Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta

25.11.2020

lasten_joulurauha.jpeg

Kuva: Suomen nuorisokeskusyhdistys ry

Lasten joulurauha julistetaan perinteen mukaisesti marraskuun viimeisenä torstaina Suomen yhdeksässä nuorisokeskuksessa. Julistuksella halutaan korostaa lasten ja nuorten merkitystä yhteiskunnassa sekä herättää kuulemaan lasten toiveita joulusta ja joulua edeltävästä ajasta. Poikkeusaikoina lasten toiveita kuullaan muun muassa pieneläinkodilla, tonttupolulla ja videotervehdyksinä.


Lapset toivovat kiireetöntä yhdessäoloa

Joulu on erityisen tärkeää aikaa lapsille. Suomen nuorisokeskukset haluaa siivittää joulurauhan julistuksella lasten ja nuorten ääntä yhteiskunnassamme sekä edistää lasten osallisuutta.

– Joulurauha julistetaan myös siksi, että me aikuiset havahtuisimme kuulemaan, mitä lapset haluavat joululta. Kyselyidemme mukaan he toivovat eniten perheen yhdessäoloa, mukavaa yhteistä tekemistä ja kiireetöntä aikaa. Tämä on hyvä muistutus meille aikuisille, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Eija Pietilä hoksauttaa.

Poikkeusajat ovat tuoneet epävarmuutta myös lasten arkeen, kun kokoontumisia, koulunkäyntiä ja harrastuksia on jouduttu rajoittamaan. Pietilän mukaan lapsia ja nuoria tulisi kuunnella erityisellä herkkyydellä varsinkin nyt.

– Lasten toiveet yhteisistä hetkistä kannattaa kuulla riippumatta siitä, miten tai missä joulunaikaa aikoo viettää, Pietilä sanoo.


Tänä vuonna virtuaalisesti tai ulkona

Lasten toiveita hyvästä joulun ajasta kuullaan torstaina muun muassa eläinkerholaisten juhlassa pieneläinkodilla, tunturikoulun oppilaiden joulurauhan julistuksessa, lasten videotervehdyksinä, nuorisovaltuuston virtuaaliterveisinä ja Euroopan Solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistiimin toteuttamalla tonttupolulla, jota voi seurata myös Instagramin live-lähetyksenä. Nuorisokeskuksissa järjestetään myös poniajelua, kynttiläpolkuja, koristeltuja luontopolkuja ja jouluteemainen mobiiliopastusreitti.

– Toki lasten toivelistoilla on myös uusia leluja, mutta varsinkin tässä poikkeusajassa voimme antaa muiston lämpimästä yhteisestä ajasta. Voimme antaa lapsille esimerkin, että ketään ei jätetä yksin. Huolehditaan lähimmäisistä. Esimerkiksi lasten joulutervehdykset sukulaisille, ystäville tai naapureille piristävät varmasti normaalia enemmän, kun tapaamiset tässä ajassa ovat hankalia, Pietilä vinkkaa.

Suomen nuorisokeskuksissa järjestetään muun muassa lasten ja nuorten leirejä sekä ympäristökasvatusta opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Suomen nuorisokeskusyhdistys kehittää myös seikkailukasvatusta Suomessa.

Live24magazine

15.01.2021Syksyn 2022 uutuusmusikaalin näyttelijähaku käynnistyy: Musikaalin tekijöinä Heikki Salo, Sirkku Peltola ja Eeva Kontu
15.01.2021Vetoomus : Suomen on valittava sovintomenettely
15.01.2021Suurten puolueiden edustajat raottivat ovea liikenteen verojen alentamiseksi auto- ja kuljetusalan "Sadasta nollaan" -webinaarissa
15.01.2021Demariopiskelijat vaatii: Opiskelijakunnille julkinen perusrahoitus!
14.01.2021"Miirun isä on vankilassa" - oma kirja lapsille, joiden vanhempi on vankilassa
14.01.2021Vihreät nuoret: Kohti vegaanista Suomea, loppu eläinten hyväksikäytölle!
14.01.2021IKEA käynnistää pitkäaikaisen yhteistyön pakolaisten työllistymisen tukemiseksi
14.01.2021Koronavirustapausten määrä on laskenut - testeihin syytä hakeutua vähäistenkin oireiden vuoksi
13.01.2021Blind Channel kisaa Suomen Euroviisuedustajan paikasta UMK:ssa 20. helmikuuta
12.01.2021THL suosittelee kaikkien Britanniaan, Etelä-Afrikkaan ja Irlantiin suuntautuvien matkojen välttämistä

Siirry arkistoon »