PAMin Annika Rönni-Sällinen: Omavastuusta luopuminen hyvä, mutta ei riittävä

14.01.2022

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Maan hallitus päätti tänään, että työttömien ja lomautettujen omavastuupäivistä luovutaan määräajaksi. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni pitää muutosta välttämättömänä, mutta vaatii vielä vahvempaa tukea ravintolatyöntekijöille.

- On erittäin hyvä, että maan hallitus päätyi luopumaan väliaikaisesti työttömyysturvan omavastuupäivistä. Siitä kiitos. Sitä olemme esittäneet ja vaatineet jo moneen otteeseen. Se on kuitenkin vähin, mitä tässä vaiheessa piti tehdä koko yhteiskuntaa koskevan pandemian rajoitustoimien johdosta lomautetuksi tai työttömäksi jäävien toimeentulon turvaamiseksi. Tämä takaa, että he eivät jää täysin tyhjän päälle vaille tuloja omavastuupäivien ajaksi, toteaa Annika Rönni-Sällinen.

Rajoitustoimet ovat jatkuneet pandemian ajan. Marraskuussa PAMin mara-alan työssä olevista jäsenistä 80 prosenttia kertoi olleensa vuoden 2020 alun jälkeen työttömänä tai lomautettuna tai molempina. Se on ajanut monen ravintola-alan työntekijän puille paljaille. Työttömyysturvan korvausaste on noin 60 prosenttia palkkatuloista.

- Sen vuoksi toistan esityksemme: on luotava uusi tukimalli, jolla korvataan toimeentulomenetykset täysimääräisesti niille, jotka lomautetaan koronarajoitusten vuoksi. Työttömyysturvaan perustuvasta mallista on päästävä eroon. Se on väärä väline tilanteessa, jossa henkilöllä ei ole mitään tosiasiallista mahdollisuutta hakea töitä, kun rajoitukset koskevat kokonaista toimialaa. Yritykset tarvitsevat tukensa, mutta niin tarvitsevat työntekijätkin, korostaa Rönni-Sällinen.

- Myös työttömyysturvan enimmäispituudesta on luovuttava pikaisesti. Muutoin monia ravintola-alan työntekijöitä uhkaa tippuminen kokonaan työttömyyspäivärahoilta työmarkkinatuen varaan.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 200 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla.

Live24magazine

19.01.2022Bensiinikäyttöisen auton voi muuttaa kaasu- tai etanolikäyttöiseksi - muuttamiseen voi hakea tukea Traficomilta
19.01.2022LPY: Lainsäädäntöön ei pidä kirjata ylioptimistisia toiveita
18.01.2022THL: Voimakkaiden rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuus kyseenalaista, koronastrategiassa tulisi painottaa rokotuksia ja oireisten kotieristystä
18.01.2022Neuvottelutulos syntynyt Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista
18.01.2022Kuka ilmiantoi Anne Frankin? - Uutta tutkimustietoa ratkaisemattomaan tapaukseen
18.01.2022Björn Natthiko Lindeblad on kuollut
18.01.2022DHL kiihdytti Microsoftin ohi kyberkonnien suosikkisyöttinä - "On aivan liian helppoa olla huomaamatta epäilyttäviä yksityiskohtia"
18.01.2022VATT: Seitsemän päivän hoitotakuuesityksessä useita puutteita
18.01.2022Aluevaaleissa 2022 yhteensä 10 584 ehdokasta
18.01.2022Suun terveydenhuollon palveluista päätetään hyvinvointialueilla

Siirry arkistoon »