Poikkeuksellisen laaja korruptiovyyhti syyteharkintaan

22.09.2022

korruptio.jpg

Kuvituskuva

Helsingin poliisin talousrikostutkinta on saanut valmiiksi laajamittaisen korruptiovyyhdin esitutkinnan. Suoritetun esitutkinnan perusteella kahta henkilöä on syytä epäillä sekä törkeästä lahjuksen antamisesta että törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.

Yhteensä 80 lahjusten ottamista koskevaa esitutkintaa on siirretty syyteharkintaan aiemmin. Lahjusten antaminen on tapahtunut sittemmin konkurssiin asetetun yhtiön toiminnassa.

Lahjuksissa on ollut kysymys asiakasyrityksen yhteyshenkilöille annetuista tilaajalahjoista. Yksittäisen yhteyshenkilön vastaanottamien tilaajalahjojen arvo on vaihdellut 50 euron ja noin 30 000 euron välillä, riippuen asiakkaan tilausten loppusummasta. 
Tilaajalahjoja on annettu sekä elintoimintaan eli yksityissektorille että julkishallintoon. Tilaajalahjat ovat olleet pääasiassa viihde-elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja.

– Lahjusrikoksia koskevien tilaajalahjojen arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 370 000 euroa. Kysymys on lahjusten arvossa sekä erityisesti lahjusten ottajien lukumäärässä mitattuna todennäköisesti yhdestä suurimmista korruptiorikoksista, arvioi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Visa Weckström

Arviota tukee osin myös esitutkinta-aineiston laajuus, joka pelkästään lahjusten antamista koskevilta osin on yli 7000 sivua.

Korruptiovyyhti alkoi paljastua konkurssimenettelyssä ja verotarkastuksessa tehtyjen havaintojen ansiosta. Poliisi on esitutkinnan aikana tehnyt tiivistä yhteistyötä käytännössä katsoen jokaisen Suomen poliisilaitoksen ja syyttäjälaitoksen kanssa.

Aiemmin syyteharkintaan siirretyistä 80:stä lahjusten ottamista koskevista tapauksia on jo käsitelty eri käräjäoikeuksissa muutamia kymmeniä. Valtaosa tapauksista on luettu lahjusten ottajille syyksi.

– Lahjusten antamisen tekoaika on noin 10 vuotta, kattaen melko tarkalleen koko 2010-luvun. Vaikka korruption tunnustaminen voikin tietyissä sen muodoissaan olla jokseenkin haastavaa, olen yllättynyt, että tietääksemme vain yhdestä tässä vyyhdissä käsitellystä tapauksesta on ilmoitettu oma-aloitteisesti viranomaiselle, arvioi Weckström.

Lue myös

29.09.2022Venäjä syyttää Natoa Nord Streamsin vuodoista
29.09.2022Kansallisen turvallisuuden katsaus: Venäjän tiedustelun toimintatapa muuttuu
29.09.2022Venäjä liittää virallisesti Ukrainan neljä separatistialuetta
29.09.2022Komissiolta Suomelle muistutuksia puutteista EU:n lainsäädännön noudattamisessa
29.09.2022Virkahuumekoirien SM-kisat Lahdessa
29.09.2022Karhuryhmä 2 - Harri Gustafsbergin tie poliisin erikoisyksilön konkariksi ja ihmismielen intohimoiseksi tutkijaksi
28.09.2022Ukrainan presidentti Zelensky: Miehitetyillä alueilla kansanäänestys on hölynpölyä
28.09.2022Nord Stream AG.n vahva oletus: Putkilinjan fyysiset vauriot johti kaasuvuotoon
28.09.2022Liikuntaneuvoston eduskuntavaalitavoitteet 2023: Ikääntyneille ulkoiluoikeus ja valtakunnallinen Liikkumisohjelma
27.09.2022Venäjä: Kansanäänestykset ovat ohi DPR:n, LPR:n, Hersonin ja Zaporozhyen alueilla.

Siirry arkistoon »