Kaupan liitto: Pro tekee järjestöpolitiikkaa työntekijöiden kustannuksella

22.10.2020

Kaupan liitto

- Ammattiliitto Pro moukaroi parhaillaan kaupan alan yritystä, Suomen Kotidataa, kuukauden lakolla. Kaupan liitto ei ole kuitenkaan vieläkään saanut yhtään yksilöityä työntekijöiden työsuhde- tai palkkaepäselvyyttä ratkaistavakseen, vaikka yrityksessä on ollut jo vuosia Kaupan TES:n toisen sopijapuolen, PAMin, luottamusmies. Tämäkö on Pron tapa ratkoa yksittäisten työntekijöiden työsuhdeongelmia?, kysyy Kaupan liitto.

Pro vaatii Kotidatan työntekijöille ICT-alan työehtosopimuksen teknisen asiantuntijan palkkoja. ICT-työehtosopimus ei kuitenkaan sovellu Kotidataan. Tämän on ICT-TES:n neuvotteluosapuoli Palta myös todennut, todetaan Kaupan liitosta.

Suomen Kotidata on kaupan alan yritys, joka muun muassa myy kodin älylaitteita, ohjelmistoja ja niihin liittyviä oheispalveluita liikkeissä ja asiakkaiden kotona. Kotidatalla on paljon erilaisia yhteistyökumppaneita. Palveluyhteistyö on alkanut pankkialan, media-alan ja muiden kaupan alojen toimijoiden kanssa. Tämän jälkeen toiminta on laajentunut muun muassa yhteistyöksi eläkeläisjärjestöjen, kodin turvateknisiä ratkaisuja tarjoavan toimijan ja teleoperaattoreiden kanssa. Kotidata ei ole varsinaisessa operaattoritoiminnassa teleoperaattoreiden alihankkija.

- Vaikka työntekijä olisi oman työhistoriansa perusteella tieto- ja viestintätekniikan huippuasentaja, se ei oikeuta ICT-työehtosopimuksen palkkoihin, kun Kotidata on palkannut hänet toisenlaisiin töihin. Työ edellyttää myynti- ja asiakaspalveluosaamista sekä kodin tietoteknisten laitteiden tuotetuntemusta. Tämä maailma on Kaupan TES:ssä, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo.

Kaupan liitolla on Kaupan työehtosopimuksen noudattamisen valvontavelvollisuus.

- Olemme istuneet Pron kanssa tuntikausia palavereissa ja pyytäneet yksilöityjä tietoja työntekijöiden palkkasaatavista ja muista epäselvyyksistä, mutta emme ole koko aikana saaneet yhtäkään erimielisyyttä ratkaistavaksemme, Lavikkala kertoo.

Osassa tapaamisista mukana on ollut myös PAM:n edustaja ja yrityksen työsuojeluvaltuutettu. Yrityksessä toimii myös Palvelualojen työntekijäliitto PAM:n luottamusmies.

Kaupan liiton mielestä on hyvin kyseenalaista, että Pro jatkaa näiden samojen väitteiden esittämistä julkisuudessa, vaikka he eivät ole pyynnöistä huolimatta toimittaneet Kotidatan tai Kaupan liiton tietoon yhtäkään konkreettista palkkariitaa ratkaistavaksi.

- Pro ratsastaa julkisuudessa väitteillä jäsentensä alipalkkauksesta ja työsuhdeongelmista, mutta eikö olisi sen sijaan työntekijöiden etu ratkaista nämä väitetyt erimielisyydet konkreettisesti ja nopeasti työpaikalla ja viimekädessä oikeusteitse, Lavikkala sanoo.

Väitettyjen työsuhderiitojen ratkaisemisen sijaan Pro on ollut halukas keskustelemaan ensisijaisesti tiekartasta kohti ICT-TES:n käyttöönottamista Kotidatassa. Se on julkisuudessakin kertonut, että sille kelpaa riidassa ratkaisuksi vain ICT-alan työehtosopimuksen mukaiset palkat ja edut.

- Olemme vuosikausia hoitaneet erimielisyysasioita PAM:n kanssa hyvän työmarkkinakäytännön mukaisesti, ja lähes aina ratkaisut on saatu nopeasti aikaan. Tällaiseen Pron tapaiseen toimintaan emme ole koskaan törmänneet, Lavikkala toteaa.

Kaupan liitto näkee, että Pro on ottanut Kotidatan silmätikukseen ja mielestään varoittavaksi esimerkikseen järjestöpoliittisessa tavoitteessaan laajentaa ICT-alan työehtosopimus mahdollisimman moneen yritykseen.

- Sekä medioissa annetut lausunnot että Pron toiminta osoittavat selvästi, että se ei välitä Kotidatan henkilöstöstä, sillä se on valmis jopa ajamaan yrityksen toiminnan alas saadakseen haluamansa, Lavikkala jatkaa.

Pro on omassa ulostulossaankin todennut, että ”kiistassa on siis kysymys paljon suuremmasta asiasta kuin pelkästä Kotidatasta”.

- Työntekijöiden asema ja edut vaikuttavat toissijaisilta. Pro vihjailee työntekijöiden huonolla asemalla ja mustamaalaa yritystä mediassa. Pro on itsekin todennut, että “Kotidata on koepallo”. Pro pelaa kovaa järjestöpolitiikkaa ja panoksena ovat työntekijöiden työpaikat, Lavikkala sanoo.

Live24magazine

01.12.2020"Pomminvarma ammattilainen ja herrasmieskokki" - Patrik on MasterChef 2020 -voittaja!
01.12.2020True crimea ja kansainvälisiä kirjailmiöitä - tässä ovat vuoden 2020 kuunnelluimmat äänikirjat
30.11.2020Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?
27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin

Siirry arkistoon »