Kokoomusopiskelijat: Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille

08.06.2021

Kuvassa  Pietari Pitzen ja Jeremias Nurmela.

Hallitus on valmistelemassa lakia asunnonostajien velkakatosta. Esityksen mukaan henkilölle myönnettävät lainat voivat yhteensä olla korkeintaan 4,5 kertaa uuden lainan myöntämisen hetken vuositulot. Velkakatossa huomioidaan kaikki henkilöllä olevat velat, sekä taloyhtiölainan velkavastuut. Myös opintolaina luetaan tällä hetkellä henkilön velkataakkaan.

Kokoomusopiskelijoiden mukaan hallituksen kaavailema asuntolainan tuloihin perustuva velkakatto tulee vaikuttamaan haitallisesti ensiasuntoaan ostaviin nuoriin ja vastavalmistuneisiin.

- Nuorille aikuisille uudistus on myrkkyä. Erityisesti yksin asuvat suljetaan ulos omistusasuntomarkkinoilta. Monella ensiasunnon ostajalla on kymmeniä tuhansia euroja opintolainaa, joka voi nyt nousta esteeksi asuntolainan saamiselle. Korkeakoulutettujen työpaikat myös sijaitsevat pääasiassa kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat, kritisoi Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

- Kun arvion asunnonostajan velanhoitokyvystä teki pankki, pystyy se huomioimaan korkeakoulutetun todennäköisesti kasvavat tulot, tai jo olemassa olevan varallisuuden. Ehdotettu kankea malli ei tätä salli, vaan kaikki asunnonostajat joutuvat samaan muottiin, toteaa liittohallituksen jäsen Pietari Pitzen.

- Nuori, opiskelija tai vastavalmistunut pystyy yhdessä pankin kanssa arvioimaan maksukykyään. Vaikka esityksen taustana on aiheellinen huoli kansalaisten ylivelkaantumisesta, jaetaan nyt kurjuutta kaikille ja nuoret ohjataan vuokra-asuntomarkkinoille. Asuntolaina on monelle hyvä tapa vaurastua, jatkaa Nurmela.

- Uudistuksen myötä omaan asuntoon pääsisi kiinni vasta entistä vanhempana ja sijoitusasunnosta saisi vain haaveilla. Jälleen kerran kyseessä on nuorten vaurastumismahdollisuuksia kurjistava uudistus. Eikö vain annettaisi ihmisten ja pankkien arvioida yksilön talouden kantokyky?, päättää Pitzen.

Live24magazine

19.06.2021Tapahtumatakuun haku käynnissä - Valtiokonttori kannustaa laittamaan takuuhakemuksen hyvissä ajoin
17.06.2021AlfaTV sai suunnatun osakeannin päätökseen ja nyt käynnistyy yleisöanti
16.06.2021Tallinn Music Weekin esiintyjät ja tapahtumat 2021 julki
10.06.2021Äänestäminen herättää useimmiten kiinnostusta, puolueet pettymystä
10.06.2021EU:n ulkopuolelta toimitettavat lehdet tullattava heinäkuusta alkaen - muutos koskee myös EU:n alueelta Ahvenanmaalle tuotavia lehtiä
10.06.2021Tapahtumatakuun ensimmäiset takuut myönnetty
09.06.2021Mummon mökin haju kesämökillä kielii kosteusvauriosta ja ilmanvaihdon puutteesta
08.06.2021Suomi elää luovuudesta - kampanjan vetoomus luovutettiin elinkeinoministeri Lintilälle
08.06.2021Kokoomusopiskelijat: Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille
08.06.2021Yhdessä somen epäreiluja kauneusihanteita vastaan - "Vitun ruma" ilmestyy 15. kesäkuuta.

Siirry arkistoon »