Demarinuoret: Faktat tiskiin vaalien siirtämisestä!

07.03.2021

Oikeusministeriön mukaan huhtikuun kuntavaalit on päätetty siirtää kesäkuun 13. päivään. Päätös ei ollut yksimielinen, sillä kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti siirtoa. Demarinuoret pitää päätöstä äärimmäisen harmillisena, mutta terveysturvallisuuden kannalta välttämättömänä. Tilanteen luonteesta johtuen järjestö peräänkuuluttaa kuitenkin ehdottoman avointa ja suoraselkäistä viestintää.

Oikeusministeriön mukaan huhtikuun kuntavaalit on päätetty siirtää kesäkuun 13. päivään. Päätös ei ollut yksimielinen, sillä ministeriön mukaan kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti siirtoa. Tilanne on poikkeuksellinen paitsi itse siirron vuoksi, mutta myös siksi, että vaaleihin liittyvät päätökset on yleensä pyritty tekemään yksimielisesti.

- Vaalien siirtäminen ilman puolueiden yksimielisyyttä on juuri nyt asia, joka tässä pelottaa kaikista eniten. Tämä jos mikä, on omiaan lietsomaan epäluottamusta demokratiaa ja vapaita vaaleja kohtaan. Ei tarvitse katsoa kovin pitkälle taaksepäin nähdäkseen, millaista bensaa siirto voi olla salaliittoteorioiden liekkeihin, huokaa Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Demarinuoret pitää päätöstä äärimmäisen harmillisena, mutta terveysturvallisuuden kannalta välttämättömänä. Suomi ei ole päätöksensä kanssa yksin, sillä globaalisti pandemian aikana eri maissa on siirretty yli 70 vaaleja. Tilanteen luonteesta johtuen järjestö peräänkuuluttaa kuitenkin ehdottoman avointa viestintää.

- On oikeutettua hämmästellä, kuinka näin suuri päätös tehdään vasta juuri ennen ehdokasasettelun päättymistä. Päättäjien on kyettävä kertomaan sekä päätöksen taustoista että siitä, kuinka vaalit kesäkuussa toteutetaan. Oikeus saada tietoa on olennainen osa luottamusta - ja ilman luottamusta, ei voi olla demokratiaa, jatkaa Perholehto.

Vaikka vaalien ajankohta on nyt lukittu, liittyy niiden toimittamiseen yhä lukuisia kysymyksiä. Demarinuoret kantaa erityistä huolta siitä, millaisin toimin turvataan siirron mahdolliset haittavaikutukset nuoriin, pienituloisiin ja ensikertalaisehdokkaisiin.

- Nuoret ovat olleet vaaleista toiseen täysin aliedustettu ryhmä. Ehdokkuuttaan pohtivien nuorten edessä on aina monenlaisia kysymyksiä, mutta ylitsepääsemättömäksi esteeksi voi nousta kampanjoinnin kalleus. Toivomme, että tähän haasteeseen kyetään löytämään ratkaisuja, päättää Perholehto.

Live24magazine

22.04.2021Muusikkojen liiton uusi Nyrkki - palkinto jaettiin tänään Aki Haurulle
22.04.2021Lastensuojelulain muutosehdotukset lausunnolla
22.04.2021Useimmat kuntavaaliehdokkaat ovat itse osallistuneet ammatilliseen koulutukseen
21.04.2021Virpi Salmen taidemeemikirja pilkkaa taiteen naiskäsityksiä
21.04.2021Mikael Jungner juontamaan televisio-ohjelmaa AlfaTV:lle
20.04.2021DNA toimittaa Ropo Capitalille kansainvälisen yritysverkon
20.04.2021Kasiluokkalaisista Suomen suurin oopperayleisö
20.04.2021Tulli torjui harmaata taloutta tehokkaasti vuonna 2020
19.04.2021" Sijainen "pureutuu ihmisen psyykeen ja kontrollin menettämisen pelkoihin
15.04.2021Hjallis Harkimon uusi tv-ohjelma herättää tunteita ja puhuu rahasta mielenkiintoisesti

Siirry arkistoon »