Asiantuntijoiden omistama ohjelmistotalo Luoto kasvoi vuonna 2020 yli 60 prosenttia - yhtiö ravistelee palveluyhtiöiden rakenteita

03.05.2021

Luoto Company

Ohjelmistoyritys Luoto Companyn liikevaihto nousi vuoden 2020 aikana 14,3 miljoonaan euroon. Luoto kasvoi koronavuoden aikana 61 prosenttia edellisvuodesta. Yrityksen tulos ennen veroja oli noin 1,7 miljoona euroa ja henkilömäärä 62.

Luoto Companyn kasvu ei tule yllätyksenä, sillä se on yksi viime vuosien nopeimmin kasvaneista suomalaisista IT-yrityksistä. Luotolaiset uskovat, että sen kasvutahdin takana on sen erilainen omistuspohja: yrityksessä työskentelevät asiantuntijat omistavat 80 prosenttia Luoto Companysta. Kaikki yrityksessä työskentelevät ovat osakkaita, eli henkilöstö vastaa myös yrityksen kaikista päätöksistä.

Companyssa uskotaan kasvun jatkuvan myös tänä vuonna, sillä yhtiön tilauskanta on vahva.

- Kasvu ei ole meille kuitenkaan itseisarvo, korostamme kaikessa tekemisessämme sisäistä kasvua ja uuden yhteisomisteisen yritysrakenteen kehittämistä. Tämän lisäksi meille on tärkeämpää, että toimintamallimme ja osaamispääoman arvostaminen yleistyisivät Suomessa. Haluamme opettaa muille, mitä olemme oppineet ja etsimme uusia palveluyrittäjiä, joiden kanssa luomme uutta tapaa toimia ekosysteeminä. Luodon kasvun sijaan tavoitteenamme on siis luotolaisen omistus- ja toimintatavan kasvattaminen, toteaa Luoto Companyn toimitusjohtaja Tuomas Nousiainen.

Luodon viime vuosien kasvu on ollut hurjaa (vuonna 2019 +153%). Nyt luotolaiset ovatkin yhdessä päättäneet, että kasvua haetaan ekosysteemin kautta.

– Suuri osa porukastamme on ollut suurissa yrityksissä töissä ja tietää, että työnteon hauskuus vähenee, kun pikkujoulut siirtyvät jäähalliin ja ihmisiä on niin paljon, ettei kaikkia tunne. Asiakkaamme arvostavat myös selkeää asiakaskokemusta, jonka tiivis porukka voi omilla kasvoillaan antaa. Haluamme pitää yhteisömme tiiviinä, mutta toivomme edustamamme ajattelun leviävän yhteiskuntaan laajemmin, Nousiainen sanoo.

Mallia levitetään asiantuntijayrityksiin - tulevaisuussa jopa hoitoalalle?

Luodon yritysmalli on herättänyt markkinoilla paljon kiinnostusta, ja useat aloittelevat yrittäjät ovat ottaneet luotolaisiin yhteyttä sen tiimoilta. Luoto haluaa avata mallinsa uusille yrittäjille ja rakentaa ekosysteemin samoin ajattelevista yrityksistä. Tavoitteena on palvella asiakkaita entistä monipuolisemmin ja antaa uusille asiantuntijoille mahdollisuus käyttää omaa osaamispääomaansa hyödyksi. Samalla osakkaat pystyvät vaikuttamaan yrityksen vastuullisuuteen liittyviin päätöksiin.

– Koska Luodon omistus, päätösvalta ja tuotto jakautuu oikeudenmukaisesti kaikille omistajillemme, ei meille ole väliä kasvaako Luoto vai sen ympärillä oleva ekosysteemi. Uskomme, että pienet yksiköt ovat parempi vaihtoehto kuin yhden organisaation paisuttaminen. Palveluyhtiöiden edelläkävijät pystyvät murtamaan vanhoja toimintamalleja. Tämä muutos johtaa myös koko Suomen ja alan globaalin kilpailukyvyn kehittymiseen paremmin kuin pelkkä Luodon oma kasvu.

Ensimmäiset Luodon tukemat yritykset ovat jo toiminnassa, ja mallia on tähän mennessä käyttäneet lähinnä ohjelmistoyritykset. Maailmalla on kuitenkin muitakin esimerkkejä.

– Tulevaisuudessa haaveilemme mallin open source -tyyppisestä laajentamisesta esimerkiksi hoiva-alalle, jos kiinnostuneita löytyy. Kokemusten mukaan myös hoidon laatu ja tehokkuus paranevat, kun asiantuntijat eli hoitajat pääsevät itse päättämään järjestelyistä, Nousiainen sanoo.

Live24magazine

26.07.2021THL jatkaa apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun arviointia ja ryhtyy tarvittaviin korjaaviin toimiin
14.07.2021Aluehallintovirasto määrää Hoivakymppi Oy:n korjaamaan Hannun Linnan toiminnan epäkohdat viipymättä
14.07.2021AVI: Liljanne-Koti Oy:n Mertokarin yksikön toiminta on saatava kuntoon välittömästi
29.06.2021Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa lyhennetään
28.06.2021Karhu valjastaa tölkkinsä puolustamaan transoikeuksia yhdessä Helsinki Priden kanssa
28.06.2021Vastaanottokeskusten jalkapalloharrastuksen tukemiseen 50 000 euroa - turvapaikanhakijoiden valmentajina toimivat huippupelaajat
28.06.2021EU:n arvonlisäverouudistus voimaan kolmen päivän kuluttua - mikä kaikki muuttuu 1. heinäkuuta?
24.06.2021Vedonlyöntikertoimet: Riikka Purra on Perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja
24.06.2021Traumaperäisen stressihäiriön hoito epätasa-arvoista
19.06.2021Tapahtumatakuun haku käynnissä - Valtiokonttori kannustaa laittamaan takuuhakemuksen hyvissä ajoin

Siirry arkistoon »