Pro: Alihankintaa ja alipalkkausta - vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen

24.10.2020

Ammattiliitto ProKotiData logo-kaupan-liitto-fi2.png

- Kaupan liitto pyrkii häivyttämään räikeän alipalkkauksen vääristelemällä totuutta, ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta painottaa.

Suomen Kotidatan henkilöstö järkyttyi Kaupan liiton tiedotteesta 22. lokakuuta, Suomen Kotidata tekee ICT-alan alihankintaa, vaikka Kaupan liitto väittää muuta.

- Roolimme on myydä tekninen asennuspalvelu alihankintana ja me myös tuotamme palvelun operaattorin asiakkaalle. Siihen meidät on palkattu. Emme saa myydä mitään myymälässä, sillä ICT-alan työehtosopimukseen kuuluvat myyjät tekevät sen ja saavat siitä provision, kertoo työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen.

- Me voimme myydä tuotteita asiakkaalle vain lähituessa, jolloin se on nimenomaan ICT-alan työtä, hän kertaa työtehtäviä.

Työsuhdeongelmat Kaupan liiton tiedossa

Kaupan liiton tiedotteessa väitetään, ettei liitto ole saanut yksilöityjä tietoja Kotidatan tilanteesta.

- On Kaupan Liiton teksti härskiä. Olen ay-urallani kuullut monenlaista Kaupan liitostakin, mutta olen siitä huolimatta hämmästynyt valheiden määrästä, toteaa ICT-alan sopimusala-asiamies Seppo Lundgren Ammattiliitto Prosta.

ICT-alan työtehtävät ja työnkuvat ovat hyvin tiedossa Kaupan liitossa, eikä Kaupan liitto ei ole rajoittanut ICT-alan työn tekemistä kaupan työehtosopimuksella, vaikka sillä on valvontavelvollisuus.

Kotidatan työntekijöiden työnkuvaukset ja työsuhdeongelma on toimitettu Kaupan liitolle jo ennen ulosmarssia tai työtuomioistuimen käsittelyä 13.7.2020. Pääluottamusmies on lähettänyt ne myös työmarkkinajohtaja Anna Lavikkalalle sähköpostilla 14.9.2020.

Vasta julkisuus sai Kaupan liiton heräämään

Kaupan liitto toivoi, että erimielisyydet ratkaistaisiin konkreettisesti työpaikalla. Henkilöstön edustajat ovat samaa mieltä ja siksi ehdottaneet muutoksia yli 2,5 vuotta. Jo elokuussa 2018 henkilöstöedustajat kävivät Jyväskylässä puhumassa Kotidatan johdon kanssa.

- Taistelua Kotidatan työehdoista on käyty hiljaisuudessa vuosia. Vasta nyt asiaan on kiinnitetty huomiota, kun asia on tuotu julkisuuteen. Tämän huomion myötä meidän työnkuvat on muutettu ja tuntuu, että johtaja-asemassakin olevat ihmiset valehtelevat, toteaa työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen.

Pro ei ole laajentamassa tessiä, eikä kaatamassa yritystä

Pro ei yritä laajentaa ICT-alan työehtosopimuksen soveltamisalaa, vaan vaatii työntekijöille työn vaativuutta vastaavaa palkkaa.

- Kaupan liitto pyrkii häivyttämään räikeän alipalkkauksen puhumalla järjestöpolitiikasta, ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta painottaa.

Kaupan liiton Lavikkala esittää, että Prolla olisi halua vaikuttaa Kotidatan liiketoimintaan. Näin ei ole.

- Pro ei ole vastuussa Kotidatan liiketoiminnasta, jos yritys on tehnyt huonoja sopimuksia liikekumppaneiden kanssa, Pro ei voi olla siitä vastuussa. Pro välittää Kotidatan henkilöstöstä ja ajaa oikeudenmukaisia työehtoja, sanoo Mäkelä.

”Olemme solidaarisia myyjäkavereille”

Pro haluaa estää jäsentensä työehtojen halpuuttamisen.

- Yhtiön henkilöstö on jo pitkään yrittänyt ratkoa ongelmia, mutta heidät on sivuutettu, sanoo sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta.

- On varmasti vaikea käsittää mitä tällaiset tes-rikkomukset voivat työntekijöille aiheuttaa. Vaihteleva palkka ja se, ettei toimeentuloon voi luottaa. Se, että työmäärät jopa kasvavat ja palkka suhteessa putoaa. Joutuu käymään jatkuvaa vääntöä palkanmaksun virheistä samalla kun yrittää selvitä töistä ja tulla toimeen, henkilöstön edustaja kertoo.

Työntekijät hakevat laillisella lakolla itselleen säällisiä työehtoja ja vastustavat työehtoshoppailua.

- Emme me ole luovuttamassa. Olemme myös solidaarisia myyjäkavereille operaattorien myymälöissä, ettei heidän työehtojaan aleta huonontaa, työsuojeluvaltuutettu Nieminen toteaa.

Live24magazine

30.11.2020Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?
27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin
24.11.2020MaRa: Uudenmaan koronatilanne heikentynyt nopeasti - tilanne edellyttää vastuullisuutta yrityksiltä ja asiakkailta
20.11.2020Pro: Luottamuspula estää Kotidatan henkilöstön osallistumisen paikalliseen sopimiseen - yhtiö jatkanut henkilöstön epäasiallista kohtelua lakon jälkeen

Siirry arkistoon »