Selvitys: Ihmiskaupan uhrien tie hyväksikäytöstä reiluun työelämään on pitkä

12.10.2021

Sieppaa2.PNG

Suomalainen työllisyyspalvelujärjestelmä ei pysty vastaamaan riittävän joustavasti ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien erilaisiin tarpeisiin. Tämä selviää Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNI tekemästä selvityksestä, joka koskee ulkomaalaistaustaisten ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien työllisyyspalvelujen järjestämistä Suomessa.

Selvityksen mukaan useat rakenteelliset haasteet vaikeuttavat ihmiskaupan uhrien työllistymisen tukemista. Työvoiman hyväksikäytön uhreilla on harvoin mahdollisuus osallistua kotoutumispalveluihin, koska useimmat heistä ovat olleet pakkotyön kaltaisissa olosuhteissa koko kotoutumisaikansa. Lisäksi työllisyystoimijoilla ei ole riittävästi aikaa huomioida ihmiskaupan uhrien tilannetta.

– Ihmiskauppa on uusi teema monille työllisyystoimijoille. Uhrien palvelutarpeisiin vastaamiseksi ja uudelleen uhriksi joutumisen ehkäisemiseksi työllisyystoimijat eri puolilla maata tarvitsevat selkeitä toimintaohjeita uhrien tunnistamiseen ja tukemiseen, projektipäällikkö Veikko Mäkelä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä kertoo.

Uhrit tarvitsevat lisää joustavia väyliä työelämään

Suomessa tunnistetaan vuosittain satoja laillisesti maassa olevia ulkomaalaistaustaisia ihmiskaupan uhreja ja henkilöitä, joita on hyväksikäytetty työelämässä, tai jotka ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä tai olleet esimerkiksi pakkoavioliitossa. Uhrien taustat vaihtelevat suuresti. Myös heidän kokemansa hyväksikäytön seuraukset ovat moninaisia, ja ne voivat vaikuttaa henkilön toiminta- ja työkykyyn eri tavoin. Tämän vuoksi uhrit tarvitsevat yksilöllistä tukea.

– Työperäistä hyväksikäyttöä kokeneilla uhreilla voi olla täysin vääristynyt kuva työelämästä ja työntekijän oikeuksista Suomessa, sillä he ovat saaneet väärää tietoa hyväksikäyttöön syyllistyneeltä työnantajaltaan. Tämä vaikuttaa suoraan heidän työelämätaitoihinsa ja kykyynsä työllistyä reiluille työmarkkinoille, HEUNIn tutkija Anna-Greta Pekkarinen toteaa.

Selvityksen tulosten pohjalta ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien kohdalla työllisyys- ja kotoutumispalveluihin tarvitaan lisää joustoa. Hyväksikäyttöä kohdanneiden henkilöiden tulisi päästä entistä helpommin sekä kotouttavien että kuntouttavien palveluiden piiriin. Näitä palveluita tulisi myös voida yhdistää nykyistä helpommin.

Työelämäpalveluissa ja kunnissa tarve lisäkoulutukselle

Ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhrien yksilöllisten palveluiden toteutumisen varmistamiseksi selvityksessä suositellaan tiedon lisäämistä työllisyystoimijoille ihmiskaupan, trauman ja hyväksikäytön seurauksista ja vaikutuksista uhrien toiminta- ja työkykyyn. Koulutuksissa on myös syytä keskittyä siihen, miten olemassa olevia palveluita voidaan joustavasti käyttää ihmiskaupan uhrien tilanteen ja työllistymisen edellytysten parantamiseen. Lisäksi tulee lisätä eri toimijoiden välistä tiivistä verkostoyhteistyötä ja tiedonvaihtoa.

Hyväksikäytöstä reiluun työelämään. Selvitys ulkomaalaistaustaisten ihmiskaupan uhrien työllisyyspalveluiden järjestämisestä Suomessa.  

Live24magazine

28.10.2021Saamelaisten totuus - ja sovintokomissio aloittaa työnsä Suomessa
28.10.2021Koronarokotteista on aiheutunut vakavia haittoja, jotka voivat oikeuttaa korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta
28.10.2021Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia pääkaupunkiseudulla
27.10.2021Kiinteistöhoitoyritys löysi jatkajan omalta kylältä
26.10.2021Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä lähetetyillä sähköposteilla - älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
26.10.2021Tamperelainen VisionLaw- lakitoimisto rikkoo myyttejä palveluillaan - Uusin Lakipakki mullistaa PK-yritysten lakipalvelut
26.10.2021Saamelaismatkailuhanke tähtää vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun yhteistyöverkoston rakentamiseen
22.10.2021Koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen - toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä
22.10.2021Pandoran paperit: Euroopan parlamentti vaatii tutkimuksia, toimia ja lakimuutoksia
21.10.2021Perustoimeentulotuen päätökset ja kirjeet uudistuvat

Siirry arkistoon »