Vastaanottokeskusten jalkapalloharrastuksen tukemiseen 50 000 euroa - turvapaikanhakijoiden valmentajina toimivat huippupelaajat

28.06.2021

Kisakatsomot täyttyvät pian vastaanottokeskuksissakin, kun Palloliitto, Jalkapallon Pelaajayhdistys ry ja Maahanmuuttovirasto opastavat turvapaikanhakijoita jalkapalloharrastuksen pariin. Valmentajina toimivat huippupelaajat läheisistä seuroista.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on myöntänyt 50 000 euron tuen vuoden 2021 jalkapallotoiminnalle vastaanottokeskuksissa. Maahanmuuttovirasto, Palloliitto ja Jalkapallon pelaajayhdistys järjestävät tuella Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertueen vastaanottokeskuksissa ja tarjoavat vastaanottokeskusten ohjaajille valmennuskurssin.

Tavoitteena on parantaa turvapaikanhakijoiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia lisäämällä liikuntaa ja jalkapallon pelaamista vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea.

– Jalkapallo tukee turvapaikanhakijoiden jaksamista ja lisää yhteisöllisyyttä. Olen erittäin iloinen, että saamme kehittää yhdessä Palloliiton ja Jalkapallon pelaajayhdistyksen kanssa vastaanottokeskuksien osaamista jalkapallon ohjauksen saralla, kertoo Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Kaisa Rontu.

Huippupelaajat mukana kiertueella vastaanottokeskuksissa

Jokaista kiertuepäivää saapuu vetämään huippupelaaja paikallisesta tai läheisestä seurasta. Turvapaikanhakijoiden lisäksi myös valmennuskurssin käyneet ohjaajat osallistuvat päivään.

Päivät huipentuvat jalkapallo-otteluun. Lisäksi turvapaikanhakijoille kerrotaan tasa-arvosta. Keskustelussa hyödynnetään Maahanmuuttoviraston suomalaisen yhteiskunnan kurssin oppimateriaaleja. Myös paikalliset pelaajat osallistuvat tilaisuuteen, puhuvat yhdenvertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan.

– Jalkapalloilijat toimivat hyvin monikulttuurisessa arjessa ja pelikentällä kaikki pelaavat samoilla säännöillä. Nämä jalkapallon peruselementit antavat hyvän pohjan pelaajille aktiiviseen vuorovaikutukseen kiertueen aikana, kertoo Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola.

Kiertueella turvapaikanhakijat saavat tietoa paikallisista jalkapallotapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista.

Palloliitto pitää valmennuskurssin vastaanottokeskuksen ohjaajille

Tavoitteena on, että vastaanottokeskuksissa voidaan jatkaa säännöllistä jalkapallon pelaamista ympäri vuoden. Palloliitto järjestää vastaanottokeskusten ohjaajille kahden päivän valmennuskurssin, joka tukee turvapaikanhakijoiden monipuolista harjoittelua.

– Jalkapallo yhdistää ihmisiä ja tuo iloa vastaanottokeskusten arkiympäristöön. On erinomainen asia, että UEFA Refugee Grant -tuen avulla voimme rakentaa toimintamallin, joka edistää vastaanottokeskuksissa tapahtuvaa jalkapallon ja futsalin pelaamista, kertoo Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen.

Palloliitto ja Jalkapallon pelaajayhdistys keräävät vastaanottokeskuksiin myös jalkapallovarusteita, kuten palloja, jalkapallokenkiä, pelivaatteita ja säärisuojia.

Rahoituksella järjestettävä toiminta jatkaa vuonna 2013 alkanutta Jalkapallo kuuluu kaikille-projektia. Jalkapallo on suosittu harrastus vastaanottokeskuksissa ja vuosi huipentuu yleensä keskusten väliseen turnaukseen. Paikalliset jalkapalloseurat ja vastaanottokeskukset tekevät yhteistyötä.

Live24magazine

22.09.2021Katu ei ole koti - kampanja tulee jälleen
22.09.2021Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaa Irlannissa - Pääosassa Game of Thronesista ja Braveheartista tunnettu James Cosmo
22.09.2021Mainoskirje vai sittenkin lasku? Kuluttaja-asiamies selvitti Aller Median markkinointia
22.09.2021Kuluttaja-asiamies: Luottosopimuksen osia ei voi naamioida maksullisiksi lisäpalveluiksi
20.09.2021JHL pyytää poliisia tutkimaan, rikkoiko HKL lakia: Työntekijöiltä pimitettiin ratkaisevaan tietoa yhtiöittämisen taustoista
18.09.2021Eila Parviainen haastaa vuokraamaan vaatteita - perustelee ilmastolla
14.09.2021Liitteiden lähettäminen OmaKelassa uudistuu
13.09.2021Olen Antirasisti - kampanja haastaa rakentamaan rasismista vapaata Suomea
13.09.2021Verohallinto oikaisee noin 2 600 asiakkaan verotuksen vuosilta 2018−2020
07.09.2021Miten auttaa ihmistä, jolla on itsetuhoisia ajatuksia?

Siirry arkistoon »