Oikeus kuuluu kaikille - Lakimiesliitto vaatii puolueita muistamaan budjettiriihessä oikeudenhoidon tarpeet

07.09.2021

Lakimiesliitto on huolestunut siitä, miten oikeudenhoidon tarpeet huomioidaan tänään alkavassa budjettiriihessä. Valtiovarainministeriö on esittänyt heikennyksiä oikeusministeriön esittämiin määrärahoihin ensi vuodelle. Lakimiesliiton mukaan oikeudenhoidossa on pitkään sinnitelty riittämättömällä rahoituksella. Tämä on tehty ennen kaikkea oikeudenhoidon tehtävissä toimivien henkilöiden jaksamisen kustannuksella.

Lakimiesliitto on tyytyväinen hallitusohjelmaan, jota laadittaessa huomioitiin monet oikeudenhoidon tarpeet Lakimiesliiton esittämällä tavalla. Nyt ohjelman toteuttaminen uhkaa kuitenkin vaarantua riittämättömään rahoitukseen.

– Oikeudenhoitoon panostamatta jättäminen on todellista hölmöläisten hommaa. Oikeudenhoidon kulut keikkuvat noin prosentissa valtion budjetista. Meidän sektorillamme merkittäviä parannuksia saadaan jo miljoonilla, ei kymmenillä tai sadoilla miljoonilla, kuten muualla yhteiskunnassa. Ja näistä vähistäkin määrärahatarpeista kiistellään vuodesta toiseen, toteaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Jore Tilander.

Tilanderin mukaan Suomessa on totuttu pitämään toimivaa oikeusvaltiota liian itsestään selvänä. 

– Oikeusturva revitään kuitenkin suoraan oikeusvaltiota pyörittävien ihmisten selkänahasta. Oikeudenhoidon kulut ja mahdollisuudet riippuvat suoraan siihen osallistuvien ihmisten määrästä. Suomessa määrä on kansainvälisessä vertailussa pieni. Samalla prosessimme ovat hitaita. Tässä on selkeä syy-seuraussuhde, Tilander sanoo.

– Lakimiesliitto haluaa muistuttaa, että Suomessa oikeus kuuluu kaikille. Budjettiriihessä päätetään vuosittain, onko todella näin. Haluamme yhteiskunnassa panostaa toimivaan ja tehokkaaseen oikeusjärjestelmään siten, ettei sen rattaissa uuvuta kohtuuttoman työkuorman alle.

Live24magazine

22.09.2021Katu ei ole koti - kampanja tulee jälleen
22.09.2021Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaa Irlannissa - Pääosassa Game of Thronesista ja Braveheartista tunnettu James Cosmo
22.09.2021Mainoskirje vai sittenkin lasku? Kuluttaja-asiamies selvitti Aller Median markkinointia
22.09.2021Kuluttaja-asiamies: Luottosopimuksen osia ei voi naamioida maksullisiksi lisäpalveluiksi
20.09.2021JHL pyytää poliisia tutkimaan, rikkoiko HKL lakia: Työntekijöiltä pimitettiin ratkaisevaan tietoa yhtiöittämisen taustoista
18.09.2021Eila Parviainen haastaa vuokraamaan vaatteita - perustelee ilmastolla
14.09.2021Liitteiden lähettäminen OmaKelassa uudistuu
13.09.2021Olen Antirasisti - kampanja haastaa rakentamaan rasismista vapaata Suomea
13.09.2021Verohallinto oikaisee noin 2 600 asiakkaan verotuksen vuosilta 2018−2020
07.09.2021Miten auttaa ihmistä, jolla on itsetuhoisia ajatuksia?

Siirry arkistoon »