IKEA käynnistää pitkäaikaisen yhteistyön pakolaisten työllistymisen tukemiseksi

14.01.2021

IKEA Oy

IKEA Suomi aloittaa Suomen Pakolaisavun kanssa pitkäaikaisen yhteistyön, jonka tavoitteena on auttaa pakolaisia työllistymään ja pääsemään osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Yhteistyössä IKEA Suomi järjestää tuetun ohjelman, jossa pakolaiset oppivat työelämätaitoja ja saavat työelämäkokemusta IKEA-tavarataloissa. 

IKEA-visio on luoda parempaa arkea asiakkailleen, työntekijöilleen ja ympäröiville yhteisöille. Yritys haluaa tukea haastavimmassa asemassa olevia ja tehdä näin osansa yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi sekä tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistämiseksi. Osana tätä työtä IKEA Suomi aloittaa Suomen Pakolaisavun kanssa pitkäaikaisen yhteistyön pakolaisten työllistymisen tukemiseksi. Yhteistyön tavoitteena on kolmen vuoden aikana auttaa yhteensä noin 70 pakolaista Suomessa kerryttämään työllistymistä tukevia taitoja ja kokemusta.

- Olemme hyvin ylpeitä ja iloisia, että voimme tätä kautta toimia suunnannäyttäjinä työelämän monimuotoisuuden edistämisessä. Pakolaiset ovat Suomen työmarkkinoilla erityisen haavoittuvassa asemassa esimerkiksi puutteellisten kielitaitojen ja verkostojen takia. Yhteistyömme tavoitteena on tukea pakolaisia kerryttämään taitoja ja kokemusta, jotka auttavat heitä työllistymisessä ja sen kautta sopeutumisessa yhteiskuntaan, kertoo IKEA Suomen henkilöstöjohtaja Camilla Weurlander.

IKEA Suomen yhteistyökumppanina toimii Suomen Pakolaisapu, jonka Sauma-työelämähanke tukee pakolaisia työelämään sopeutumisessa. Hankkeen yrityskumppanina IKEA Suomi rekrytoi hankkeen piiristä työelämävalmennettavia pienryhmiin, jotka aloittavat työskentelyn eri IKEA-tavaratalojen toiminnoissa. Kaksi ensimmäistä osallistujaa on aloittanut ohjelman parissa Espoon IKEA-tavaratalossa tammikuussa 2021. Tulevaisuudessa ohjelma laajentuu IKEA Vantaalle ja IKEA Raisioon.

Yhteistyö Suomen Pakolaisavun kanssa on osa Ingka-konsernin globaalia sitoumusta tukea vähintään 2 500 pakolaista vuoteen 2022 mennessä esimerkiksi työpaikkakoulutuksien keinoin. Mukana työssä on 300 IKEA-yksikköä 30 maassa.

Työ on avainasemassa pakolaisten elämässä

Työllä on suuri merkitys pakolaisten sopeutumisessa yhteiskuntaan. Pakolaisilla työllistyminen on kuitenkin hankalampaa kuin muilla, sillä heillä ei samalla tavalla ole yhteiskuntamme tuntemusta, verkostoja tai paikallista kielitaitoa. Yhteistyö IKEA Suomen ja Suomen Pakolaisavun välillä on laajuudessaan ensimmäinen laatuaan ja IKEA haluaa kannustaa sen avulla myös muita työnantajia kehittämään uusia tapoja työllisyyden ja työelämätasa-arvon rakentamiseksi.

- Yhteistyö IKEA Suomen kanssa on merkittävä, sillä se on ohjelmaan osallistuville väylä yhteiskuntaan. Yhdenkin pakolaisen työllistymisen vaikutus on kertautuva, ja sillä on suuri merkitys ohjelmaan osallistuvan koko perheelle ja jopa yhteisöille. Työllä on suuri merkitys uuden elämän rakentamisessa uudessa kotimaassa, sillä pakolaisuus on elämän poikkeustila, ei ihmistä pysyvästi määrittävä tekijä, kertoo Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

Kummityöntekijät mukana osallistujien IKEA-matkassa

Kunkin pienryhmän ohjelma kestää kolme kuukautta. Osallistujien kanssa solmitaan määräaikainen työsopimus, jonka aikana osallistujat työllistyvät monipuolisiin työtehtäviin IKEA-tavarataloissa. Jokainen ohjelmaan osallistuja saa myös IKEA-kummityöntekijän, joka tukee häntä perehdytyksessä ja työyhteisöön tutustumisessa.

- Työntekijämme ovat ottaneet yhteistyön vastaan innolla ja heillä on suuri halu auttaa. Kummeilla on tärkeä rooli ohjelmaan osallistuvien uusien kollegoidemme IKEA-matkalla aina työtehtävien opettelusta työkavereihin tutustumiseen, kertoo Weurlander.

Yhteistyö lyhyesti: 

- Tavoitteena on kolmen vuoden aikana auttaa yhteensä noin 70 pakolaista Suomessa kerryttämään työllistymistä tukevia taitoja ja kokemusta IKEA-tavarataloissa.

- Kaksi ensimmäistä osallistujaa on aloittanut ohjelman parissa Espoon IKEA-tavaratalossa tammikuussa 2021. Tulevaisuudessa ohjelma laajentuu IKEA Vantaalle ja IKEA Raisioon.

- Ohjelmaan osallistuvat työllistyvät monipuolisiin työtehtäviin esimerkiksi IKEA-ravintolassa ja bistrossa, asiakaspalvelussa ja varastossa.

- Kaikki ohjelmaan osallistujat työskentelevät IKEA-tavaratalossa kolmen kuukauden ajan. Ohjelman päätyttyä osallistujat voivat hakea IKEA Suomen avoimia työtehtäviä tai heille voidaan yrityksen tarpeen mukaan tarjota niitä.

Live24magazine

25.01.2021Kuopio: We Have a Stream!
23.01.2021SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen: Lääkeyhtiöiden patenttisuoja purettava pandemian ajaksi
23.01.2021SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta
22.01.2021Lumityöt jatkuvat Helsingissä, tähän mennessä vastaanotettu 30 000 lumikuormaa
22.01.2021Tredu valmistautuu maksuttomaan opiskeluun
21.01.2021Kansanedustaja Piirainen: Itärata etenee!
21.01.2021Koronan aiheuttamat puolisoiden väliset erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä
21.01.2021Puolueavustukset myönnetty vuodelle 2021
19.01.2021Maailman vahvin Nalle on demokratian asialla
19.01.2021Norjan tulli takavarikoi suomalaisen firman rahalähetyksen - 5000 dollaria Raamatun sisällä oli liikaa

Siirry arkistoon »