Kela: Työttömyysetuuden suojaosa 500 euroa vuoden loppuun - myös useat muut poikkeukset jatkuvat

22.10.2020

Kela

Työttömyysetuuden suojaosan korotus ja liikkuvuusavustuksen väliaikaiset ehdot pysyvät voimassa vuoden loppuun. Myös lakimuutosten, joilla on nopeutettu työttömyysetuushakemusten käsittelyä työttömyysetuuden ja tulojen sovittelussa, voimassaolo jatkuu 31.12.2020 asti.

Suojaosa on vuoden loppuun asti 500 euroa, jos sovittelujakso on kuukausi, ja 465 euroa, jos sovittelujakso on 4 viikkoa. Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä. Korotettu suojaosa koskee niitä sovittelujaksoja, jotka alkavat viimeistään 31.12.2020.

Korotettu suojaosa ei vaikuta yleisen asumistuen ansiotulovähennykseen. Asumistuen ansiotulovähennys on myös jatkossa 300 euroa.

Liikkuvuusavustusta voi saada vuoden loppuun asti kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäinen edestakainen työmatka kestää yli 2 tuntia. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä.

Tulojen sovittelu ja ilmoittaminen

Lokakuun loppuun asti työtulot sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa kuukauden tai 4 viikon mittaisissa jaksoissa, vaikka jaksoon sisältyisi päiviä, joilta hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Jakson aikana maksetut palkat siis huomioidaan sovittelussa, vaikka palkan maksupäivältä ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen. Tämän vastineeksi sovittelujakson aikana maksettavaa palkkaa ei muunneta vastaamaan kuukausipalkkaa, vaan se otetaan huomioon sellaisenaan.

Jos yrittäjän tulot ovat muuttuneet koronaepidemian aikana, yrittäjä voi vuoden loppuun asti itse ilmoittaa muuttuneet tulonsa, jotka sovitellaan yhteen etuuden kanssa. Tavallisesti yritystoiminnan tulojen sovittelussa on käytetty edellisen vuoden verotustietoja.

Työttömyysajan ilmoitus pitää täyttää säännöllisesti

Vuoden loppuun asti jatkettuja lakimuutoksia sovelletaan asiakkaan hakemukseen automaattisesti. Työttömyysturvan hakijan pitää täyttää säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus, jos työttömyys jatkuu. Työttömyysajan ilmoituksessa asiakas ilmoittaa Kelaan tehdyt työtunnit ja työpäivät. Yrittäjät voivat myös ilmoittaa mahdollisesti muuttuneet tulonsa työttömyysajan ilmoituksessa.

Lakimuutokset odottavat vielä presidentin vahvistusta.

Live24magazine01.12.2020"Pomminvarma ammattilainen ja herrasmieskokki" - Patrik on MasterChef 2020 -voittaja!
01.12.2020True crimea ja kansainvälisiä kirjailmiöitä - tässä ovat vuoden 2020 kuunnelluimmat äänikirjat
30.11.2020Käryttäjä vai sisustaja - millainen palovaroittimen käyttäjä olet?
27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin

Siirry arkistoon »