Kiinteistöhoitoyritys löysi jatkajan omalta kylältä

27.10.2021

kuva-2.jpg

Kari Liimatainen käyttää nykyään hallissaan aikaa rakkaaseen harrastukseensa, museoautojen kunnostukseen. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Hirvensalmelainen kiinteistöalan yrittäjä Kari Liimatainen vauhditti omistajanvaihdosta fuusioimalla toiminimensä ja kommandiittiyrityksensä. Fuusio lienee laatuaan ensimmäinen tässä maassa.

Kari Liimatainen perusti oman toiminimen vuonna 2004 työskenneltyään sitä ennen noin 23 vuotta kunnan teknisellä toimella. Pian sen jälkeen syntyi yhtiökumppanin kanssa myös kommandiittiyritys. Viimeiset reilut viisi vuotta hän hoiti yksinyrittäjänä asiakkaidensa kiinteistöjä ja päivystyksiä sekä teki mökkitalkkarin töitä ja remontteja.

- Tuttu naapurin poika oli tässä töissä vuoden. Hänellä tuntui olevan intoa jatkaa ja mietin, että olisi hienoa saada jatkaja tästä omalta kylältä.

Yrityskauppaan Liimatainen haki vinkkejä jo kesäkuussa 2020 Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n palvelujohtaja Mari Meriläiseltä, koska halusi myydä molemmat yrityksensä. Yhdessä suunniteltiin, miten asian kanssa kannattaisi edetä.

- Ennen yrityskauppaa fuusioin toiminimen ja kommandiittiyhtiön kommandiittiyhtiöksi. Sitten muutin yrityksen osakeyhtiöksi, koska se helpotti myyntiä ja muita käytännön asioita, kuten verotusta.

Miksein kautta oli tarjolla lakiasiain osaamista, ja sitä kautta löytyi myös asiantuntija arvioimaan yrityksen hinta. 

- Suurin asia, mihin tarvitsin apua, oli yrityksen hinnan arviointi, sillä sen piti osua kohdalleen.

Ostaja olisi ollut valmis ostamaan koko yrityksen liiketoiminnan, hallin ja kalustot, mutta rahoitusta siihen ei siinä vaiheessa löytynyt. Kaupan hauduttelussa meni vuoden verran. Lopulta yrityskauppa päätettiin toteuttaa osissa. 

- Päädyimme palastelemaan asiat eli toukokuussa liiketoiminta siirtyi jatkajalle ja hänen yhtiökumppanilleen. Vuokrasin heille puolet hallista ja kylmiä varastotiloja. Tarkoituksena on siirtää heille loputkin, kunhan he näkevät, että homma sujuu.

Jatkajat perustivat itselleen uuden osakeyhtiön. Yrityskaupassa jatkajille siirtyivät Liimataisen yrityksen liiketoiminta, kesätyökalut, asiakkaat, sopimukset, logo ja puhelinnumero. 

- Jatkajat saivat valmiina yrityksen vakioasiakkaat, joten he pääsivät jatkamaan varmalta pohjalta ilman, että tarvitsi hankkia uusia asiakkaita. Asiat ovat edenneet hyvin yhteisymmärryksessä, ja olen luvannut olla tarvittaessa takapiruna.

Yritystoiminnastakaan hän ei itsekään vielä luopunut kokonaan, vaan hän ylläpitää entisen osakeyhtiönsä nimissä hallinsa vieressä olevaa kunnan jätehuoltopistettä. Vapaa-aikanaan hän kunnostaa hallinsa omalla puolella museoautojaan.

- Teen edelleen koko ajan jotain, mutta nyt ne ovat omia hommiani ja harrastuksiani. Kun puhelin ei enää pirise kymmeniä kertoja päivässä, välillä voi käydä mielessä, että onkohan se rikki tai virta pois päältä. Enkä enää ota puhelinta mukaan saunan pukuhuoneeseen ja syöksy välillä saunasta vastaamaan siihen. Tavoitteena on, että vuoden sisällä yrityksen jatkajille siirtyisivät myös halli ja loput kalustosta, ja minä jäisin eläkkeelle.

Kari Liimatainen ei koe, että olisi joutunut käymään läpi luopumisen tuskia. Hirvensalmen Autourheilijat ry:n perustajajäsenenä ja johtotehtävissä hän on tiiviisti mukana pyörittämässä myös kotikulmilla sijaitsevaa maakunnan ainoaa karting-rataa. 

- Sähköautoilla ajettava karting-ratamme näyttäisi selvinneen korona-ajasta, sillä yritykset ovat taas vilkkaasti varanneet palvelujamme.

Etelä-Savossa on parhaillaan käynnissä Rebuild Business -hanke, joka antaa konkreettisia työkaluja yritykselleen jatkajaa etsiville yrittäjille sekä yrityksen ostamisesta kiinnostuneille. Samalla hanke auttaa yrityksiä varautumaan toimintaympäristön häiriötilanteisiin. Yrittäjien apuna ovat Pasi Laitinen ja Kirsi Mättölä.

Hanketta vetää Itä-Savon Uusyrityskeskus ry., ja sen osatoteuttajia ovat Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja Mikkelin seudun Uusyrityskeskus ry., joista löytyy myös tietoja seudulla myytävänä olevista yrityksistä. Syksyyn 2023 jatkuvaa hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto.

Live24magazine

26.11.2021Suomalaisille kansalaisjärjestöille rahoitusta köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen
26.11.2021Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttäviä asumismenoja korotetaan
25.11.2021Number of COVID-19 cases and testing volumes are increasing and need for hospital care remains high
25.11.2021Thursday is the UN`s International Day for the Elimination of Violence Against Women - Merikasarmi to be lit up in orange
24.11.2021Väitös: Suomalaiset poliitikot eivät vielä brändää itseään ammattimaisesti sosiaalisessa mediassa
24.11.2021Päivä Paloasemalla - tapahtumia vietetään 27. marraskuuta noin 200 paloasemalla
24.11.2021Itä-Suomen nuorekkain kunta Kontiolahti kasvaa myös kyliensä ansiosta
24.11.2021Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta
24.11.2021Vastavalmistuneiden osaaminen ei vakuuta - LVI-yritykset valmiita oppilaitosyhteistyöhön
23.11.2021EU ehdottaa ihmisten salakuljetukseen tai ihmiskauppaan osallistuvien liikenteenharjoittajien asettamista mustalle listalle

Siirry arkistoon »