JHL pyytää poliisia tutkimaan, rikkoiko HKL lakia: Työntekijöiltä pimitettiin ratkaisevaan tietoa yhtiöittämisen taustoista

20.09.2021

HKL:n johto antoi kuukausien ajan työntekijöilleen täysin väärän kuvan siitä, mitä liikelaitoksen muuttaminen yhtiöksi käytännössä tarkoittaa. YT-neuvottelujen aikana ei annettu lainkaan tietoa siitä, että käytännössä koko metron toiminta jää yhtiön ulkopuolelle, kerrotaan JHL.sta.

Kaksi ammattiliitto JHL:n jäsenyhdistystä tahtoo, että poliisi selvittää onko HKL rikkonut lakia yt-neuvotteluista. Yhdistykset jättivät asiasta tutkintapyynnön Helsingin poliisille sunnuntaina 19. syyskuuta.

Asia liittyy Helsingin aikeisiin muuttaa HKL liikelaitoksesta yhtiöksi. Liikelaitos kävi työntekijöiden kanssa yhtiöittämistä koskevat yt-neuvottelut kevätalvella 2021. Neuvottelut loppuivat huhtikuussa. Työntekijät saivat vasta elokuussa tietää, että yhtiöittäminen ei koske lainkaan HKL:n metroliikennettä.

– Metroliiketoiminnan jäämisellä yhtiön ulkopuolelle on väistämättä vaikutuksia henkilöstöön. Tällainen vedätys ei lisää työntekijöiden luottamusta hankkeeseen eikä työnantajaan, sanoo Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry:n puheenjohtaja Petri Lillqvist.

Tutkintapyynnössä on mukana myös Helsingin raidetyöntekijät JHL ry. Yhdistysten mielestä yt-neuvotteluissa tehdyt suunnitelmat ja muut asiakirjat eivät ole päteviä. Työnantaja on jättänyt kertomatta muutoksesta, joka on merkittävä ja jolla on suuret vaikutukset työntekijöihin.

JHL:n puheenjohtaja Päivi-Niemi Laine ymmärtää, että HKL:n työntekijät ovat hyvin pettyneitä työnantajan toimintaan. Salailu rapauttaa luottamusta ja laskee työhyvinvointia. HKL toimii parhaiten nykymuodossaan, Niemi-Laine muistuttaa.

– HKL toimii hyvin liikelaitoksena ja nykyisellä organisaatiolla voidaan hyvin tehdä yhteistyötä myös Helsingin naapurikuntien kanssa. Vetoan jälleen: Helsingin valtuutettuihin: Yhtiöittämiseen liittyy suuria riskejä, miettikää niitä tarkkaan ennen kuin äänestätte HKL:n kohtalosta.

Live24magazine

28.10.2021Koronarokotteista on aiheutunut vakavia haittoja, jotka voivat oikeuttaa korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta
28.10.2021Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia pääkaupunkiseudulla
27.10.2021Kiinteistöhoitoyritys löysi jatkajan omalta kylältä
26.10.2021Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä lähetetyillä sähköposteilla - älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
26.10.2021Tamperelainen VisionLaw- lakitoimisto rikkoo myyttejä palveluillaan - Uusin Lakipakki mullistaa PK-yritysten lakipalvelut
26.10.2021Saamelaismatkailuhanke tähtää vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun yhteistyöverkoston rakentamiseen
22.10.2021Koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen - toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä
22.10.2021Pandoran paperit: Euroopan parlamentti vaatii tutkimuksia, toimia ja lakimuutoksia
21.10.2021Perustoimeentulotuen päätökset ja kirjeet uudistuvat
21.10.2021Johanna Vehkoon uutuuskirja kertoo tositarinan kunnianloukkaus oikeudenkäynnistä ja kuinka hänelle kävi

Siirry arkistoon »