SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta

23.01.2021

Kuvassa Matias Mäkynen. Kuva: SDP

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen pitää vastuuttomana kokoomuksen tuoreeseen kuntavaaliohjelmaan sisältyvää näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämisestä. Kokoomuksen mukaan sotea tulisi kehittää "nykyjärjestelmän pohjalta". Mäkynen muistuttaa, että näkemys eroaa radikaalisti siitä politiikasta, jota kokoomus on itse ajanut toimiessaan hallitusvastuussa.

– Tähän asti lähes kaikki puolueet, myös kokoomus, ovat olleet hyvin yksimielisiä siitä, että nykyinen kuntien ja kuntayhtymien varaan rakentuva sote-järjestelmämme on tullut tiensä päähän. Kuntien varaan rakentuva sote-uudistus on myös kaatunut perustuslakivaliokunnassa. Asiakkaan kannalta epätasa-arvoisen ja taloudenkin näkökulmasta kestämättömän tilanteen korjaamiseksi on välttämätöntä siirtää soten järjestämisvastuu kuntia leveämmille harteille. Kokoomuksen näkemys on paitsi epäjohdonmukainen, myös vastuuton. Järjestelmän uudistamisen aika on nyt, Mäkynen toteaa.

Mäkynen kummeksuu myös kokoomuksen ajatusta siitä, että muut puolueet eivät antaisi riittävästi painoarvoa taloudelle, vaan keskittyvät jakopolitiikkaan.

– Yritys leimata muut puolueet jakopuolueiksi on kömpelö eikä perustu tosiasioihin – ei kunnissa, eikä valtion tasolla. Juuri nykyisellä hallituskaudella on tehty sosialidemokraattien johdolla monia sellaisia tulevaisuusinvestointeja, jotka nimenomaan vahvistavat taloutta ja mahdollistavat hyvinvointivaltion palveluiden järjestämisen. Esimerkiksi koulutuksen lisäresursseilla, uusilla aloituspaikoilla ja oppivelvollisuusiän pidentämisellä vahvistetaan osaamistasoa ja kasvatetaan työllisyyttä, Mäkynen perustelee.

Live24magazine

25.02.2021Kuinka viet dronekuvauksesi uudelle tasolle? Katso National Geographic -ammattilaisen vinkit
24.02.2021Kela on lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 43 000 opiskelijalle
23.02.2021Suomen tietokirjailijat toivoo tukea Grahn-Laasosen lakialoitteelle
22.02.2021SDP:n Heinäluoma ja Kari: Ulkomaalaislakia on muutettava, jotta seksuaalirikoksiin ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten maasta poistaminen toteutuisi tehokkaasti
21.02.2021Terveysturvallinen matkailu Lapissa
19.02.2021Itse ajattelijat ottaa kantaa päivänpolttaviin teemoihin
19.02.2021Lastensuojelulle ja sosiaali- ja kriisipäivystykselle annettavaa poliisin virka-apua ehdotetaan maksuttomaksi
18.02.2021Lapset saavat äänestää OYSille kaverihahmon
18.02.2021Valtuustojen toiminta ei osallista suomalaisia, yleisin tunne pettymys
17.02.2021Tietosuojavaltuutettu: rekisterinpitäjän on huolehdittava riittävistä toimenpiteistä rekisteröidyn oikeuksien toteuttamiseksi

Siirry arkistoon »