Sadankomitean rauhanpalkinto elokuvaohjaaja Ville Suhoselle

06.12.2021

Kuvassa Ville Suhonen.

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto luovutetaan tänä vuonna elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Ville Suhoselle, joka on käsikirjoittanut ja ohjannut dokumenttielokuvan "Ikuiseen rauhaan" (2021) aseistakieltäytyjä Arndt Pekurisesta. Rauhanpalkinnolla Sadankomitea haluaa lisätä näkyvyyttä asevelvollisuuskeskustelulle ja tuoda esille taiteen roolia rauhantyössä aikana, jolloin erityisesti kulttuurialat ovat joutuneet ahtaalle.

- Dokumenttielokuvalla Suhonen on tuonut näkyvyyttä meille tärkeille teemoille, kuten pasifismille, väkivallattomuudelle ja aseistakieltäytymiselle. Tänä vuonna valmistui asevelvollisuuden kehittämistä käsittelevän parlamentaarisen komitean työ, joten vaihtoehtojen esille tuominen velvoittavan järjestelmämme sijaan on erityisen ajankohtaista, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Kaisu Kinnunen.

Suhonen on ohjannut ja kirjoittanut vuodesta 1985 alkaen yli 30 elokuvaa. Palkittuihin elokuviin kuuluvat muun muassa valtiovallan teloittamasta Martta Koskisesta kertova "Ompelijatar" (2015) ja luontodokumentti "Metsän tarina" (2012).

- On ilahduttavaa kuulla tulleensa palkituksi tällaisella pitkien perinteiden kunnianosoituksella. Samalla olen kuitenkin hyvin nöyränä sen edessä: rauhanpalkinto on jo nimenä jotain valtavan tärkeää ja velvoittavaa. Siinä mielessä tämä palkinto kuuluisi erityisen hyvin itse Arndt Pekuriselle. Minä toimin vain viestinviejänä, Suhonen kertoo.

- Pekurisen tarina on mennyttä aikaa, mutta silti universaali ja ajaton, valitettavasti. Sotilaalliset arvot ja toimenpiteet ovat usein edelleen arvostelun yläpuolella ja sodanvastustajat leimataan epäisänmaallisiksi. Yritän uskoa, että edistyksellisemmät ajat ovat edessä. Jos Pekurinen näkisi nykypäivään, hän todennäköisesti sanoisi edelleen, että jokaisen sodanvastustajan toiminta rauhan hyväksi on tärkeää. Riippumatta siitä, kuinka paljon heitä ylipäätään on, hän jatkaa.

Palkintona on taiteilija Miia Kallion keramiikkaveistos Rauhanlaiva.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Palkinto annetaan tunnustuksena kuluvan vuoden aikana tehdystä merkittävästä rauhantyöstä. Palkinnon ovat saaneet muun muassa sovittelija Miriam Attias, toimittaja Antti Kuronen, Radinet-hanke ja Suomen EAPPI -ohjelma.

Live24magazine

19.01.2022Bensiinikäyttöisen auton voi muuttaa kaasu- tai etanolikäyttöiseksi - muuttamiseen voi hakea tukea Traficomilta
19.01.2022LPY: Lainsäädäntöön ei pidä kirjata ylioptimistisia toiveita
18.01.2022THL: Voimakkaiden rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuus kyseenalaista, koronastrategiassa tulisi painottaa rokotuksia ja oireisten kotieristystä
18.01.2022Neuvottelutulos syntynyt Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista
18.01.2022Kuka ilmiantoi Anne Frankin? - Uutta tutkimustietoa ratkaisemattomaan tapaukseen
18.01.2022Björn Natthiko Lindeblad on kuollut
18.01.2022DHL kiihdytti Microsoftin ohi kyberkonnien suosikkisyöttinä - "On aivan liian helppoa olla huomaamatta epäilyttäviä yksityiskohtia"
18.01.2022VATT: Seitsemän päivän hoitotakuuesityksessä useita puutteita
18.01.2022Aluevaaleissa 2022 yhteensä 10 584 ehdokasta
18.01.2022Suun terveydenhuollon palveluista päätetään hyvinvointialueilla

Siirry arkistoon »