Kysy apteekista - älä googlaa

27.01.2022

Apteekissa kuten muissakin julkisissa tiloissa on edelleen voimassa maskisuositus.  Kuva: Apteekkariliitto / Petri Jauhiainen

Terveyteen ja lääkkeisiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä apteekin ammattilaisen puoleen. Lääkeneuvontaa ja apua itsehoitolääkkeiden valintaan saa myös verkkoapteekissa.

Omikronaalto jyllää nyt Suomessa. Vaikka rokotetuilla tauti jää usein lieväksi, oireita voi lievittää apteekin itsehoitovalmisteilla.

– Koronaviruksen nostaman kuumeen hoitoon sopii niin ibuprofeeni- kuin parasetamolivalmisteet. Myös nuhan ja kurkkukivun hoitoon löytyy itsehoitolääkkeitä. Sopivien valmisteiden valinnassa kannattaa aina hyödyntää farmaseutin apua, muistuttaa viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta.

Suositus kuitenkin on, että positiivisen testituloksen saaneet ja oireilevat ihmiset eivät asioisi fyysisesti apteekissa. Apteekissa kuten muissakin julkisissa tiloissa on myös edelleen voimassa maskisuositus.

Jo yli 200 apteekkia Suomessa palvelee verkossa. Myös verkkoapteekissa saa lääkeneuvontaa ja apua tuotteiden valinnassa.

– Verkkoapteekista riippuen farmaseutin kanssa voi keskustella joko puhelimitse tai chatin välityksellä. Ohjeita saa niin reseptilääkkeisiin liittyvissä asioissa kuin itsehoitolääkkeiden valinnassakin, Vanhala kertoo.

Jos verkkoasiointi ei onnistu ja lääkkeille on akuutti tarve, kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä omaan apteekkiin. Tarvittaessa lääkkeet voidaan esimerkiksi toimittaa apteekin ulkopuolelle. Säännöllistä lääkitystä ei tule keskeyttää.

Apteekista apua myös kotitestaukseen

Mediat ja netti pursuavat koronauutisia ja -ohjeita. Verkossa surffaillessa kannattaa olla mediakriittinen.

– Koronan hoitoon mainostetaan mitä erilaisempia valmisteita ja kaikki netistä löytyvät hoitovinkit eivät ole suositeltavia. Osa hoitokeinoista voi olla jopa vaarallisia, Vanhala muistuttaa.

– Desinfioivan suuveden kurlaamisella tai nielemisellä ei tartuntaa voi estää, vaikka sellaiseenkin vinkkiin saattaa netissä törmätä. Apteekin neuvot perustuvat aina hoitosuosituksiin ja tutkittuun tietoon.

Viime aikoina apteekeista on paljon kysytty myös koronan kotitestaukseen liittyviä kysymyksiä.

– Kun virallisesta testauksesta monin paikoin on luovuttu, on kotitestaus lisääntynyt räjähdysmäisesti. Apteekista saa neuvoa myös kotitestien käyttöön liittyvissä asioissa.

Live24magazine

18.05.2022Mitä Turkki haluaa Ruotsilta ja Suomelta?
17.05.2022MHP:n johtaja vastustaa Suomen ja Ruotsin aikomusta liittyä Natoon
17.05.2022Presidentti Niinistö: Turkin kanssa ratkaisemme tilanteen rakentavien keskustelujen avulla
17.05.2022Venäjä: Nato on jo pitkään ottanut Suomen ja Ruotsin huomioon sotilaallisessa suunnittelussaan
17.05.2022Eduskunta äänesti Nato-hakemuksen jättämisen puolesta
17.05.2022Turkin mukaan Suomi ja Ruotsi pyysi huolenaiheista " listan" Berliinissä
17.05.2022Puolustusvoimain komentaja Brysseliin
16.05.2022Erdoğan: Turkki ei hyväksy Ruotsin ja Suomen liittymistä Natoon
16.05.2022Ruotsin suunnitelmat Nato-jäsenyydestä tyrehtyivät-Turkki kieltäytyi tukemasta
16.05.2022Haku sotilaallisen kriisinhallinnan toimintavalmiuteen sähköistyy

Siirry arkistoon »