Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Ilkhom Khalimzoda innovoi uusia tapoja edistää kotoutumista

03.12.2021

ilkhom-khalimzoda-kuvaaja-pertti-snellman.jpg

Ilkhom Khalimzoda. Kuva:  Pertti Snellman

Kansalaisareena ry on palkinnut Vuoden 2021 vapaaehtoisena Ilkhom Khalimzodan Jyväskylästä. Raati huomioi valinnassaan Khalimzodan vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallisen merkittävyyden ja ajankohtaisuuden. Vuoden vapaaehtoinen palkittiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa.  

Vuoden 2021 vapaaehtoiseksi valittu Ilkhom Khalimzoda edistää vapaaehtoistoiminnassaan aktiivisesti kulttuurien välistä vuoropuhelua, yhdenvertaisuutta ja maahanmuuttajien osallisuutta.

Khalimzoda lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2018 tavoitteenaan oppia tuntemaan paremmin suomalaista kulttuuria. Sittemmin hän on perustanut muun muassa Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön (SKY), jonka tavoitteena on mahdollistaa maahanmuuttajien osallistuminen yhteiskuntaan ja tuoda yhteen eri taustoista olevia ihmisiä. Koronakriisin aikana hän kokosi monikielisen 30 vapaaehtoisen joukon avuksi kunnille, jotka tarvitsivat vapaaehtoisia infopuhelimiin.

– Vapaaehtoistyötä ei kannata ajatella ilmaisena työnä vaan toimintana, joka antaa monin tavoin takaisin ja tuo paljon iloa, rohkaisee palkinnosta onnellinen Ilkhom Khalimzoda.

Raati painotti yhteiskunnallista merkitystä ja edelläkävijyyttä

Vuoden vapaaehtoinen -raati korosti Ilkhom Khalimzodan roolia suunnannäyttäjänä ja innovaattorina, sekä nosti esiin hänen toimintansa yhteiskunnallisen merkittävyyden tässä ajassa. Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius huomauttaa, että Khalimzodan innovoimat paikalliset ja konkreettiset hankkeet olisivat suoraan konseptoitavissa laajemmin kansallisesti hyödynnettäviksi.

– Khalimzoda on jo muutamassa vuodessa saanut valtavasti hyvää aikaan edistäessään maahanmuuttajaystävällistä ilmapiiriä ja rohkaissut eritaustaisia ihmisiä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Juuri tämä kaikkien yhdenvertainen osallistaminen yhteiskuntamme toimintoihin aivan ruohonjuuritasolla on sitä innostavinta asennemuokkausta syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ikääntyvä yhteiskuntamme tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja maahanmuuttajaystävällistä kulttuuria, kiteyttää Petelius.

Raadin mukaan Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen finalistia kuvasivat tänä vuonna hyvin koko vapaaehtoistyön kirjoa ja moninaisuutta. Erityismaininnan raati haluaa antaa pitkän linjan vapaaehtoisille, joita kärkikymmeniköstäkin löytyi monta.

– Nämä konkarivapaaehtoiset ansaitsisivat palkinnon elämäntyövapaaehtoisina. Heidän vapaaehtoistyötuntien määränsä on korvaamaton. Eikä kyse ole vain suoritetusta vapaaehtoistehtävästä, vaan myös panoksesta koko yhteisölle. Huoli tekijöiden jatkajista on kuitenkin olemassa. Siksi halusimme palkita nuoren, uuden edelläkävijän, Kansalaisareenan hallituksen ja Vuoden vapaaehtoinen -raadin puheenjohtaja Antti Rajala toteaa.

Live24magazine

19.01.2022Bensiinikäyttöisen auton voi muuttaa kaasu- tai etanolikäyttöiseksi - muuttamiseen voi hakea tukea Traficomilta
19.01.2022LPY: Lainsäädäntöön ei pidä kirjata ylioptimistisia toiveita
18.01.2022THL: Voimakkaiden rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuus kyseenalaista, koronastrategiassa tulisi painottaa rokotuksia ja oireisten kotieristystä
18.01.2022Neuvottelutulos syntynyt Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista
18.01.2022Kuka ilmiantoi Anne Frankin? - Uutta tutkimustietoa ratkaisemattomaan tapaukseen
18.01.2022Björn Natthiko Lindeblad on kuollut
18.01.2022DHL kiihdytti Microsoftin ohi kyberkonnien suosikkisyöttinä - "On aivan liian helppoa olla huomaamatta epäilyttäviä yksityiskohtia"
18.01.2022VATT: Seitsemän päivän hoitotakuuesityksessä useita puutteita
18.01.2022Aluevaaleissa 2022 yhteensä 10 584 ehdokasta
18.01.2022Suun terveydenhuollon palveluista päätetään hyvinvointialueilla

Siirry arkistoon »