CPT antoi alustavat havaintonsa tarkastuksesta suljettuihin laitoksiin

20.10.2020

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea vierailee Suomessa

Eurooppalainen komitea kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi CPT on antanut alustavat havaintonsa syyskuussa Suomeen tekemästään tarkastusmatkasta. Kuva: CPT.

CPT kävi määräaikaisella tarkastuskäynnillään 7.–18. syyskuuta 2020. Se kiinnitti tällä kertaa erityisesti huomiota poliisin säilyttämien vapautensa menettäneiden henkilöiden, poliisin säilytystiloissa pidettävien tutkintavankien sekä säilöönottoyksikössä pidettävien ulkomaalaisten tilanteeseen. CPT kiinnitti huomiota myös tutkintavankien ja vankeusrangaistukseen tuomittujen vankien sekä psykiatristen potilaiden tilanteeseen. Lisäksi CPT vieraili ensimmäistä kertaa kahdessa koulukodissa.

Tarkastuskohteina olivat Oulun ja Turun vankilat, poliisin säilytystilat Espoossa, Haukiputaalla, Helsingissä, Kemijärvellä, Kuusamossa, Mikkelissä, Raahessa, Turussa, Vantaalla ja Ylivieskassa, päihtyneiden säilytystilat Helsingissä, ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö Helsingissä, Rajavartiolaitoksen säilytystilat Kuusamon rajanylityspaikalla, Sairilan koulukoti Mikkelissä, Sippolan koulukoti Kouvolassa sekä Kellokosken psykiatrinen sairaala Tuusulassa.

CPT:n tietoon ei tullut väitteitä vapautensa menettäneiden epäasiallisesta kohtelusta näissä laitoksissa.

Vankiloissa CPT kiinnitti huomiota koulutetun henkilökunnan puutteeseen, josta vankiloiden ongelmat, kuten vankien välinen väkivalta, vaikuttavat johtuvan. Tutkintavankien sijoittaminen vankiloihin poliisin säilytystilojen sijasta on edistynyt, mutta CPT korostaa edelleen asian tärkeyttä.

CPT huomautti, että poliisin säilyttämien vapautensa menettäneiden henkilöiden oikeudessa ilmoittaa tilanteestaan läheisilleen on viivytyksiä. Lisäksi CPT mainitsi ongelmallisena poliisin hallussa olevien päihtyneiden käsittelyn, kun poliisin säilytystiloissa ei ole tarvittavaa terveydenhoidon asiantuntemusta.

Vankiterveydenhuollossa CPT kiinnitti huomiota lääkärien puutteeseen, vaikka koulutettua terveydenhuollon henkilökuntaa muuten on. CPT:n näkemyksen mukaan tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa hallinto-oikeus ei kuule potilasta asianmukaisesti hänen hakiessaan hallinto-oikeudelta muutosta hoitoa koskevaan päätökseen. Rajoitustoimenpiteiden käyttöä tulisi CPT:n mukaan psykiatrisilla potilailla vähentää.

CPT:n varsinaisen raportin arvioidaan valmistuvan maaliskuun 2021 lopulla. Sen jälkeen Suomella on puoli vuotta aikaa antaa vastauksensa raporttiin.

CPT:n työ perustuu Euroopan neuvoston yleissopimukseen kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi. CPT:n tehtävänä on tarkastaa vapautensa menettäneiden henkilöiden kohtelua ja sillä on oikeus päästä kaikkiin sellaisiin laitoksiin, joissa pidetään vapautensa menettäneitä henkilöitä.

CPT:n alustavat havainnot (suomenkielinen käännös)

Live24magazine

27.11.2020Sexpo vastaa kritiikkiin: Seksologista osaamista tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa
26.11.2020Liepuskan Herkkupaja Oy on vuoden 2020 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa
25.11.2020Lasten joulurauha kokoaa toiveet hyvästä joulusta
25.11.2020Mihin haluamme kannustaa ihmisiä ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistämisessä?
25.11.2020Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan - lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi
24.11.2020Demarinuoret : Vihreys ja pikamuoti eivät kulje käsi kädessä!
24.11.2020Kannanotto: Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo tavoittelevat siirtymistä monialaisiin maakuntiin
24.11.2020MaRa: Uudenmaan koronatilanne heikentynyt nopeasti - tilanne edellyttää vastuullisuutta yrityksiltä ja asiakkailta
20.11.2020Pro: Luottamuspula estää Kotidatan henkilöstön osallistumisen paikalliseen sopimiseen - yhtiö jatkanut henkilöstön epäasiallista kohtelua lakon jälkeen
20.11.2020Valtioneuvosto nimitti torstaina 19. marraskuuta oikeustieteen kandidaatti Robin Lardotin jatkamaan Keskusrikospoliisin päällikkönä

Siirry arkistoon »