Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia pääkaupunkiseudulla

28.10.2021

Tulli

Tulli on vuosien 2020 ja 2021 aikana tutkinut useaa nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta, joiden yhteisvaikuttavuus on useita miljoonia euroja. Esitutkintojen aikana Tulli on takavarikoinut nuuskaa useita tuhansia kiloja pääasiassa pääkaupunkiseudulla.  

Tullin esitutkintojen perusteella nuuskan salakuljetustoiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä epäillään johdetuksi ulkomailta käsin. Maahantuontien ja levitysten epäillään tapahtuneen pääosin pääkaupunkiseudulla. Rikoksesta epäiltyinä on 53 henkilöä, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia. Vältettyjen verojen arvioidaan olevan kokonaisuudessaan noin viisi miljoonaa euroa.

Tulli on takavarikoinut useita kuormalavallisia nuuskaa Virosta Helsinkiin saapuneista kuorma-autoista maahantulon yhteydessä. Takavarikkoja on myös tehty pääkaupunkiseudulla sijaitsevista vuokravarastoista ja konteista. Varastotiloja ja kontteja epäillään vuokratun varta vasten nuuskan varastointia varten.  

Tapausten esitutkinnoissa tehty tiivistä viranomaisyhteistyötä yli rajojen

- Olemme tehneet esitutkintojen aikana tiivistä viranomaistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa. Muun muassa alkukeväällä 2021 Viron Tulli pysäytti Tallinnan satamassa Suomeen lähdössä olleen kuorma-auton, josta se takavarikoi lähes tuhat kiloa nuuskaa. Suomen Tulli on suorittanut asiaan liittyen esitutkintaa yhdessä Viron Tullin kanssa ja esitutkinnan perusteella takavarikoidun nuuskaerän epäillään olleen tarkoitetun Suomeen laittomille markkinoille, kertoo tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen

Esitutkintojen perusteella Tulli epäilee rikollisessa toiminnassa hyödynnetyn Euroopan Unionin jäsenvaltioiden toisistaan poikkeavaa lainsäädäntöä nuuskan osalta. Maahantuotujen nuuskien epäillään olevan peräisin Ruotsista, josta se on kulkenut Keski-Euroopan maiden kautta Baltian maihin ja lopulta Suomeen päätyen laittomille markkinoille. Toiminnassa on käytetty hyödyksi myös laillista rahtiliikennettä Suomen ja Viron välillä. Esitutkintojen perusteella nuuskaa on tuotu maahan puutteellisilla ja harhauttavilla asiakirjoilla sekä ilmoittamalla Suomi vain kauttakulkumaaksi.

Salakuljetustoiminta suunnitelmallista ja järjestäytynyttä

Tulli epäilee toiminnan olleen erityisen suunnitelmallista ja järjestäytynyttä. Esitutkinnan perusteella Tulli epäilee salakuljetusketjuun osallistuneen useita henkilöitä. Toimintaa epäillään johdetun ulkomailta käsin, jonne myös nuuskan myynnistä saadun laittoman rahan oletetaan päätyneen. Esitutkinnan perusteella nuuskaa ulkomailta tuoneet nuuskan levittäjät ja Suomessa asuvat nuuskan myyjät eivät ole keskenään sopineet kaupoista, vaan kaupanteon ajankohta ja tapaamispaikat on molemmille osapuolille ilmoitettu ulkomailta käsin.

Tutkinnassa on myös tapaus, jossa Etelä-Suomessa asuvan miehen epäillään pitäneen nuuskavarastoa pakettiautossa ja levittäneen nuuskaa viemällä niitä pakettiautosta suoraan ostajille. Tulli takavarikoi miehen hallinnassa olleesta pakettiautosta nuuskaa yhteensä 148 kiloa viime vuoden joulukuussa.

Näitä nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyviä kokonaisuuksia on tutkittu rikosnimikkeillä törkeä veropetos, salakuljetus ja laiton tuontitavaraan ryhtyminen. Pienimmillään takavarikoidun nuuskan määrä on ollut 130 kiloa ja enimmillään 1500 kiloa. Yksi kymmenen rasian pakkaus eli niin sanottu torni sisältää nuuskaa 160 grammaa. Nuuskatakavarikointien yhteydessä on takavarikoitu myös useita satoja kiloja nikotiiniannospusseja, jotka vahvan nikotiinipitoisuutensa johdosta luokitellaan reseptilääkkeiksi. Toisin kuin nuuska, nikotiiniannospussit eivät sisällä tupakkaa.

Nuuskakokonaisuuksien esitutkinnoissa on paljastunut myös muita vakavia rikoksia, kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu sekä ampuma-aserikos.

Live24magazine

26.11.2021Suomalaisille kansalaisjärjestöille rahoitusta köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen
26.11.2021Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttäviä asumismenoja korotetaan
25.11.2021Number of COVID-19 cases and testing volumes are increasing and need for hospital care remains high
25.11.2021Thursday is the UN`s International Day for the Elimination of Violence Against Women - Merikasarmi to be lit up in orange
24.11.2021Väitös: Suomalaiset poliitikot eivät vielä brändää itseään ammattimaisesti sosiaalisessa mediassa
24.11.2021Päivä Paloasemalla - tapahtumia vietetään 27. marraskuuta noin 200 paloasemalla
24.11.2021Itä-Suomen nuorekkain kunta Kontiolahti kasvaa myös kyliensä ansiosta
24.11.2021Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta
24.11.2021Vastavalmistuneiden osaaminen ei vakuuta - LVI-yritykset valmiita oppilaitosyhteistyöhön
23.11.2021EU ehdottaa ihmisten salakuljetukseen tai ihmiskauppaan osallistuvien liikenteenharjoittajien asettamista mustalle listalle

Siirry arkistoon »