Oikeusministeri Henriksson: Viharikosten ja laittoman vihapuheen torjuntaan panostettava koko EU:ssa

02.12.2020

Anna-Maja_Henriksson2.jpg

Viharikoksiksiin ja verkon laittomaan vihapuheeseen on puututtava Euroopassa tehokkaasti myös osana terrorismin torjuntaa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painottaa. Henriksson osallistui tänään EU:n oikeusministerien epäviralliseen videokokoukseen. Kuva: Valtioneuvosto

Henriksson sanoi oikeusministereiden kokouksessa, että Euroopan on äärimmäisen tärkeä toimia yhdessä terrorismin torjumiseksi. Jäsenvaltioiden välistä oikeudellista yhteistyötä on hyvä kehittää sen varmistamiseksi, että pystymme torjumaan terrorismia tehokkaasti ja vastaamaan myös digiajan haasteisiin.

- Meidän on varmistettava, että viranomaisilla on terrorismin torjunnassa tarvittavat ja oikeasuhtaiset työkalut käytössään. Terrorismista puhuttaessa on tärkeä muistaa myös terrorismin uhrien tukemiseksi tehtävä työ. Kaikki EU-maat ovat nimeämässä kansallisia yhteyspisteitä, joiden tehtävänä on tehostaa yhteistyötä ja tiedonkulkua uhrien auttamiseksi. Myös meillä Suomessa valmistellaan asiaa, Henriksson sanoo.

Oikeusministerien kokouksessa keskusteltiin myös muun muassa oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvistä oikeusalan viimeaikaisista kehityssuuntauksista. Ministeri Henriksson korosti, että oikeusvaltio, perusoikeudet ja demokratia ovat EU:n ydintä. 

- Tehokas oikeusjärjestelmä ja riippumattomat tuomioistuimet ovat oikeusvaltion ytimessä. Kansalliset tuomioistuimet ovat keskeisessä roolissa varmistamassa kansalaisten ja yritysten oikeusturvan ja takaamassa, että EU-lakeja noudatetaan. Uskon myös vahvasti EU-maiden oikeusministereiden dialogin hyödyllisyyteen. Parhaita käytäntöjä ja kokemuksia jakamalla voimme oppia toisiltamme, Henriksson korosti. 

Oikeusmisterit keskustelivat kokouksessa myös Euroopan syyttäjänviraston EPPO perustamiseen liittyvistä asioista ja saivat tilannekatsauksen saatavien siirtoa koskevan asetusehdotuksen tilanteesta. Lisäksi seuraava EU-puheenjohtajamaa Portugali esitteli puheenjohtajakautensa prioriteetit oikeusalalla.

Live24magazine

25.01.2021Kuopio: We Have a Stream!
23.01.2021SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen: Lääkeyhtiöiden patenttisuoja purettava pandemian ajaksi
23.01.2021SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta
22.01.2021Lumityöt jatkuvat Helsingissä, tähän mennessä vastaanotettu 30 000 lumikuormaa
22.01.2021Tredu valmistautuu maksuttomaan opiskeluun
21.01.2021Kansanedustaja Piirainen: Itärata etenee!
21.01.2021Koronan aiheuttamat puolisoiden väliset erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä
21.01.2021Puolueavustukset myönnetty vuodelle 2021
19.01.2021Maailman vahvin Nalle on demokratian asialla
19.01.2021Norjan tulli takavarikoi suomalaisen firman rahalähetyksen - 5000 dollaria Raamatun sisällä oli liikaa

Siirry arkistoon »