Metsähallitus rajoittaa maksuttomia metsästyslupia

14.05.2022

metsastaja.jpg

Kuvituskuva

Metsähallitus uudistaa sidosryhmälupiensa käytännöt. Etenkin maksuttomista metsästysluvista on keskusteltu vilkkaasti julkisuudessa. Uusia sidosryhmälupia ei myönnetä, ennen kuin kriteerit niiden myöntämiseksi on uudistettu.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana valtakunnallisen metsästysluvan on saanut 203 henkilöä. Vuosittain luvansaajia on ollut muutama kymmenen henkilöä. Tyypillisesti he ovat olleet päätöksentekijöitä: poliitikkoja ja virkamiehiä.

Saalispalautteiden perusteella harva vastaanottaja on kuitenkaan käyttänyt lupaansa. Esimerkiksi lupia saaneiden joukossa olleet entiset ministerit Juha SipiläPetteri Orpo ja Jari Leppä eivät ole koskaan hyödyntäneet sidosryhmälupaansa.

- Tämä kertoo, ettei sidosryhmälupakäytäntö ole toiminut, niin kuin se on tarkoitettu. On tärkeää, että luvan saaneet päättäjät ja sektorivirkamiehet ehtisivät tutustua erilaisiin kohteisiin ja suomalaisen eränkäynnin käytäntöihin, koska he lainsäädäntötyössä ohjaavat toimialaa, Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi sanoo.

Hän kokoaa työryhmän, joka miettii sidosryhmälupien kriteerit ja vastuulliset käytännöt uudelleen. Jatkossa luvat tulee hänen mukaansa ainakin kohdentaa tarkemmin tietylle ajalle ja alueelle.

- Lisäksi täytyy olla nykyistä selvempää, kuka tarvitsee lupaa tehtävässään. Kytkeytyykö työ esimerkiksi riista- ja kalaelinympäristöihin vai kannanhallintakysymyksiin, Jukka Bisi sanoo

Käytäntöjä on uudistettu aiemminkin. Esimerkiksi liike-elämän sidosryhmälupien myöntöä on rajoitettu vain yksittäisiin vierailuihin ja tiettyihin tapahtumiin.

Myös Oikeuskanslerinvirasto OKV, selvittää parhaillaan sidosryhmälupakäytäntöä tehdyn kantelun vuoksi.

Valtakunnallisen sidosryhmäluvan arvoa on vaikea laskea, sillä vastaavanlaisia lupia ei ole myynnissä. Luvilla on kuitenkin saaliskiintiönsä. Sidosryhmäluvalla saa metsästää riistaa yhtä paljon kuin 130 euroa maksavalla kausiluvalla.

Maksuttomat sidosryhmäluvat perustuvat maksuasetukseen (maa- ja metsätalousministeriön asetus 1140/2021, 4§) ja niiden tarkoitus on perehdyttää sidosryhmiä valtion metsästys- ja kalastusalueisiin. Osa luvista on aiemmin myönnetty valtakunnallisina.

Lue myös

11.08.2022Lapsikaappauksia tapahtuu sekä Suomesta ulkomaille että ulkomailta Suomeen
11.08.2022Omaiset pääsevät tulevana lauantaina Dragsvikiin seuraamaan sotilasvalaa ja - vakuutusta
11.08.2022Euroopan komissio: Kreikan tehostettu valvonta päättyy 20. elokuuta
10.08.2022Johanna Tukiaisen vastine : En ole menettänyt lapseni huoltajuutta!
10.08.2022Työntekijöiden ylikuormittuminen noussut henkilöstöhallinnon haasteeksi
10.08.2022PAM: Sosiaalisesti kestämätön malli leikkaa pienituloisilta
09.08.2022Mitä Jumalan ikuisuus voi tarkoittaa?
09.08.2022Laulaja Dua Lipa sai Kosovon kunnia suurlähettilään arvon
09.08.2022Missä on pieni Isabell Tahiri ?
08.08.2022POLIISI ETSII! Johanna Tukiainen pakomatkalla- sieppasi lapsensa Ruotsissa

Siirry arkistoon »