Näin estät remontoidessa ilmakuplat tapetin alla

17.11.2020

kuva-2-ilmakuplat-painetaan-tapettilastalla-pois.jpg

Ilmakuplat painetaan tapettilastalla pois. Kuva: Sokeva Oy

Tapetointi on muuttunut helpommaksi, kun liimalla kiinnitettävät kuitutapetit ovat yleistyneet valtavirraksi. Koska liisteröintivaihetta ei tarvita, tapetin voi nostaa suoraan rullasta seinälle, johon liima on levitetty telalla. Tapettivuota täytyy leikata etukäteen vain huoneen nurkissa, joissa vuota kavennetaan sopivan levyiseksi. Pohjatöissä on hyvä huomioida tapetin ja alle jäävän seinän sävyerot. Jos ero on suuri, ainakin vuotien saumakohdat kannattaa maalata etukäteen tapetin päävärillä. Kodin remontointitarvikkeita valmistava ja maahantuova Sokeva neuvoo vinkit, joilla selviät tapetoinnista näppärästi. Muutama kunnon apuväline helpottaa työskentelyä.

Lähes kaikki rautakaupoissa myytävät tapetit ovat nykyään kuitutapetteja, jotka kiinnitetään seinään tapettiliimalla. Liisteröitäviä paperitapetteja löytyy lähinnä sisustusliikkeiden valikoimista. Tämä on madaltanut kynnystä ryhtyä sisustamaan kotia tehosteseinillä tai tapetoimaan koko huone.

– Enää tapettia ei tarvitse leikata valmiiksi paloiksi, vaan sen voi nostaa suoraan rullasta seinälle. Rulla kannattaa laittaa lattialle suojalaatikkoon, joka estää likaantumisen. Samalla laatikko pitää rullan paikoillaan, ettei se pyöri karkuun, vinkkaa Sokevan tuoteasiantuntija Pia Puhk.

Liima levitetään valmiiksi seinään aina yhden vuodan leveydelle ja pituudelle kerrallaan. Helpoiten liiman saa levitettyä pitkänukkaisella telalla, joka nostaa riittävästi liimaa seinään. Tarkkuutta vaativiin kohtiin, kuten katon- ja lattianrajaan sekä nurkkiin, liima levitetään siveltimellä. Vesiliukoiselle liimalle sopivat keinokuitu- ja sekoiteharjassiveltimet. Tapettivuota nostetaan paikalleen ja leikataan katkoteräveitsellä oikean mittaiseksi.

Ilmakuplat pois lastalla tai harjalla

Tapettivuodat saa kiinnitettyä suoraan, kun seinään vetää lyijykynällä valmiiksi viivat vuotien reunakohtiin. Viivan suoruuden voi varmistaa joko vatupassilla tai perinteisellä luotilangalla, joka vie vähemmän tilaa säilytyksessä.

– Kun tapettivuota on nostettu paikoilleen, mahdolliset ilmakuplat painetaan ulos joko tapettilastalla tai -harjalla. Se kumpaa käyttää on makukysymys. Jos tapetti on kohokuvioinen tai sisältää naarmuuntuvia metalliväri- tai kimallepintoja, silloin kannattaa valita tapettiharja. Muovisella lastalla painaminen voi rikkoa kohokuvioita, Puhk mainitsee.

Jos tapettivuodan alle on jäänyt isompi ilmakupla, vuotaa voi yrittää varovasti irrottaa ja korjata. Pienempää ilmakuplaa voi suostutella lastalla tai harjalla lähemmäs reunaa, josta se pääsee ulos. Jos kupla ei muuten poistu, tapettiin voi tehdä terävällä katkoteräveitsellä siistin, pienen viillon. Sen kautta tapetin alle laitetaan hieman liimaa ja painetaan kohta tiiviisti seinään kiinni. Kupru voi johtua myös liian vähäisestä liiman käytöstä. Siksi on tärkeää levittää riittävästi liimaa joka kohtaan.

Tarkkuutta nurkkien tapetointiin

Huoneen kulmassa tapettivuota leikataan etukäteen oikean levyiseksi. Jos kyseessä ei ole tehosteseinä, vaan tapetti jatkuu seuraavalla seinällä, vuodan kavennus on tärkeä hoitaa erityisen huolellisesti.

– Tarkasti halkaistulla vuodalla tapettikuvion saa jatkumaan kauniisti kulman yli. Suosittelen tapettisaksien käyttöä, sillä niiden terät ovat tavallisia keittiösaksia pidemmät ja terävämmät. Kun leikkaaminen sujuu helpommin, jäljestä tulee siistimpi, Puhk sanoo.

Nurkkien tapetoinnissa kannattaa aina tarkistaa seinien suoruus, ettei lopputulokseen jää aukkoja vinon kulmauksen takia. Tapetti leikataan valmiiksi täsmäpaloiksi myös esimerkiksi patterin, ikkunan ja oviaukon ympäristöissä.

– Jos patterin ympäryksen tapetointi hirvittää, urakkaa voi helpottaa tapetoimalla vain ehjät seinät. Ikkunaseinän voi yhtä hyvin maalata tapetin väriin sävytetyllä maalilla, Puhk neuvoo.

Vierekkäin, ei päällekkäin

Paperitapeteissa tapettivuodat asetetaan yleensä hieman päällekkäin, koska liisteröity paperitapetti kutistuu kuivuessaan. Liimalla kiinnitettävissä kuitutapeteissa tätä ilmiötä ei tapahdu. Siksi tapettivuodat kiinnitetään vierekkäin, ilman päällekkäisyyttä.


Seinän pohjamaalaus voi olla tarpeen, jos vaaleaan seinään kiinnitetään tumma tapetti tai toisin päin. Koko seinä tai ainakin saumakohdat kannattaa maalata etukäteen tapetin sävyisellä maalilla. Näin vältytään mahdollisten rakojen aiheuttamalta harmilta. Saumojen kiinnityksessä kannattaa käyttää apuna pehmeän napakkaa saumarullaa, jolla saa painettua saumat tiiviisti kiinni.

– Saumakohdasta pursuaa helposti liimaa, kun tapettia kiinnitetään. Liima pyyhitään heti pois puhtaalla sienellä tai rätillä. Muuten se leviää saumasta tapettiin. Kuivunut liima voi näkyä pinnassa kellertävänä läiskänä, siksi ripeys on valttia, Puhk toteaa.

Näkövammaisten liiton omistama Sokeva valmistaa siveltimiä Suomessa sekä maahantuo muita tapetointi- ja maalausvälineitä. Sokevan tapetointivälineet valmistetaan Euroopassa.

Live24magazine

19.06.2021Tapahtumatakuun haku käynnissä - Valtiokonttori kannustaa laittamaan takuuhakemuksen hyvissä ajoin
17.06.2021AlfaTV sai suunnatun osakeannin päätökseen ja nyt käynnistyy yleisöanti
16.06.2021Tallinn Music Weekin esiintyjät ja tapahtumat 2021 julki
10.06.2021Äänestäminen herättää useimmiten kiinnostusta, puolueet pettymystä
10.06.2021EU:n ulkopuolelta toimitettavat lehdet tullattava heinäkuusta alkaen - muutos koskee myös EU:n alueelta Ahvenanmaalle tuotavia lehtiä
10.06.2021Tapahtumatakuun ensimmäiset takuut myönnetty
09.06.2021Mummon mökin haju kesämökillä kielii kosteusvauriosta ja ilmanvaihdon puutteesta
08.06.2021Suomi elää luovuudesta - kampanjan vetoomus luovutettiin elinkeinoministeri Lintilälle
08.06.2021Kokoomusopiskelijat: Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille
08.06.2021Yhdessä somen epäreiluja kauneusihanteita vastaan - "Vitun ruma" ilmestyy 15. kesäkuuta.

Siirry arkistoon »