Oikeus kuuluu kaikille - Lakimiesliitto vaatii puolueita muistamaan budjettiriihessä oikeudenhoidon tarpeet

07.09.2021

Lakimiesliitto on huolestunut siitä, miten oikeudenhoidon tarpeet huomioidaan tänään alkavassa budjettiriihessä. Valtiovarainministeriö on esittänyt heikennyksiä oikeusministeriön esittämiin määrärahoihin ensi vuodelle. Lakimiesliiton mukaan oikeudenhoidossa on pitkään sinnitelty riittämättömällä rahoituksella. Tämä on tehty ennen kaikkea oikeudenhoidon tehtävissä toimivien henkilöiden jaksamisen kustannuksella.

Lakimiesliitto on tyytyväinen hallitusohjelmaan, jota laadittaessa huomioitiin monet oikeudenhoidon tarpeet Lakimiesliiton esittämällä tavalla. Nyt ohjelman toteuttaminen uhkaa kuitenkin vaarantua riittämättömään rahoitukseen.

– Oikeudenhoitoon panostamatta jättäminen on todellista hölmöläisten hommaa. Oikeudenhoidon kulut keikkuvat noin prosentissa valtion budjetista. Meidän sektorillamme merkittäviä parannuksia saadaan jo miljoonilla, ei kymmenillä tai sadoilla miljoonilla, kuten muualla yhteiskunnassa. Ja näistä vähistäkin määrärahatarpeista kiistellään vuodesta toiseen, toteaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Jore Tilander.

Tilanderin mukaan Suomessa on totuttu pitämään toimivaa oikeusvaltiota liian itsestään selvänä. 

– Oikeusturva revitään kuitenkin suoraan oikeusvaltiota pyörittävien ihmisten selkänahasta. Oikeudenhoidon kulut ja mahdollisuudet riippuvat suoraan siihen osallistuvien ihmisten määrästä. Suomessa määrä on kansainvälisessä vertailussa pieni. Samalla prosessimme ovat hitaita. Tässä on selkeä syy-seuraussuhde, Tilander sanoo.

– Lakimiesliitto haluaa muistuttaa, että Suomessa oikeus kuuluu kaikille. Budjettiriihessä päätetään vuosittain, onko todella näin. Haluamme yhteiskunnassa panostaa toimivaan ja tehokkaaseen oikeusjärjestelmään siten, ettei sen rattaissa uuvuta kohtuuttoman työkuorman alle.

Live24magazine

11.08.2022Näitä Suomi.fi-valtuuksia hyvinvointialueella tarvitaan Kelan kanssa asiointiin
11.08.2022Lapsikaappauksia tapahtuu sekä Suomesta ulkomaille että ulkomailta Suomeen
11.08.2022Omaiset pääsevät tulevana lauantaina Dragsvikiin seuraamaan sotilasvalaa ja - vakuutusta
11.08.2022Euroopan komissio: Kreikan tehostettu valvonta päättyy 20. elokuuta
10.08.2022Johanna Tukiaisen vastine : En ole menettänyt lapseni huoltajuutta!
10.08.2022Työntekijöiden ylikuormittuminen noussut henkilöstöhallinnon haasteeksi
10.08.2022PAM: Sosiaalisesti kestämätön malli leikkaa pienituloisilta
09.08.2022Mitä Jumalan ikuisuus voi tarkoittaa?
09.08.2022Laulaja Dua Lipa sai Kosovon kunnia suurlähettilään arvon
09.08.2022Missä on pieni Isabell Tahiri ?

Siirry arkistoon »