Johanna Vehkoon uutuuskirja kertoo tositarinan kunnianloukkaus oikeudenkäynnistä ja kuinka hänelle kävi

21.10.2021

 Kuvassa Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.


"Mitään ei saa enää sanoa", kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Uutuuskirjassaan toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin ja mitä siitä seurasi.

Toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkausjuttu on ollut yksi Suomen seuratuimmista sananvapaus oikeudenkäynneistä. Sitä on käsitelty julkisuudessa paljon, mutta yksi ääni on puuttunut keskustelusta.

- Olen ollut pitkään hiljaa, mutta kysehän on sananvapaudesta, joten olisi perin outoa, jos en sanoisi asiasta mitään. Sanottavaa on kuitenkin kertynyt niin paljon, että piti kirjoittaa kirja, Vehkoo kertoo.

Oikeusjuttu kirjankansi/ Kustannusyhtiö Kosmos

Johanna Vehkoon Oikeusjuttu on tositarina yhdestä kunnianloukkaus oikeudenkäynnistä mutta myös paljon laajemmista yhteiskunnallisista ilmiöistä.

Vehkoo pureutuu oman tarinansa kautta trollauksen mekanismeihin, verkkovihaan sekä sananvapauteen ja pohtii näiden vaikutusta demokratiaan. Hän kohdistaa kriittisen katseensa poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan ja peräänkuuluttaa instituutioiden vastuuta tunnistaa poliittinen trollaus ja suojata kansalaisia häiriköinniltä. 

Johanna Vehkoon oikeusprosessi on kestänyt jo viisi vuotta, ja hän kuvaa kirjassaan myös raskaan prosessin henkilökohtaisia seurauksia. Oikeusjuttu tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun uuden näköalan siihen, millaisia vaikutuksia pitkillä ja kalliilla oikeudenkäynneillä on osallisten henkilökohtaiseen elämään. 

Tapaus on parhaillaan korkeimman oikeuden käsittelyssä.

- Oli KKO:n päätös mikä tahansa, se ei muuttaisi tämän kirjan sisältöä suuntaan tai toiseen, Vehkoo sanoo.

Hän haluaa kirjallaan tuoda uusia näkökulmia sananvapaus- ja verkkovihakeskusteluihin.

- Oma vuosia kestänyt vaikenemiseni ei johtunut trolleista ja vihaajista vaan oikeusjärjestelmästä. Se oli kykenemätön tunnistamaan tiettyä poliittisen trollauksen muotoa, ilkivaltaisten rikosilmoitusten tehtailua. Tämä lannisti minut pitkäksi aikaa, mutta nyt alan taas käyttää sananvapauttani, Vehkoo jatkaa.

Johanna Vehkoo on tutkiva toimittaja ja kirjailija, joka on kiinnostunut teknologian ja demokratian risteyskohdista. Toimittajana Vehkoo on erikoistunut misinformaatioon ja paskapuheen tunnistamiseen. Hän on kirjoittanut kirjoja verkkovihasta, journalismista ja urbaaneista raunioista. Vehkoo sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon vuonna 2019.

Live24magazine

26.11.2021Suomalaisille kansalaisjärjestöille rahoitusta köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen
26.11.2021Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttäviä asumismenoja korotetaan
25.11.2021Number of COVID-19 cases and testing volumes are increasing and need for hospital care remains high
25.11.2021Thursday is the UN`s International Day for the Elimination of Violence Against Women - Merikasarmi to be lit up in orange
24.11.2021Väitös: Suomalaiset poliitikot eivät vielä brändää itseään ammattimaisesti sosiaalisessa mediassa
24.11.2021Päivä Paloasemalla - tapahtumia vietetään 27. marraskuuta noin 200 paloasemalla
24.11.2021Itä-Suomen nuorekkain kunta Kontiolahti kasvaa myös kyliensä ansiosta
24.11.2021Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta
24.11.2021Vastavalmistuneiden osaaminen ei vakuuta - LVI-yritykset valmiita oppilaitosyhteistyöhön
23.11.2021EU ehdottaa ihmisten salakuljetukseen tai ihmiskauppaan osallistuvien liikenteenharjoittajien asettamista mustalle listalle

Siirry arkistoon »