Saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteistyö käynnistyy kulttuurifoorumissa Inarissa 23. marraskuuta

17.11.2020

miljaguttorm_kuva_satukoho.jpg
Kuvassa Milja Guttorm. Kuva: Satu Koho

Taiteen edistämiskeskus järjestää ensimmäisen saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteisen kulttuurifoorumin Gula mu – Hunnela maan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 23.24. marraskuuta.

Foorumin nimi tarkoittaa suomeksi ”kuule minua”. Foorumin tarkoituksena on jakaa yhteisöjen kokemuksia, ideoita ja toiveita taiteen ja kulttuurin kentällä sekä luoda pohjaa taiteen alan yhteistyölle.

Foorumiin on kutsuttu yhteensä 13 saamelaista ja romania taiteen ja kulttuurin ammattilaista eri puolilta Suomea. Lisäksi foorumiin osallistuvat vastaavat järjestäjät, Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat Auri Ahola, Milja Guttorm ja Mertsi Lindgren.

– Ajatus saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteisestä tapaamisesta syntyi spontaanisti kolmen läänintaiteilijan kesken, kun mietimme yhteistyömahdollisuuksia. Saimme taidekentältä vahvan viestin, että yhteistyötä halutaan lisätä. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme, kaupunkisaamelaiskulttuurin läänintaiteilija Milja Guttorm toteaa.

Romanikulttuurin asiantuntija Mertsi Lindgren näkee, että maamme kahden etnisen vähemmistön yhteistyössä on mahdollisuus paitsi samastumiseen myös voimaantumiseen.

– Kyseessä on ensimmäinen saamelais- ja romaniyhteisöjen välinen avaus kulttuurin saralla tällä tasolla. Meillä on tähtäin pitkäkestoisessa kulttuuriyhteistyössä, ja vastaava foorumi aiotaan järjestää myös tulevina vuosina, Lindgren kertoo.

Foorumi päättyy avoimeen tiedotustilaisuuteen Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa tiistaina 24. marraskuuta. Tilaisuudessa avataan yleisölle foorumin antia ja osallistujien kokemuksia sekä mahdollisia yhteistyönäkymiä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Yleisömäärä on rajattu. Tilaisuudessa noudatetaan turvavälejä ja käytetään kasvosuojia, joita on saatavilla myös paikan päällä.

Live24magazine

01.12.2020True crimea ja kansainvälisiä kirjailmiöitä - tässä ovat vuoden 2020 kuunnelluimmat äänikirjat
30.11.2020Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?
27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin
24.11.2020MaRa: Uudenmaan koronatilanne heikentynyt nopeasti - tilanne edellyttää vastuullisuutta yrityksiltä ja asiakkailta

Siirry arkistoon »