Saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteistyö käynnistyy kulttuurifoorumissa Inarissa 23. marraskuuta

17.11.2020

miljaguttorm_kuva_satukoho.jpg
Kuvassa Milja Guttorm. Kuva: Satu Koho

Taiteen edistämiskeskus järjestää ensimmäisen saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteisen kulttuurifoorumin Gula mu – Hunnela maan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 23.24. marraskuuta.

Foorumin nimi tarkoittaa suomeksi ”kuule minua”. Foorumin tarkoituksena on jakaa yhteisöjen kokemuksia, ideoita ja toiveita taiteen ja kulttuurin kentällä sekä luoda pohjaa taiteen alan yhteistyölle.

Foorumiin on kutsuttu yhteensä 13 saamelaista ja romania taiteen ja kulttuurin ammattilaista eri puolilta Suomea. Lisäksi foorumiin osallistuvat vastaavat järjestäjät, Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat Auri Ahola, Milja Guttorm ja Mertsi Lindgren.

– Ajatus saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteisestä tapaamisesta syntyi spontaanisti kolmen läänintaiteilijan kesken, kun mietimme yhteistyömahdollisuuksia. Saimme taidekentältä vahvan viestin, että yhteistyötä halutaan lisätä. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme, kaupunkisaamelaiskulttuurin läänintaiteilija Milja Guttorm toteaa.

Romanikulttuurin asiantuntija Mertsi Lindgren näkee, että maamme kahden etnisen vähemmistön yhteistyössä on mahdollisuus paitsi samastumiseen myös voimaantumiseen.

– Kyseessä on ensimmäinen saamelais- ja romaniyhteisöjen välinen avaus kulttuurin saralla tällä tasolla. Meillä on tähtäin pitkäkestoisessa kulttuuriyhteistyössä, ja vastaava foorumi aiotaan järjestää myös tulevina vuosina, Lindgren kertoo.

Foorumi päättyy avoimeen tiedotustilaisuuteen Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa tiistaina 24. marraskuuta. Tilaisuudessa avataan yleisölle foorumin antia ja osallistujien kokemuksia sekä mahdollisia yhteistyönäkymiä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Yleisömäärä on rajattu. Tilaisuudessa noudatetaan turvavälejä ja käytetään kasvosuojia, joita on saatavilla myös paikan päällä.

Live24magazine

19.06.2021Tapahtumatakuun haku käynnissä - Valtiokonttori kannustaa laittamaan takuuhakemuksen hyvissä ajoin
17.06.2021AlfaTV sai suunnatun osakeannin päätökseen ja nyt käynnistyy yleisöanti
16.06.2021Tallinn Music Weekin esiintyjät ja tapahtumat 2021 julki
10.06.2021Äänestäminen herättää useimmiten kiinnostusta, puolueet pettymystä
10.06.2021EU:n ulkopuolelta toimitettavat lehdet tullattava heinäkuusta alkaen - muutos koskee myös EU:n alueelta Ahvenanmaalle tuotavia lehtiä
10.06.2021Tapahtumatakuun ensimmäiset takuut myönnetty
09.06.2021Mummon mökin haju kesämökillä kielii kosteusvauriosta ja ilmanvaihdon puutteesta
08.06.2021Suomi elää luovuudesta - kampanjan vetoomus luovutettiin elinkeinoministeri Lintilälle
08.06.2021Kokoomusopiskelijat: Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille
08.06.2021Yhdessä somen epäreiluja kauneusihanteita vastaan - "Vitun ruma" ilmestyy 15. kesäkuuta.

Siirry arkistoon »