavaa laitetta ei tiedetä olevan Suomessa eikä muuallakaan maailmassa. Sillä on Suomen kattava patentti ja patenttia haetaan myös EU-alueelle. Kaupoissa laite on nyt loppuvuodesta.

Turvalaitetta kehitettiin omassa autotallissa

Sami Kaskismaa ja Anssi Kinnunen alkoivat kehittää Pisla Paloturvaa noin viisi vuotta sitten ennen poliisiuraansa palomiehenä työskennelleen Kaskismaan idean pohjalta. Kaskismaa oli miettinyt pitkään sitä, miksi osa tulipalon uhreista löydetään ulko-oven läheltä eteisestä.     

– Miksi asukas on päässyt lähelle ovea, mutta ei enää ovesta ulos? Kun perehdyin asiaan enemmän, löysin vastauksen. Asunnosta ei ole mitään mahdollisuutta päästä ulos silloin, kun tulipalon aiheuttama ilmanpaine kohdistuu parin neliön suuruiseen sisään päin aukeavaan oveen, Kaskismaa sanoo.  

Kun Kaskismaa ja Kinnunen jalostivat ideaa turvalaitteeksi, he testasivat laitetta aluksi Kaskismaan autotalliin rakennetussa testitilassa. Sen avulla tutkittiin ilmanpaineen vaihtelua tulipalon aikana. Lisäosaamista tuotekehitykseen toi Kaskismaan veli Henri Rahm, joka valmisti 3D-tulostamalla kaikki tarvittavat mallit ja testikappaleet. Vuonna 2019 hankkeeseen tuli mukaan rakentamisen ja asumisen tuotteisiin erikoistunut Pisla Oy. Viitasaarelainen Pisla Oy tunnetaan muun muassa Muurikka- ja Opa-brändeistä.

– Keksijät ottavat usein yhteyttä Pislaan, mutta valtaosa ideoista ei pääse jatkoon. Tässä tapauksessa meille tuli heti tunne, että tuotteessa on jotain erityistä. Kokonaisuus oli helppo hahmottaa, koska Sami Kaskismaa ja Anssi Kinnunen olivat tehneet paljon taustatyötä. Meidän tehtäväksemme jäi sen varmistaminen, että tuote on toimiva ja järkevästi valmistettavissa, Pisla Oy:n Jarkko Kaartinen sanoo ja lisää:

– Turvalaitteen asentaminen ei vaadi myöskään raskasta byrokratiaa. Asuntojen sisäovet ovat asunnon omistajan hallinnassa, joten hän voi päättää itse myös tällaisen paloturvallisuutta lisäävän laitteen asentamisesta.

Lue myös

02.12.2022Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti toteutuessaan heikentäisi uutis- ja kulttuurituotantoa
01.12.2022Keskustanuorten puheenjohtaja: Paavo Väyrynen ei voi asettua ehdolle Keskustan ehdokkaana, eikä toimia Keskustan johtopaikoilla
01.12.2022Poliisin etsimä 12-vuotias poika on löytynyt
01.12.20221970- luvulla syntyneet maksoivat eniten tuloveroja
01.12.2022Samu Haber juontaa ja esiintyy Ylen Uuden Musiikin Kilpailussa helmikuussa
01.12.2022Turkin mielestä Suomella ja Ruotsilla ei konkreettista edistystä
30.11.2022Vesa-Matti Loirista julkaistaan MTV:llä poikkeuksellinen dokumentti 17. joulukuuta
29.11.2022Huippusuosittu poliisin joulukonsertti Itä- Uudellamaalla 13. joulukuuta
29.11.2022Omasta kuolemasta puhuminen on joka kolmannelle suomalaiselle vaikeaa - kuolema ei katoa vaikenemalla
29.11.2022Saamelaiskäräjät hyväksyi Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälain muuttamisesta

Siirry arkistoon »