Näitä Suomi.fi-valtuuksia hyvinvointialueella tarvitaan Kelan kanssa asiointiin

11.08.2022

laptop-g34f67e90d_1280.jpg

Kuvituskuva

Kun hyvinvointialueet käynnistävät toimintansa 1. tammikuuta 2023, alueiden työntekijät tarvitsevat Suomi.fi-valtuuksia, jotta he voivat käyttää Kelan asiointipalveluja. Hyvinvointialueella tarvittavia Kelan asiointipalveluja ovat esimerkiksi etuustietopalvelu Kelmu, ajanvarauspalvelu, työnantajien asiointipalvelut ja Kanta-ekstranet. 

Hyvinvointialue myöntää valtuudet omille työntekijöilleen

Hyvinvointialue myöntää itse tarvittavat Suomi.fi-valtuudet omille työntekijöilleen. Tätä varten hyvinvointialue tarvitsee valtuutusoikeudet, joita haetaan Digi- ja väestötietovirastolta. 

Valtuutusoikeudet haetaan henkilöille, jotka toimivat valtuuttajina alueella. Valtuuttavia henkilöitä kannattaa olla useita, esimerkiksi joka toimialalla omansa. Valtuutusoikeuksia voi hakea heti, kun henkilöiden nimet ja henkilötunnukset ovat tiedossa.

Kun valtuutusoikeudet on myönnetty, hyvinvointialue voi myöntää tuleville työntekijöilleen Suomi.fi-valtuuksia ennakkoon heti, kun työntekijät ovat tiedossa. Valtuuden voimaantuloajaksi merkitään 1.1.2023. 

Kaikki valtuutusoikeudet saa samalla hakemuksella

Hyvinvointialue voi hakea kaikkia valtuutusoikeuksia samalla hakemuksella. Samalla hakemuksella voi hakea valtuutusoikeuksia sekä Kelan että muiden viranomaisten asiointipalveluihin tarvittavia valtuuksia varten. 

Myös Helsingin kaupungin ja Ahvenanmaan kuntien pitää hakea valtuutusoikeuksia uusiin valtuuksiin.

Etuustietopalvelu Kelmuun tulee uusia valtuuksia – muutoksia myös vanhoihin

Kelmussa otetaan käyttöön uusia valtuuksia, jotka tulevat voimaan 1.1.2023. Myös vanhojen valtuuksien sisällöt muuttuvat. Muutosten tarkoitus on rajat tietojen näkymistä ja palvelun käyttöä työntekijöille, joilla on työnsä takia näihin oikeus.

Aiemmin käytössä ollut valtuus Etuustietojen katselu ja maksuvaatimusten rekisteröinti tulee nyt myös hyvinvointialueiden työntekijöiden käyttöön. Sen avulla työntekijät näkevät asiakkaidensa saamat etuudet ja niihin liittyvät tiedot. Hyvinvointialue voi tällä valtuudella lisäksi rekisteröidä maksuvaatimuksia Kelalle.

Valtuudella Toimeentulotuen ja sosiaalipalvelujen asiakkaiden tietojen tarkastelu hyvinvointialueen työntekijä näkee Kelan välittämät ilmoitukset sosiaalihuollon tarpeesta sekä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemukset. Kuntien työntekijät eivät jatkossa näe asiakkaiden tietoja perustoimeentulotuesta tai ilmoituksia sosiaalihuollon tarpeesta. Helsingin kaupungin ja Ahvenanmaan kuntien työntekijöillä on jatkossakin oikeus näihin tietoihin.

Lisäksi Kelmussa otetaan käyttöön uusia valtuuksia, joilla hyvinvointialueen, kunnan, Helsingin kaupungin tai Ahvenanmaan kunnan työntekijä voi nähdä listoja tiettyjen etuuksien saajista.

Lue myös

30.09.2022Ruotsi kumosi Turkin asevientikiellon
30.09.2022Vetoomus ammatillisen koulutuksen toimijoilta: NYT EI OLE AIKA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN ISOILLE RAHOITUSMUUTOKSILLE
30.09.2022Venäjän armeija ei ole valmis eskalaatioon.
29.09.2022Venäjä syyttää Natoa Nord Streamsin vuodoista
29.09.2022Kansallisen turvallisuuden katsaus: Venäjän tiedustelun toimintatapa muuttuu
29.09.2022Venäjä liittää virallisesti Ukrainan neljä separatistialuetta
29.09.2022Komissiolta Suomelle muistutuksia puutteista EU:n lainsäädännön noudattamisessa
29.09.2022Virkahuumekoirien SM-kisat Lahdessa
29.09.2022Karhuryhmä 2 - Harri Gustafsbergin tie poliisin erikoisyksilön konkariksi ja ihmismielen intohimoiseksi tutkijaksi
28.09.2022Ukrainan presidentti Zelensky: Miehitetyillä alueilla kansanäänestys on hölynpölyä

Siirry arkistoon »