Kokoomusopiskelijat: Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille

08.06.2021

Kuvassa  Pietari Pitzen ja Jeremias Nurmela.

Hallitus on valmistelemassa lakia asunnonostajien velkakatosta. Esityksen mukaan henkilölle myönnettävät lainat voivat yhteensä olla korkeintaan 4,5 kertaa uuden lainan myöntämisen hetken vuositulot. Velkakatossa huomioidaan kaikki henkilöllä olevat velat, sekä taloyhtiölainan velkavastuut. Myös opintolaina luetaan tällä hetkellä henkilön velkataakkaan.

Kokoomusopiskelijoiden mukaan hallituksen kaavailema asuntolainan tuloihin perustuva velkakatto tulee vaikuttamaan haitallisesti ensiasuntoaan ostaviin nuoriin ja vastavalmistuneisiin.

- Nuorille aikuisille uudistus on myrkkyä. Erityisesti yksin asuvat suljetaan ulos omistusasuntomarkkinoilta. Monella ensiasunnon ostajalla on kymmeniä tuhansia euroja opintolainaa, joka voi nyt nousta esteeksi asuntolainan saamiselle. Korkeakoulutettujen työpaikat myös sijaitsevat pääasiassa kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat, kritisoi Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

- Kun arvion asunnonostajan velanhoitokyvystä teki pankki, pystyy se huomioimaan korkeakoulutetun todennäköisesti kasvavat tulot, tai jo olemassa olevan varallisuuden. Ehdotettu kankea malli ei tätä salli, vaan kaikki asunnonostajat joutuvat samaan muottiin, toteaa liittohallituksen jäsen Pietari Pitzen.

- Nuori, opiskelija tai vastavalmistunut pystyy yhdessä pankin kanssa arvioimaan maksukykyään. Vaikka esityksen taustana on aiheellinen huoli kansalaisten ylivelkaantumisesta, jaetaan nyt kurjuutta kaikille ja nuoret ohjataan vuokra-asuntomarkkinoille. Asuntolaina on monelle hyvä tapa vaurastua, jatkaa Nurmela.

- Uudistuksen myötä omaan asuntoon pääsisi kiinni vasta entistä vanhempana ja sijoitusasunnosta saisi vain haaveilla. Jälleen kerran kyseessä on nuorten vaurastumismahdollisuuksia kurjistava uudistus. Eikö vain annettaisi ihmisten ja pankkien arvioida yksilön talouden kantokyky?, päättää Pitzen.

Live24magazine

22.09.2021Katu ei ole koti - kampanja tulee jälleen
22.09.2021Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaa Irlannissa - Pääosassa Game of Thronesista ja Braveheartista tunnettu James Cosmo
22.09.2021Mainoskirje vai sittenkin lasku? Kuluttaja-asiamies selvitti Aller Median markkinointia
22.09.2021Kuluttaja-asiamies: Luottosopimuksen osia ei voi naamioida maksullisiksi lisäpalveluiksi
20.09.2021JHL pyytää poliisia tutkimaan, rikkoiko HKL lakia: Työntekijöiltä pimitettiin ratkaisevaan tietoa yhtiöittämisen taustoista
18.09.2021Eila Parviainen haastaa vuokraamaan vaatteita - perustelee ilmastolla
14.09.2021Liitteiden lähettäminen OmaKelassa uudistuu
13.09.2021Olen Antirasisti - kampanja haastaa rakentamaan rasismista vapaata Suomea
13.09.2021Verohallinto oikaisee noin 2 600 asiakkaan verotuksen vuosilta 2018−2020
07.09.2021Miten auttaa ihmistä, jolla on itsetuhoisia ajatuksia?

Siirry arkistoon »