AA: Ulkoministeri Haavisto: Suomi aloittaa "pian" yhteistyön Turkin kanssa terroriryhmien suhteen

30.06.2022

Suomi aloittaa

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto. Kuva: Anadolu Agency

Suomi aloittaa "pian" yhteistyön Turkin kanssa terrorijärjestöjen suhteen, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi Anadolu Agencylle tänään torstaina eksklusiivisessa haastattelussa.

Turkkilaismedian mukaan Haavisto sanoi, että Suomi on jo ilmoittanut Turkille, ettei se "auta" PKK:n, YPG/PYD:n ja Fetullah Terrorist Organizationin (FETO) järjestöjä ja lisäsi, että yhteistyö niiden viranomaisten kanssa koskien "kaikkia Turkin mainitsemia henkilöitä ja ryhmiä koskevia lisätietoja" perustetaan varmasti "pian".

Haaviston antaman haastattelun mukaan ainoa, jossa Suomi oli mukana, oli Syyriassa toteutettu COVID-rokotusohjelma, jota Turkin delegaatio piti humanitaarisena apuna, joka ei aiheuta ongelmia.

Turkkilaismedian mukaan Haavisto totesi, että Suomi ja Ruotsi antoivat sopimuksen puitteissa sitoumuksia myös YPG:tä – PKK:n Syyrian haaraa – ja FETO:ta kohtaan.

Ministeri oli viittannut muistion 4 kohtaan jossa sanotaan: "Suomi ja Ruotsi eivät tue YPG/PYD:tä ja järjestöä, jota kutsutaan FETÖ:ksi Turkissa" .

Ruotsin ja Suomen NATO-jäsenyyspöytäkirja allekirjoitetaan ensi tiistaina, pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tänään torstaina.

Allekirjoituksen jälkeen pöytäkirja on ratifioitava kaikkien 30 liittoutuneen parlamentissa, jotta molemmat maat voivat liittyä Natoon.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Madridissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Turkki seuraa tarkasti muistiossa sovittujen kohtien toteutumista ja ryhtyy toimiin sen mukaisesti.

Naton terrorismin vastaisista toimista hän sanoi, että allianssin on tärkeää osoittaa päättäväisyytensä torjua terrorismia sen kaikissa muodoissa, mutta sen "ei pitäisi jäädä vain paperille".

Erdogan kertoi kertoneensa, Ruotsille ja Suomelle, että hän voi silti estää heidän pyrkimyksensä liittyä Natoon, jos he eivät pysty toteuttamaan uutta sopimusta Turkin kanssa.

- Ensin Ruotsin ja Suomen pitäisi suorittaa velvollisuutensa ja ne ovat tekstissä... Mutta jos eivät, niin ei tietenkään tule kysymykseen, että ratifiointi lähetetään parlamentillemme, hän lisäsi.

Lue myös

09.08.2022Mitä Jumalan ikuisuus voi tarkoittaa?
09.08.2022Laulaja Dua Lipa sai Kosovon kunnia suurlähettilään arvon
09.08.2022Missä on pieni Isabell Tahiri ?
08.08.2022POLIISI ETSII! Johanna Tukiainen pakomatkalla- sieppasi lapsensa Ruotsissa
08.08.2022Ukraina hakee uutta IMF-ohjelmaa, toivoo avun saapuvan marras-joulukuulla
08.08.2022Kiinan ulkoministeriö: Sotilaalliset harjoitukset "omilla vesillämme" avoimia ja läpinäkyviä
08.08.2022Kiina jatkaa sotaharjoituksiaan Taiwanin ympärillä
08.08.2022Kutsunnat alkavat elokuussa - katso vinkit valmistautumiseen
08.08.2022Asiakaspalvelun heikko tavoitettavuus pännii suomalaista
07.08.2022Amnesty pahoittelee Ukrainan raportin tuottamaa tuskaa ja vihaa

Siirry arkistoon »