SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen: Lääkeyhtiöiden patenttisuoja purettava pandemian ajaksi

23.01.2021

Kuvassa Kimmo Kiljunen. Kuva: Jukka-Pekka Flander

Rokotusten käynnistyminen on tuonut valoa kamppailussa Covid-19-pandemiaa vastaan. Rokotteiden tarve on yhtäläinen, sillä Covid-19-virus on globaali yhteinen haaste. Jotta me kaikki voimme olla turvassa virukselta, tulee rokotetta olla käytössä maailmanlaajuisesti mukaan lukien köyhimmät maat.

Maailmalla lääkeyhtiöt tekevät rokotetutkimusta ja julkinen valta on vahvasti tukenut tärkeää rokotekehitystä virusta vastaan. Lääkeyhtiöiden voittotavoitteet eivät kuitenkaan saa määrittää rokotteiden saatavuutta.

Etelä-Afrikka ja Intia ovat tehneet Maailman Kauppajärjestössä (WTO) aloitteen, jolla voitaisiin sallia poikkeus patenttisuojaan ja sitä kautta vauhdittaa rokotteiden laajempaa saatavuutta. Aloitetta on tähän mennessä tukenut 11 maata ja lukuisat kehitysmaat ovat suhtautuneet siihen myötämielisesti. Lisäksi useat järjestöt sekä UNAIDS ja UNITAID että ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch sekä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö ovat antaneet tukensa aloitteelle.

Kimmo Kiljunen pitää aloitteen perimmäistä tarkoitusta hyvänä ja toivoo, että Suomi ja EU suhtautuisivat myönteisesti aloitteen tavoitteeseen, jolla patenttisuojasta voitaisiin väliaikaisesti luopua pandemian ajaksi ja siten varmistaa, että rokote saadaan käyttöön mahdollisimman tehokkaasti ja laajasti.

- Covid-19-pandemia ja kysymys rokotteiden saatavuudesta on osoittanut, että julkisen ja yksityisen sektorin roolia lääke- ja rokotekehityksessä on hyvä tarkastella perusteellisemmin. Lisäksi kun julkista tukea annetaan lääke- ja rokotealan tutkimustyöhön, on tärkeää, että lääkeyhtiöt avoimesti kertovat tutkimus- ja kehitystyön kustannuksista sekä tekemästään tuotosta.

Live24magazine

25.02.2021Kuinka viet dronekuvauksesi uudelle tasolle? Katso National Geographic -ammattilaisen vinkit
24.02.2021Kela on lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 43 000 opiskelijalle
23.02.2021Suomen tietokirjailijat toivoo tukea Grahn-Laasosen lakialoitteelle
22.02.2021SDP:n Heinäluoma ja Kari: Ulkomaalaislakia on muutettava, jotta seksuaalirikoksiin ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten maasta poistaminen toteutuisi tehokkaasti
21.02.2021Terveysturvallinen matkailu Lapissa
19.02.2021Itse ajattelijat ottaa kantaa päivänpolttaviin teemoihin
19.02.2021Lastensuojelulle ja sosiaali- ja kriisipäivystykselle annettavaa poliisin virka-apua ehdotetaan maksuttomaksi
18.02.2021Lapset saavat äänestää OYSille kaverihahmon
18.02.2021Valtuustojen toiminta ei osallista suomalaisia, yleisin tunne pettymys
17.02.2021Tietosuojavaltuutettu: rekisterinpitäjän on huolehdittava riittävistä toimenpiteistä rekisteröidyn oikeuksien toteuttamiseksi

Siirry arkistoon »