Mitä Turkki haluaa Ruotsilta ja Suomelta?

18.05.2022

Sweden and Finland refuse to extradite terrorists: Turkish media

Kolme turkkilaista virkamiestä hahmottelee Ankaran vaatimia toimia.

Virkamiehet puhuvat nimettöminä ja sanovat, että heillä ei ollut oikeutta puhua julkisesti hallituksen sisäisistä neuvotteluista, mutta antoivat suurin piirtein ​​arvioita. 

Turkki vaatii että Suomi ja Ruotsi, Naton jäsenehdokkaana tunnustavat sen huolen kurdijoukoista - sekä Turkin sisällä että sen rajojen yli, Syyriassa ja Irakissa. 

Turkki vaatii että, Ruotsi ja Suomi tuomitsevat julkisesti PKK:n lisäksi myös sen tytäryhtiöt ennen kuin ne saavat liittyä blokkiin. Turkin viranomaiset sanoivat, että PKK:n nimeäminen terroristijärjestöksi ei riitä. Suomen ja Ruotsin on tehtävä enemmän tukahduttaakseen PKK:n kannattajia, jotka Turkin mukaan ovat aktiivisia Suomessa ja Ruotsissa.

Turkki haluaa myös Ruotsin ja Suomen lopettavan asevientirajoitukset, jotka ne asettivat Turkille ja useille muille Euroopan unionin jäsenmaille vuona 2019. 

Vaikka Turkin asekauppa on Suomen ja Ruotsin kanssa vähäistä, eikä Turkki hae suuria puolustushankintoja niiden kanssa, viranomaiset sanoivat, että Ankara ei periaatteessa hyväksy sotilasliiton laajentamista maihin, jotka estävät asekauppoja. 

Ulkoministeri Mevlut Cavusoglu on esittänyt asian julkisesti sanoen, että aserajoitukset ovat liiton hengen "vastaisia".

Turkki hyväksyi Kreikan palaamisen Natoon 1980-luvulla sen jälkeen, kun maat kävivät sodan vuonna 1974 Kyproksesta, ja haluaa olla toistamatta samaa virhettä. Ateena ja sen kyproslaiset liittolaiset nousivat myöhemmin keskeisiksi esteiksi, jotka estivät Turkin EU-jäsenyyshakua, hylkäsivät YK:n äänestyksen Kyproksen yhdistymissuunnitelmasta ja ovat käyneet jatkuvaa aluekiistaa Turkin kanssa Egeanmeren ja Välimeren osista.

Tästä oppitunnista Turkin opittuaan, virkamiehet sanoivat, että olisi järjetöntä odottaa Turkin vaihtavan kurssiaan ja haluavan Ruotsin ja Suomen liittyvän Natoon, ellei riidat ensin ratkea ja Pohjoismaat sitoutuvat julkisesti solidaarisuuteen Turkin kanssa kurdiryhmiä vastaan.

Viranomaisten mukaan Turkki ei pyri neuvottelemaan Suomen ja Ruotsin kurdikonfliktin kannoista, mutta Turkin "närästys" Naton kanssa on syvä ja sen toivelista on pitkä. 

Turkki haluaa tulla takaisin F-35-kehittyneiden lentokoneiden ohjelmaan, josta se suljettiin ostettuaan S-400-ohjuspuolustusjärjestelmiä Venäjältä. 

Sillä on myös erityinen pyyntö Yhdysvalloille ostaa kymmeniä F-16s-sotalentokoneita ja päivityssarjoja nykyiseen laivastoonsa. Lisäksi Turkki haluaa Yhdysvaltojen poistavan S-400-ohjuksia koskevat pakotteet. 

Viranomaiset torjuivat ajatuksen, että Turkin vastustuksella Ruotsin ja Suomen Natoon liittymiselle olisi mitään tekemistä sen siteiden kanssa Venäjään tai presidentti Recep Tayyip Erdoganin ystävyyteen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. 

Turkki on etsinyt keskitietä Ukrainan sodassa, koska se pyrkii tasapainottamaan suhteitaan sekä Moskovaan että Kiovaan, jolle Ankara on toimittanut aseistettuja droneja.

He myös kielsivät Suomen ja Ruotsin Natoon estämisen liittyvän sisäpolitiikkaan ja torjuivat spekulaatiot, joiden mukaan kurdikysymyksen nostaminen globaalille näyttämölle olisi tarkoitus hyödyttää Erdogania, ensi vuonna pidettävien vaalien alla. 

Viranomaiset sanoivat, että Turkki harjoittaa ulkopolitiikkaa omien kansallisten etujensa mukaisesti ja suostuisi Naton laajentumiseen, jos sen esittämiin huolenaiheisiin vastataan.

Lue myös

30.06.2022AA: Ulkoministeri Haavisto: Suomi aloittaa "pian" yhteistyön Turkin kanssa terroriryhmien suhteen
29.06.2022Turkki: Yhteisymmärryspöytäkirja ei tarkoita, että Suomen ja Ruotsin liittymisprosessi Natoon on valmis.
29.06.2022Yhdysvaltain puolustusministeriö tukee täysin Turkin F-16- modernisointisuunnitelmia.
29.06.2022NATOn julkistama Turkin, Suomen ja Ruotsin allekirjoittama muistio kokonaisuudessaan
29.06.2022Turkin, Suomen ja Ruotsin allekirjoittama muistion sisältö
28.06.2022Suomi ja Ruotsi palaavat Nato-jäsenyyden tielle- Turkki luopuu veto-oikeudesta
28.06.2022Turkki "sai mitä halusi" - Suomi ja Ruotsi eivät tue YPG/PYD:tä ja Turkissa FETÖ:ksi kutsuttua järjestöä.
28.06.2022Turkki, Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat muistion, joka tasoittaa tietä Suomen ja Ruotsin Nato- jäsenyyteen
28.06.2022Naton pääsihteeri sanoo, että ilmastonmuutos on Natolle tärkeä
28.06.2022Ruotsin ja Turkin väliset neuvottelut keskiviikkona Ankarassa

Siirry arkistoon »