Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta

25.11.2020

lasten_joulurauha.jpeg

Kuva: Suomen nuorisokeskusyhdistys ry

Lasten joulurauha julistetaan perinteen mukaisesti marraskuun viimeisenä torstaina Suomen yhdeksässä nuorisokeskuksessa. Julistuksella halutaan korostaa lasten ja nuorten merkitystä yhteiskunnassa sekä herättää kuulemaan lasten toiveita joulusta ja joulua edeltävästä ajasta. Poikkeusaikoina lasten toiveita kuullaan muun muassa pieneläinkodilla, tonttupolulla ja videotervehdyksinä.


Lapset toivovat kiireetöntä yhdessäoloa

Joulu on erityisen tärkeää aikaa lapsille. Suomen nuorisokeskukset haluaa siivittää joulurauhan julistuksella lasten ja nuorten ääntä yhteiskunnassamme sekä edistää lasten osallisuutta.

– Joulurauha julistetaan myös siksi, että me aikuiset havahtuisimme kuulemaan, mitä lapset haluavat joululta. Kyselyidemme mukaan he toivovat eniten perheen yhdessäoloa, mukavaa yhteistä tekemistä ja kiireetöntä aikaa. Tämä on hyvä muistutus meille aikuisille, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Eija Pietilä hoksauttaa.

Poikkeusajat ovat tuoneet epävarmuutta myös lasten arkeen, kun kokoontumisia, koulunkäyntiä ja harrastuksia on jouduttu rajoittamaan. Pietilän mukaan lapsia ja nuoria tulisi kuunnella erityisellä herkkyydellä varsinkin nyt.

– Lasten toiveet yhteisistä hetkistä kannattaa kuulla riippumatta siitä, miten tai missä joulunaikaa aikoo viettää, Pietilä sanoo.


Tänä vuonna virtuaalisesti tai ulkona

Lasten toiveita hyvästä joulun ajasta kuullaan torstaina muun muassa eläinkerholaisten juhlassa pieneläinkodilla, tunturikoulun oppilaiden joulurauhan julistuksessa, lasten videotervehdyksinä, nuorisovaltuuston virtuaaliterveisinä ja Euroopan Solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistiimin toteuttamalla tonttupolulla, jota voi seurata myös Instagramin live-lähetyksenä. Nuorisokeskuksissa järjestetään myös poniajelua, kynttiläpolkuja, koristeltuja luontopolkuja ja jouluteemainen mobiiliopastusreitti.

– Toki lasten toivelistoilla on myös uusia leluja, mutta varsinkin tässä poikkeusajassa voimme antaa muiston lämpimästä yhteisestä ajasta. Voimme antaa lapsille esimerkin, että ketään ei jätetä yksin. Huolehditaan lähimmäisistä. Esimerkiksi lasten joulutervehdykset sukulaisille, ystäville tai naapureille piristävät varmasti normaalia enemmän, kun tapaamiset tässä ajassa ovat hankalia, Pietilä vinkkaa.

Suomen nuorisokeskuksissa järjestetään muun muassa lasten ja nuorten leirejä sekä ympäristökasvatusta opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Suomen nuorisokeskusyhdistys kehittää myös seikkailukasvatusta Suomessa.

Live24magazine

25.01.2021Kuopio: We Have a Stream!
23.01.2021SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen: Lääkeyhtiöiden patenttisuoja purettava pandemian ajaksi
23.01.2021SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta
22.01.2021Lumityöt jatkuvat Helsingissä, tähän mennessä vastaanotettu 30 000 lumikuormaa
22.01.2021Tredu valmistautuu maksuttomaan opiskeluun
21.01.2021Kansanedustaja Piirainen: Itärata etenee!
21.01.2021Koronan aiheuttamat puolisoiden väliset erimielisyydet lisäsivät väkivaltakokemusten yleisyyttä vauvaperheissä
21.01.2021Puolueavustukset myönnetty vuodelle 2021
19.01.2021Maailman vahvin Nalle on demokratian asialla
19.01.2021Norjan tulli takavarikoi suomalaisen firman rahalähetyksen - 5000 dollaria Raamatun sisällä oli liikaa

Siirry arkistoon »