Eila Parviainen haastaa vuokraamaan vaatteita - perustelee ilmastolla

18.09.2021

Kuvassa Eila Parviainen. Kuva: Tuomo Manninen

Suomeen tuodaan vuosittain tekstiiliä ja muotia, pääosin kauko- ja halpatuontina Aasiasta, noin 2,5 miljardilla eurolla. Suurimman osa muodostavat Kiinasta ja Bangladeshista rahdattavat vaatteet. Muodin tuonti Kiinasta lähentelee arvoltaan jo miljardin euroa. Aasian osuus Suomen tekstiili- ja muotituonnista on kuitenkin tuota suurempi, sillä tuonnissa Ruotsista tai muista EU-maista ei olla eritelty sitä mikä on tuotteen alkuperämaa, ja useinhan se on Aasiassa.

- Pitkät toimitusketjut ovat kestävän kehityksen kannalta kielteinen ilmiö, johon myös poliittisen johdon tulisi puuttua, sen sijaan, että mielenkiinto suunnataan suhteellisen pieniin kotimaisiin päästölähteisiin hiilineutraaliuteen pyrittäessä, sanoo vaatevuokraamo Eilan Henkarin perustaja, maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, MBA Eila Parviainen.

- Haastan erityisesti Vihreät pohtimaan ja tuomaan esille pitkien toimitusketjujen haittoja ilmastolle ja kestävälle kehitykselle erityisesti toimialoilla, joilla tuonti on miljardiluokkaa, kuten tekstiileissä ja muodissa, Parviainen jatkaa.

- Tässä asiassa pitää menetellä juuri siten kuin ilmastoaktivisti Greta Thunberg on kehottanut: jos päästöjä ei voida vähentää nykyisen systeemin puitteissa, pitää vaihtaa systeemiä. 

Parviaisen mukaan järjettömän suuren vaatetuonnin vähentämiseen on olemassa kaksi lääkettä: aito kotimainen valmistus ja vaatteiden vuokraus, ”josta on syytä kehittää merkittävä ala myös Suomessa.”

 - Erityisesti laatuvaatteiden osalta vuokraustoiminnan kasvattamiselle on jo hyvät mahdollisuudet, mutta sama koskee myös työ- ja matkapukeutumista, ja esimerkiksi laukkuja, Parviainen kuvaa.

Parviainen korostaa hyötyjä, joita tekstiiliteollisuuden kotimaisuusasteen nostamisesta voi olla.

- Teollisuus ja tutkimus alkavat etsimään uusia tapoja kehittää ja tuottaa vaatekuituja samalla, kun tekokuiduista pyritään eroon eli polyesteri ja öljyjohdannaiset korvataan metsäteollisuuden jätetuotteilla tai muusta kierrätetystä materiaalista. Se luo huippuosaamista ja uusia työpaikkoja Suomeen.

- Vaatevuokraus voi vauhdittaa kivijalkakauppojen uutta tulemista samalla, kun se edustaa kestävää kuluttamista ja luo uutta työtä ja uusia yrittäjiä Suomeen. Sitä kautta voidaan myös suosia kotimaista designia ja valmistusta Suomessa tai lähialueilla, Parviainen visioi.

Live24magazine

28.10.2021Koronarokotteista on aiheutunut vakavia haittoja, jotka voivat oikeuttaa korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta
28.10.2021Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia pääkaupunkiseudulla
27.10.2021Kiinteistöhoitoyritys löysi jatkajan omalta kylältä
26.10.2021Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä lähetetyillä sähköposteilla - älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
26.10.2021Tamperelainen VisionLaw- lakitoimisto rikkoo myyttejä palveluillaan - Uusin Lakipakki mullistaa PK-yritysten lakipalvelut
26.10.2021Saamelaismatkailuhanke tähtää vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun yhteistyöverkoston rakentamiseen
22.10.2021Koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen - toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä
22.10.2021Pandoran paperit: Euroopan parlamentti vaatii tutkimuksia, toimia ja lakimuutoksia
21.10.2021Perustoimeentulotuen päätökset ja kirjeet uudistuvat
21.10.2021Johanna Vehkoon uutuuskirja kertoo tositarinan kunnianloukkaus oikeudenkäynnistä ja kuinka hänelle kävi

Siirry arkistoon »