Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?

30.11.2020

palovaroitin.jpg

Testaa palovaroitinpäivän kunniaksi palovaroittimen toimivuus. Ellet ole vaihtanut hälyttimen paristoa vuoden sisään, tänään on hyvä tehdä sekin. Kuva: Pohjantähti

Palovaroitin on tärkeä kapistus ja halpa henkivakuutus – sitä tuskin kukaan kieltää. Käytännössä yhdellä varoitin saattaa silti lojua kaapin päällä ilman paristoa ja toisella olla jatkuvasti hyvä aikomus kiinnittää varoitin paikalleen.

Palovaroitinpäivänä 1.joulukuuta  on hyvä ajankohta pohtia, millainen palovaroittimen käyttäjä itse on, muistuttaa Pohjantähti Keskinäinen vakuutusyhtiö.

Vasta muuttanut

Vasta muuttanut pitää paloturvallisuutta ehdottoman tärkeänä ja vakavana asiana. Palovaroittimia hänelle ei ole katossa – vielä – onhan uuteen kotiin muuttamisesta vasta puolisen vuotta aikaa.

Palovaroittimia löytyy kyllä riittävän monta omiin tarpeisiin: osa on banaanilaatikon pohjalla ylimääräisten verhonipsujen ja sohvatyynyjen kanssa, osa uutuuttaan kiiltävinä rautakaupan muovipussissa. Vielä kun saisi lainattua appiukolta tarpeeksi korkeat tikkaat ja sen akkuporakoneen!

Huolehtija

Huolehtijan kotona eletään turvallisuus ensin, joten myös palovaroittimista pidetään huolta säännöllisesti ja tarkasti. Huolehtija testaa kodin jokaisen palovaroittimen toimivuuden joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sekä aina oltuaan muutaman päivän poissa kotoa.

Testitulokset hän merkitsee excel-taulukkoon, joka hän on toki varmuuskopioinut ulkoiselle kovalevylle. Samasta taulukosta löytyvät palovaroitinten ostopäivät, jotta huolehtija muistaa vaihtaa palovaroittimet uusiin 5-10 vuoden välein. 9 voltin paristoja huolehtijan komerosta löytyy palovaroittimiin usean vuoden tarpeiksi.

Käryttäjä

Käryttäjä rakastaa kotoilua, ruuanlaittoa ja rakkaiden kanssa olemista. Toki hänen kotoaan löytyy myös useampikin palovaroitin. Siivouskomeron vakiovarusteisiin kuuluu pitkä harjanvarsi, jolla käryttäjä painaa keittiötä lähimmän palovaroittimen hiljaiseksi aina lettu-, pekoni- ja pihvipäivänä.

Viime aikoina keittiön viereinen palovaroitin on kuitenkin ollut yllättävän hiljaa. Se ei johdu käryttäjän muuttuneista kokkailutaipumuksista, vaan siitä, että vappumunkkeja paistaessa varoittimesta piti poistaa kokonaan paristo. Varoitin irrallisine paristoineen taitaa yhä kerätä pölyä eteisen kaapiston päällä.

Insinööri

Insinööri on piirtänyt tarkat kaavakuvat kotinsa palovaroittimien sijainneista. Palovaroittimet on sijoitettu oikeaoppisesti kattoon, puolen metrin päähän seinistä. Varoittimia löytyy useita: yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä varten niin ylä-, ala- kuin kellarikerroksessa, palovaroitin kaikissa makuuhuoneissa sekä poistumisreittien varsilla.

Insinööri pohtii kuitenkin, pitäisikö yläkertaan asentaa vielä toinen palovaroitin. Harjakaton alle rakennettu tila on nimittäin yli 60 neliömetriä, jos myös madallettu huonekorkeus otetaan huomioon.

Sisustaja

Kun sisustaja bongasi asuntomessuilla kromin värisen, pyöreäkulmaisen palovaroittimen, hän oivalsi niiden istuvan täydellisesti hänen vasta uusimaansa industrial-henkiseen sisustukseensa.

Vanhat, kärpäsen muotoiset varoittimet kokivat siis saman kohtalon kuin hänen isänsä aikanaan asentamat, kellastuneet, pyöreät piipparit. Mutta jos katossa kuitenkin pitää olla ylimääräinen härpäke, miksi se ei voisi olla linjassa kodin muun hengen kanssa? Voihan turvallisuuskin olla tyylikästä!

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietetään palovaroitinpäivää sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa. Testaa palovaroitinpäivän kunniaksi palovaroittimen toimivuus. Ellet ole vaihtanut hälyttimen paristoa vuoden sisään, tänään on hyvä tehdä sekin.

Live24magazine

25.01.2021Kuopio: We Have a Stream!
23.01.2021SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen: Lääkeyhtiöiden patenttisuoja purettava pandemian ajaksi
23.01.2021SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta
22.01.2021Lumityöt jatkuvat Helsingissä, tähän mennessä vastaanotettu 30 000 lumikuormaa
22.01.2021Tredu valmistautuu maksuttomaan opiskeluun
21.01.2021Kansanedustaja Piirainen: Itärata etenee!
21.01.2021Koronan aiheuttamat puolisoiden väliset erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä
21.01.2021Puolueavustukset myönnetty vuodelle 2021
19.01.2021Maailman vahvin Nalle on demokratian asialla
19.01.2021Norjan tulli takavarikoi suomalaisen firman rahalähetyksen - 5000 dollaria Raamatun sisällä oli liikaa

Siirry arkistoon »