Yli kolmannes yrittäjistä ei halua palkata ketään

12.10.2021

Kuvassa Mikael Pentikäinen

Yrittäjistä 36 prosenttia ei aio palkata uutta työntekijää, Yrittäjägallup kertoo. Yksinyrittäjistä näin on linjannut yli puolet. "Jos haluamme lisää työllistäviä yrityksiä, työllistämisen riskejä pitää määrätietoisesti laskea eikä kasvattaa", Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Varsinkin palvelualoilla on yrityksiä, jotka eivät aio työllistää. Vähiten niitä on teollisuudessa.

Tutkimuslaitos Kantar haastatteli Yrittäjägallupissa elokuussa 1040 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

On paljon keinoja, joilla yrittäjien työllistämishaluja voidaan lisätä. Suosituimpia ovat Yrittäjägallupin mukaan määräaikaisuuksien helpottaminen, palkkatuki, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä, normien vähentäminen, takaisinottovelvollisuuden poistaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen.

- Keinoja on, jos olisi tahtoa. Valitettavasti siitä ei ole isompia merkkejä,  Pentikäinen harmittelee.

Alle kymmenen työllistävien henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen korostuu voimakkaasti 5-9 henkeä työllistävissä yrityksissä.

- Koronakriisi on iskenyt lujaa tähän ryhmään. Näitä yrityksiä on paljon ja heitä pitäisi rohkaista työllistämään, Pentikäinen sanoo.

Työpaikkasopiminen tuo kasvua yrityksiin

Työpaikkasopiminen korostuu yli kymmenen työllistävissä. 70 prosenttia työllistäisi enemmän, jos työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti.

- Yleiskorotuksista pitää päästä yritys- ja liiketoimintakohtaiseen sopimiseen, joka huomioi yritysten markkinatilanteen ja palkanmaksukyvyn ja jättää tilaa menestykseen sidotulle palkkalinjalle. Tämä on myös palkansaajan etu: kun yritys menestyy, palkansaaja hyötyy, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo.

Syksyn pk-yritysbarometri kertoo, että pk-yrityksistä 39 prosentissa on tehty paikallista sopimista. Joka neljännessä on sovittu palkoista ja työajoista. Neljännes paikallista sopimista tehneistä yrityksistä sanoo, että paikallinen sopiminen on vahvistanut kasvua.

- Viesti on selvä. Paikallinen sopiminen tukee kasvua, parantaa tuottavuutta ja auttaa yrityksiä muutostilanteissa. On selvää, että se palvelee yritysten ja niiden työntekijöiden etua, Makkula sanoo.

Työmarkkinatilanteen vuoksi  Yrittäjät perusti viime viikolla työpaikkasopimisen osaamiskeskuksen, jotta yrittäjät saavat tarvittavan tuen ja avun paikallisiin neuvotteluihin.

Luottamusmiesjärjestelmän laajennus ei käy

Yrittäjät torjuu SAK:n ehdotuksen luottamusmiesjärjestelmän laajentamista. Siinä näkyy ammattiliittojen vallantavoittelu, Makkula sanoo. Viimeksi tätä ehdotti SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

- Ehdotus syrjii järjestäytymättömiä työntekijöitä. Luottamusmies edustaa ammattiliittoa eikä työntekijöitä. Laki tuntee jo luottamusvaltuutetun, joka edustaa kaikkia työntekijöitä järjestäytymisestä riippumatta. Luottamusvaltuutettu voi kuulua liittoon, joten tarvetta luottamusmiesjärjestelmän lakisääteistämiselle ei ole. Se on puhdasta valtapolitiikkaa, Makkula toteaa.

Live24magazine

28.10.2021Koronarokotteista on aiheutunut vakavia haittoja, jotka voivat oikeuttaa korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta
28.10.2021Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia pääkaupunkiseudulla
27.10.2021Kiinteistöhoitoyritys löysi jatkajan omalta kylältä
26.10.2021Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä lähetetyillä sähköposteilla - älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
26.10.2021Tamperelainen VisionLaw- lakitoimisto rikkoo myyttejä palveluillaan - Uusin Lakipakki mullistaa PK-yritysten lakipalvelut
26.10.2021Saamelaismatkailuhanke tähtää vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun yhteistyöverkoston rakentamiseen
22.10.2021Koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen - toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä
22.10.2021Pandoran paperit: Euroopan parlamentti vaatii tutkimuksia, toimia ja lakimuutoksia
21.10.2021Perustoimeentulotuen päätökset ja kirjeet uudistuvat
21.10.2021Johanna Vehkoon uutuuskirja kertoo tositarinan kunnianloukkaus oikeudenkäynnistä ja kuinka hänelle kävi

Siirry arkistoon »