NATO isännöi Turkin, Suomen ja Ruotsin keskusteluja

20.06.2022

NATO

NATOn pääsihteeri Jens Stoltenbergin kutsusta Turkin, Suomen ja Ruotsin korkeat virkamiehet tapasivat NATOn korkeita virkamiehiä, liiton päämajassa Brysselissä tänään maanantaina 20. kesäkuuta. Pääsihteerin kansliapäällikön Stian Jenssenin johtamassa keskustelussa keskityttiin Turkin esiin tuomiin turvallisuushuoliin, jotta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksissa edistyttäisiin.

Turkin valtuuskuntaa johti suurlähettiläs Ibrahim Kalın, presidentin tiedottaja ja Turkin  presidentin erityisneuvonantaja; Suomen valtuuskuntaa johti presidentin kansliasta, ulko- ja turvallisuuspoliittinen johtaja Petri Hakkarainenja Ruotsin valtuuskuntaa johti, ulkoasioista ja turvallisuuspoliittisesta neuvostosta vastaava valtiosihteeri Oscar Stenström Ruotsin pääministerin kansliasta.

- Suhtaudun myönteisesti tänään pidettyyn rakentavaan tapaamiseen Suomen ja Ruotsin historiallisista hakemuksista Natoon, sanoi pääsihteeri Jens Stoltenberg ja lisäsi: 

- Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon tekisi allianssista vahvemman ja koko euroatlanttisesta alueesta turvallisemman. Turkilla on oikeutettuja terrorismia koskevia turvallisuushuolia, joihin meidän on puututtava. Jatkamme siis keskustelujamme Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista ja odotan innolla tien löytämistä eteenpäin mahdollisimman pian. 

Tänään neuvottelut seurasivat viime viikkojen tapaamisia, joiden tarkoituksena oli käsitellä Turkin turvallisuushuolia ja edistyä Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksissa. Neuvottelut jatkuvat lähipäivinä. 

Ibrahim Kalın sanoi, että Turkki odottaa erityisesti Ruotsin ryhtyvän välittömiin toimiin PKK:n toimien suhteen maassaan ja että kaikki edistyminen pohjoismaisten jäsenyyshakemusten suhteen "riippuu nyt siitä suunnasta ja nopeudesta, jolla nämä maat ryhtyvät toimiin".

- Terroristijärjestöjen olemassaolon on loputtava näissä maissa. Sitä odotamme sekä Suomelta että Ruotsilta, hän huomautti.

Kalın ilmaisi myös odotukset, Turkille asetettujen suorien tai välillisten aseiden jäädyttämisen poistamisesta.

Lue myös

30.06.2022AA: Ulkoministeri Haavisto: Suomi aloittaa "pian" yhteistyön Turkin kanssa terroriryhmien suhteen
29.06.2022Turkki: Yhteisymmärryspöytäkirja ei tarkoita, että Suomen ja Ruotsin liittymisprosessi Natoon on valmis.
29.06.2022Yhdysvaltain puolustusministeriö tukee täysin Turkin F-16- modernisointisuunnitelmia.
29.06.2022NATOn julkistama Turkin, Suomen ja Ruotsin allekirjoittama muistio kokonaisuudessaan
29.06.2022Turkin, Suomen ja Ruotsin allekirjoittama muistion sisältö
28.06.2022Suomi ja Ruotsi palaavat Nato-jäsenyyden tielle- Turkki luopuu veto-oikeudesta
28.06.2022Turkki "sai mitä halusi" - Suomi ja Ruotsi eivät tue YPG/PYD:tä ja Turkissa FETÖ:ksi kutsuttua järjestöä.
28.06.2022Turkki, Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat muistion, joka tasoittaa tietä Suomen ja Ruotsin Nato- jäsenyyteen
28.06.2022Naton pääsihteeri sanoo, että ilmastonmuutos on Natolle tärkeä
28.06.2022Ruotsin ja Turkin väliset neuvottelut keskiviikkona Ankarassa

Siirry arkistoon »