Seitsemän eduskuntapuoluetta yhdeksästä huomioi kuntavaaliohjelmassaan vammaiset

06.05.2021

disabled-397192_640.jpg

Kuva: kuvituskuva

Invalidiliitto vertaili kaikkien eduskuntapuolueiden kuntavaaliohjelmia. Vammaiset huomioidaan seitsemässä ohjelmassa yhdeksästä. SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien ohjelmissa on useita kirjauksia vammaisten ihmisten osallisuuden merkityksestä, esteettömyydestä ja yhdenvertaisuudesta. Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n ohjelmissa vammaiset mainitaan vain kerran. Perussuomalaisten ja Liike Nytin ohjelmissa nämä näkökulmat loistavat poissaolollaan. 

Sana "vammaiset" esiintyy seitsemässä vaaliohjelmassa ; SDP, Kokoomus, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP, Kristillisdemokraatit ja sana "esteettömyys" viidessä; SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit.   

- Pelkästään näiden sanojen käyttämisen perusteella ei tietysti voi vetää kovin vahvoja johtopäätöksiä puolueiden vammaispoliittisista linjoista, mutta vammaisten ihmisten nostaminen ohjelmateksteihin kertoo kyllä nähdäkseni aiheen merkityksellisyydestä näille seitsemälle puolueelle. On silmiinpistävää, että Perussuomalaiset ja Liike Nyt eivät kirjoita ohjelmissaan mitään vammaisista ihmisistä, heidän tarpeistaan ja toiveistaan, sanoo Invalidiliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Laura Andersson.  

Yhteistyö tarpeen tavoitteiden toteutumiseksi  

Politiikan tekeminen niin kuntatasolla kuin valtakunnallisestikin on yhteistyötä puolueiden kesken. Ratkaisujen aikaansaaminen edellyttää kykyä neuvotteluun ja kompromisseihin. Vaaliohjelmista voi lukea puolueiden keskeisimmät tavoitteet – asiat, jotka puolue toteuttaisi, jos sillä olisi valta päättää.   

- Koska yksittäisellä puolueella on kovin harvoin enemmistö kunnanvaltuustossa, syntyvät päätökset yleensä yhteistyössä eri puolueiden kesken. Etsitään sellaisia toteuttamiskelpoisia ratkaisuja, joiden tueksi löytyy enemmistö, sanoo Andersson.   

Invalidiliitto toivoo, että vammaisten ihmisten hyvinvoinnin edistäminen olisi kaikkia puolueita yhdistävä teema ja että joka kunnassa syntyisi yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä lisääviä päätöksiä.  

- Kuntapolitiikassa on kyse ihmisten arkea lähellä olevien asioiden hoitamisesta ja sitä kannattaa äänestyskopissa miettiä numeroa piirtäessä – minkä puolueen linjauksien mukaan toivoisin oman kuntani tilanteen kehittyvän?  

Live24magazine

10.06.2021Äänestäminen herättää useimmiten kiinnostusta, puolueet pettymystä
10.06.2021EU:n ulkopuolelta toimitettavat lehdet tullattava heinäkuusta alkaen - muutos koskee myös EU:n alueelta Ahvenanmaalle tuotavia lehtiä
10.06.2021Tapahtumatakuun ensimmäiset takuut myönnetty
09.06.2021Mummon mökin haju kesämökillä kielii kosteusvauriosta ja ilmanvaihdon puutteesta
08.06.2021Suomi elää luovuudesta - kampanjan vetoomus luovutettiin elinkeinoministeri Lintilälle
08.06.2021Kokoomusopiskelijat: Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille
08.06.2021Yhdessä somen epäreiluja kauneusihanteita vastaan - "Vitun ruma" ilmestyy 15. kesäkuuta.
03.06.2021Renny Harlinin Luokkakokous 3 - Sinkkuristeilyn tunnusbiisi Osmo's Cosmoksen Hauskaa julkaistaan tänään
31.05.2021Valtioneuvoston kanslian vastaus julkisuudessa käytyyn keskusteluun pääministerin virka-asunnon palveluista
31.05.2021Työttömyysturvan muutokset jatkuvat 30. syyskuuta asti

Siirry arkistoon »