Pohjois-Savon ELY-keskus:Lämmin sää sai aikaan sinilevien syyskukinnan Pohjois-Savon järvillä

02.10.2020

Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.

Kuluneen kesäkauden viikoittaisen leväseurannan viimeisellä viikolla sinileviä havaittiin useilla järvillä Pohjois-Savossa.

Vakioseurannan havaintopaikoista kuudella, Siilinjärvi, Kallavesi, Unnukka, Onkivesi sekä Kiuruveden Toiviaisjärvi ja Rytkynjärvi havaittiin hieman levää. Havainnot yleistyivät selvästi viime viikosta, jolloin vain yhdellä paikalla, Onkivedellä havaittiin sinilevää.

Vakioseurannan ulkopuolelta havaintoja kirjattiin kuluneella viikolla etenkin Kallavedeltä (useita havaintoja). Kallavedellä ranta-alueille ajautunut sinilevä oli viikonloppuna yleistä. Kiuruveden Toiviaisjärveltä raportoitiin runsas sinileväkukinta.

Todennäköisesti sinilevien syyskukinnan taustalla on vesikerrosten sekoittuminen taannoisen Aila-myrskyn seurauksena, minkä vuoksi alemmista vesikerroksista päätyi ravinteita pintaveteen. Sittemmin vallinnut ajankohtaan nähden lämmin ja tyyni säätyyppi yhdessä käyttöön tulleiden ravinteiden kanssa on saanut levät kasvuun. Tyynellä säällä syanobakteerisolut eli sinilevät kohoavat veden pintaan ja muodostavat helposti havaittavia pintalauttoja etenkin tuulen alapuolisille rannoille. Säätyypin säilyessä lämpimänä, leväkukinnan voi odottaa edelleen jatkuvan, vaikka syksy onkin jo pitkällä. Pintavedet ovat Pohjos-Savossa tällä hetkellä parisen astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä.

Takana vaihteleva leväkesä

Viikoittainen leväseuranta kesäkauden 2020 osalta päättyi tällä viikolla. Kokonaisuutena kesän sinilevätilanne oli vakioseurannan paikoilla suhteellisen rauhallinen, mutta vaihteleva. Runsasta sinileväkukintaa tavattiin vain kahdella havaintopaikalla (Porovesi ja Toiviaisjärvi), yhdellä viikolla kummallakin. Kesän erikoisuus oli Lapinlahden Onkivesi, jossa sinilevää havaittiin niukasti mutta yhtäjaksoisesti kesäkuun alkupuolelta asti, yhteensä 17 viikkoa peräjälkeen. Yhtään runsasta leväkukintaa ei kuitenkaan Onkivedeltä raportoitu, vaikka runsaatkin kukinnat ovat olleet muina kesinä tavallisia.

Kesäkuussa pintavedet lämpenivät lähes poikkeuksellisen voimakkaasti. Esimerkiksi Kallaveden Itkonniemen mittauspaikalla tehtiin juhannusviikolla ajankohdan lämpöennätyksiä muutamana päivänä ja lämpimimmillään Kallaveden pintavesi oli juhannuksen jälkeen 26.6.2020 , 23,0 °C. Samalla viikolla sinilevät yleistyivät ja viikko olikin leväkesän pahin suhteessa ajankohdan normaalitilanteeseen, pois lukien kuluva viikko. Taustalla levien runsastumiseen oli tuolloinkin todennäköisesti vesimassojen sekoittuminen tuulisella säällä ennen juhannusta, yhdistettynä juhannuksesta alkaneeseen lämpimään jaksoon. Kesäkuussa nopeasti lämmenneisiin pintavesiin liittyi myös ilmiö, jossa lämpimässä vedessä hajonnut siitepöly aiheutti rantaveden samentumista ja tavanomaisesta poikkeavia hajuhaittoja rantojen virkistyskäyttäjille.

Juhannuksen jälkeen levätilanne - samoin kuin pintaveden lämpötila - palautui ajankohtaan nähden tavanomaiselle tasolle ja toinen lievä kukintapiikki ajoittui heinäkuun lopulle. Elokuussa puolestaan levätilanne oli vakioseurannan paikoilla tavanomaista rauhallisempi, mutta loppukesällä ja syksyllä vaihtelua oli paljon viikosta toiseen. Syyskuun viimeisellä viikolla tehtiin vakioseurannan paikoilla koko kesän ennätys, kun niukasti levää oli kuudella yhteensä 21 vakiohavaintopaikasta.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen  0800 147 111 (24h).

Live24magazine

11.05.2021Sosiaali- ja terveysministeriö: Lastensuojelun asiakkaana olevat nuoret pääsevät kertomaan ajatuksiaan lastensuojelulain valmistelussa - sähköinen kysely on auki 23. toukokuuta asti
11.05.2021Valtteri Bottas myy Mercedeksensä Tori Autot -palvelussa
11.05.2021Syksyn Sävel palaa kahdeksan vuoden tauon jälkeen - alkava kilpailu on kaikille avoin sävellyskilpailu
10.05.2021Tampereen Ratikan koeliikenne käynnistyi innostuneissa tunnelmissa
10.05.2021Kulttuurille rahaa vai märkää rättiä?
09.05.2021Ennätyskausi varmisti Rukan aseman suosituimpana hiihtokeskuksena
08.05.2021European Council : The Porto declaration
08.05.2021Eurooppa-neuvosto: Porton julistus
08.05.2021Omfattande statistik om kostnadsstödet hittas på Statskontorets webbplats
08.05.2021Kattavat tilastot kustannustuesta Valtiokonttorin sivuilla

Siirry arkistoon »