Venäjän armeija ei ole valmis eskalaatioon.

30.09.2022

venaja.sotilaat.JPG

Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös mobilisoida satojatuhansia venäläisiä tässä kuussa, pahentaa lähes varmasti Venäjän sisäisiä erimielisyyksiä korostamalla hänen hallintonsa huonoa sotilashenkilöstöpolitiikkaa. Tämän pitäisi saada Ukraina ja sen läntiset liittolaiset valmistautumaan huonosti koulutettujen, hajanaisten joukkojen hyökkäykseen.

Venäjä ei ole koskaan pystynyt siirtymään kokonaan kohti täysin vapaaehtoista armeijaa. Venäjän aktiiviset joukot koostuvat noin 70 prosentista sopimussuhteisesta henkilöstöstä ja 30 prosentista varusmiehistä, kahdeksantoista ja kahdenkymmenenseitsemän vuoden ikäisistä miehistä, joiden on palveltava yksi vuosi armeijassa, joista neljästä kahdeksaan kuukautta kuluu koulutuksessa. 

Kreml nojaa voimakkaasti rekrytointipyrkimyksiin ja lupaa jatkuvasti kasvavia palkkoja, houkutellakseen potentiaalisia vapaaehtoisia. Näillä vapaaehtoisyksiköillä ei ole standardoitua koulutusta, ja silti ne maksavat Kremlille suunnilleen yhtä paljon kuin ammattijoukot. Venäjän tähänastisen mobilisoinnin kaoottinen luonne osoittaa, että sillä ei ole edes infrastruktuuria näiden joukkojen tehokkaaseen kutsumiseen ja kouluttamiseen.

Venäjän joukkojen laatu heikkenee väistämättä, kun nämä uudet värvätyt on integroitu joukkoihin.

Järjestelmä on epäsuosittu, ja monet rikkaammat venäläiset lykkäävät laillisesti tai keksityistä syistä, jopa maksavat lahjuksia paikallisille virkamiehille, välttääkseen palvelun.

Venäjä käyttää yksityisiä palkkasoturijoukkoja, kuten Wagner Groupia. Ihmisoikeusjärjestö Soldiers' Mothers of Russia -järjestön mukaan, yksi Ukrainassa etulinjan sotilaiden viime kuukausien valituksista on ollut jännitteet näiden ryhmien kanssa, joita on tiettävästi käytetty valvomaan ja pidättämään väkisin venäläisiä sotilaita, jotka tekevät valituksia tai yrittävät erota.

Nämä jännitteet heikentävät entisestään Venäjän taistelutehokkuutta ja joukkojen moraalia.

Huolimatta armeijansa suurista tappioista Ukrainassa ja siitä, kuinka pitkälle hallitus aikoo värvätä uusia joukkoja, Putinin äskettäinen ilmoitus osittaisesta mobilisoinnista osoittaa, että hän ei vieläkään halua julistaa virallista sotaa ja määrätä täydellisestä mobilisoinnistaTämä on todennäköisesti tunnustus siitä, kuinka poliittisesti vaarallinen siirto voisi olla. Jopa osittainen mobilisaatio pakottaa Venäjän kansan kohtaamaan sodan todellisuuden.

Juttu on näkökulma, perustuen eri lähteiden tietoihin.

Lue myös

02.12.2022Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti toteutuessaan heikentäisi uutis- ja kulttuurituotantoa
01.12.2022Keskustanuorten puheenjohtaja: Paavo Väyrynen ei voi asettua ehdolle Keskustan ehdokkaana, eikä toimia Keskustan johtopaikoilla
01.12.2022Poliisin etsimä 12-vuotias poika on löytynyt
01.12.20221970- luvulla syntyneet maksoivat eniten tuloveroja
01.12.2022Samu Haber juontaa ja esiintyy Ylen Uuden Musiikin Kilpailussa helmikuussa
01.12.2022Turkin mielestä Suomella ja Ruotsilla ei konkreettista edistystä
30.11.2022Vesa-Matti Loirista julkaistaan MTV:llä poikkeuksellinen dokumentti 17. joulukuuta
29.11.2022Huippusuosittu poliisin joulukonsertti Itä- Uudellamaalla 13. joulukuuta
29.11.2022Omasta kuolemasta puhuminen on joka kolmannelle suomalaiselle vaikeaa - kuolema ei katoa vaikenemalla
29.11.2022Saamelaiskäräjät hyväksyi Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälain muuttamisesta

Siirry arkistoon »