Oikeus kuuluu kaikille - Lakimiesliitto vaatii puolueita muistamaan budjettiriihessä oikeudenhoidon tarpeet

07.09.2021

Lakimiesliitto on huolestunut siitä, miten oikeudenhoidon tarpeet huomioidaan tänään alkavassa budjettiriihessä. Valtiovarainministeriö on esittänyt heikennyksiä oikeusministeriön esittämiin määrärahoihin ensi vuodelle. Lakimiesliiton mukaan oikeudenhoidossa on pitkään sinnitelty riittämättömällä rahoituksella. Tämä on tehty ennen kaikkea oikeudenhoidon tehtävissä toimivien henkilöiden jaksamisen kustannuksella.

Lakimiesliitto on tyytyväinen hallitusohjelmaan, jota laadittaessa huomioitiin monet oikeudenhoidon tarpeet Lakimiesliiton esittämällä tavalla. Nyt ohjelman toteuttaminen uhkaa kuitenkin vaarantua riittämättömään rahoitukseen.

– Oikeudenhoitoon panostamatta jättäminen on todellista hölmöläisten hommaa. Oikeudenhoidon kulut keikkuvat noin prosentissa valtion budjetista. Meidän sektorillamme merkittäviä parannuksia saadaan jo miljoonilla, ei kymmenillä tai sadoilla miljoonilla, kuten muualla yhteiskunnassa. Ja näistä vähistäkin määrärahatarpeista kiistellään vuodesta toiseen, toteaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Jore Tilander.

Tilanderin mukaan Suomessa on totuttu pitämään toimivaa oikeusvaltiota liian itsestään selvänä. 

– Oikeusturva revitään kuitenkin suoraan oikeusvaltiota pyörittävien ihmisten selkänahasta. Oikeudenhoidon kulut ja mahdollisuudet riippuvat suoraan siihen osallistuvien ihmisten määrästä. Suomessa määrä on kansainvälisessä vertailussa pieni. Samalla prosessimme ovat hitaita. Tässä on selkeä syy-seuraussuhde, Tilander sanoo.

– Lakimiesliitto haluaa muistuttaa, että Suomessa oikeus kuuluu kaikille. Budjettiriihessä päätetään vuosittain, onko todella näin. Haluamme yhteiskunnassa panostaa toimivaan ja tehokkaaseen oikeusjärjestelmään siten, ettei sen rattaissa uuvuta kohtuuttoman työkuorman alle.

Live24magazine

29.10.2021Saamelaisten totuus - ja sovintokomissio aloittaa työnsä Suomessa
28.10.2021Koronarokotteista on aiheutunut vakavia haittoja, jotka voivat oikeuttaa korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta
28.10.2021Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia pääkaupunkiseudulla
27.10.2021Kiinteistöhoitoyritys löysi jatkajan omalta kylältä
26.10.2021Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä lähetetyillä sähköposteilla - älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
26.10.2021Tamperelainen VisionLaw- lakitoimisto rikkoo myyttejä palveluillaan - Uusin Lakipakki mullistaa PK-yritysten lakipalvelut
26.10.2021Saamelaismatkailuhanke tähtää vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun yhteistyöverkoston rakentamiseen
22.10.2021Koronataudin sairastanut ei yleensä tarvitse toista rokoteannosta suojakseen - toinen annos voidaan antaa esimerkiksi matkustussyistä
22.10.2021Pandoran paperit: Euroopan parlamentti vaatii tutkimuksia, toimia ja lakimuutoksia
21.10.2021Perustoimeentulotuen päätökset ja kirjeet uudistuvat

Siirry arkistoon »