Kiintiöpakolaistilastot 2020 julki - korona vaikutti valintojen järjestelyihin

05.03.2021

pakolaiset.PNG

Tilastokaavio: Maahanmuuttovirasto

Suomen pakolaiskiintiö viime vuodelle oli 850 pakolaista. Suomeen valittiin vuoden 2020 aikana 730 kiintiöpakolaista. Eniten Suomeen otettiin kiintiöpakolaisina Syyrian (399) ja Kongon demokraattisen tasavallan kansalaisia (211).

Koronatilanteen takia Libyasta Nigeriin evakuoitujen pakolaisten valinta siirtyi tämän vuoden alkupuolelle. Vuoden 2020 aikana Suomeen saapui 661 kiintiöpakolaista.

- Kiintiöpakolaisten vastaanotto on tapa auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia. Suurin osa maailman pakolaisista oleskelee konfliktialueiden lähettyvillä ja vain pieni osa pääsee muuttamaan pois oleskelumaastaan, kertoo tulosalueen johtaja Susanne Tengman.

Kiintiöpakolaisia haastateltiin ensimmäistä kertaa etänä

Maahanmuuttovirasto vastaa Suomeen valittavien kiintiöpakolaisten valinnasta. Kiintiöpakolaiset valitaan yleensä valintamatkoilla, joiden aikana Maahanmuuttoviraston, Suojelupoliisin ja ELY-keskuksen tai kunnan työntekijät haastattelevat UNHCR:n Suomelle esittämät kiintiöpakolaiset heidän asuinalueellaan. Maahanmuuttovirasto tekee päätökset valinnoista matkan jälkeen.

Viime vuoden ainoa valintamatka tehtiin maaliskuussa Ankaraan. Turkista Suomeen valittiin 249 syyrialaista kiintiöpakolaista.

Koronatilanteen takia muita valintamatkoja ei voitu järjestää. Sen sijaan Suomi teki valintoja etähaastattelujen ja asiakirjojen perusteella kuten myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR oli koronan takia suositellut. Ensimmäiset etähaastattelujen avulla suoritetut valinnat tehtiin syksyn alussa Libanonista ja toinen vuoden vaihteessa Nigeristä.

- Etähaastattelut suunniteltiin huolellisesti yhteistyössä eri tahojen asiantuntijoiden kanssa. Lähtökohtaisesti etähaastattelut toteutettiin samalla tavalla kuin kasvotusten toteutettavat haastattelut. Haastattelussa on läsnä koko perhe, ja sen aikana selvitetään pakolaisten henkilötiedot, kansainvälisen suojelun ja uudelleensijoittamisen tarve, yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät seikat sekä kotoutumisen edellytykset. Vaikka kohdemaiden olosuhteet ja kansalliset koronarajoitukset vaihtelivat, etähaastattelut saatiin kuitenkin hyvin tehtyä, kertoo Tengman.

Fakta: Pakolaiset Suomessa

- Suomeen saapuu pakolaisia kolmella eri tavalla: turvapaikanhakijoina, turvapaikanhakijoiden perheenjäseninä ja kiintiöpakolaisina.

- Turvapaikkaa haetaan Suomessa, mutta kiintiöpakolaiset haastatellaan yleensä heidän asuinalueellaan.

- Suomessa kiintiöpakolaisten valinnasta vastaa Maahanmuuttovirasto.

- Kiintiöpakolaisen on määritellyt pakolaiseksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

- Kiintiöpakolainen on joutunut lähtemään kotimaastaan, eikä voi jäädä asumaan maahan, johon on paennut.

Live24magazine

22.04.2021Muusikkojen liiton uusi Nyrkki - palkinto jaettiin tänään Aki Haurulle
22.04.2021Lastensuojelulain muutosehdotukset lausunnolla
22.04.2021Useimmat kuntavaaliehdokkaat ovat itse osallistuneet ammatilliseen koulutukseen
21.04.2021Virpi Salmen taidemeemikirja pilkkaa taiteen naiskäsityksiä
21.04.2021Mikael Jungner juontamaan televisio-ohjelmaa AlfaTV:lle
20.04.2021DNA toimittaa Ropo Capitalille kansainvälisen yritysverkon
20.04.2021Kasiluokkalaisista Suomen suurin oopperayleisö
20.04.2021Tulli torjui harmaata taloutta tehokkaasti vuonna 2020
19.04.2021" Sijainen "pureutuu ihmisen psyykeen ja kontrollin menettämisen pelkoihin
15.04.2021Hjallis Harkimon uusi tv-ohjelma herättää tunteita ja puhuu rahasta mielenkiintoisesti

Siirry arkistoon »