Koululaiskysely 2020: Tyttöjä kiinnostavat kuvataide, ruuanlaitto ja eläinharrastukset - poikia mopot, pelit, parkour ja jalkapallo

17.12.2020

ruoanlaitto.lapsi.jpg

Kuva: kuvituskuva

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyyn osallistui ennätykselliset 197 040 lasta ja nuorta. Tämä on merkittävä verkkopohjaisen kuulemisen saavutus niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Kyselyyn osallistui useampi kuin joka kolmas perusopetuksen oppilas, 35 prosenttia kaikista oppilaista. Koululaisia kiinnostavat monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä. Peräti 55 prosenttia haluaa aloittaa jonkun uuden harrastuksen.

Koululaiskyselyllä kysyttiin lasten ja nuorten harrastustoiveita koulupäivän yhteydessä. Kysely lähettiin kaikkiin eli 2 229 maamme ala-ja yläkouluihin. Koululaiset saivat valita suosikkiharrastuksiaan ja harrastuksia, joita haluaisivat kokeilla 76 harrastuksen valikoimasta.

Tuloksena oli, että koululaisista 55 prosenttia haluaa aloittaa jonkun harrastuksen. Joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Heistä yli 60 prosenttia haluaisi aloittaa harrastamisen. 

Alakoululaisten toiveharrastuksia ovat: parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, lumilautailu/laskettelu ja jalkapallo. 

Yläkoululaisten suosikit ovat kuntosali, lumilautailu/laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, ampumaurheilu/jousiammunta, mopon korjaus ja biljardi. Yläkoululaiset pojat saisi varmasti mukaan, jos kouluun saataisiin mopon korjauskerho. 

Tytöillä ja pojilla on eri toiveharrastukset

Tyttöjen toiveena on ratsastus, ruuanlaitto, kuvataide, eläinkerho, tanssi, kiipeily ja agility. Pojilla kärjessä ovat parkour, pelisuunnittelu/koodaus, jalkapallo, mopon korjaus, BMX-pyöräily/maastopyöräily, metsästys ja lumilautailu/laskettelu. 
Tytöillä on kiinnostusta kokeilla myös muun muassa elokuvakerhoa, kädentaitoja, muotipiirtämistä ja valokuvausta; pojat taas muun muassa historiakerhoa, arkkitehtuuria sekä media-, video- ja valotaidetta. 

- Haluan kiittää jokaista koululaista vastaamisesta sekä rehtoreita ja opettajia tuestanne kyselyn toteuttamisessa. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus harrastukseen. Se tuottaa iloa sekä onnistumisen ja oppimisen kokemuksia. Tämä on hallituksen päättämän harrastamisen Suomen mallin tavoite. Harrastuskysely on loistava alkusysäys sille, että koulupäivien yhteyteen tulee lasten ja nuorten toiveiden mukaisia harrastuksia, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko

Koululaiskysely on osa harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Harrastukset valitaan Koululaiskyselyn tai muun lasten ja nuorten kuulemisen perusteella.

Suomen malli käynnistyy osassa kuntia ensi vuoden alussa. Seuraava haku kunnille aukeaa viimeistään maaliskuun alussa ja koskee syksyllä alkavia harrastuksia. 

Koululaiskysely järjestettiin nyt neljättä kertaa. Edellinen osallistumisennätys vuodelta 2017 parani 77 000 vastauksella.   

Live24magazine

23.01.2021SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen: Lääkeyhtiöiden patenttisuoja purettava pandemian ajaksi
23.01.2021SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta
22.01.2021Lumityöt jatkuvat Helsingissä, tähän mennessä vastaanotettu 30 000 lumikuormaa
22.01.2021Tredu valmistautuu maksuttomaan opiskeluun
21.01.2021Kansanedustaja Piirainen: Itärata etenee!
21.01.2021Koronan aiheuttamat puolisoiden väliset erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä
21.01.2021Puolueavustukset myönnetty vuodelle 2021
19.01.2021Maailman vahvin Nalle on demokratian asialla
19.01.2021Norjan tulli takavarikoi suomalaisen firman rahalähetyksen - 5000 dollaria Raamatun sisällä oli liikaa
15.01.2021Syksyn 2022 uutuusmusikaalin näyttelijähaku käynnistyy: Musikaalin tekijöinä Heikki Salo, Sirkku Peltola ja Eeva Kontu

Siirry arkistoon »