SDP:n Heinäluoma: Kuopion surulliset tapahtumat osoittavat, että aselain kiristäminen oli perusteltu

22.09.2020

 

Kuvassa Eveliina Heinäluoma. Kuva: SDP

Kuopiossa viime lokakuussa tapahtuneen kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti on nostanut julkisuudessa esiin vuonna 2011 voimaan tulleen uuden aselain merkityksen. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoman mukaan Kuopion surulliset tapahtumat osoittavat, että aselain kiristäminen oli perusteltua.

– Tuolloin aselakiin tehtiin useita sellaisia tiukennuksia, joilla pyrittiin muun muassa vaikeuttamaan käsiaseen hankintaa aselupakäytäntöjä muuttamalla. Helsingin Sanomien haastatteleman (17. syyskuuta) poliisihallituksen ylitarkastajan mukaan kiristykset ovat toimineet toivotulla tavalla, Heinäluoma toteaa.

Kiristysten taustalla vaikuttivat vahvasti aikaisempien Suomessa tehtyjen koulusurmien kokemukset. Heinäluoma muistuttaa, että aselain tiukentamista eduskunnassa vastustaneet perussuomalaiset väittivät, että kiristyksillä ei "estetä koulusurmien tapaisia väkivallantekoja, kuten annetaan ymmärtää". Perussuomalaiset myös kritisoivat uutta aselakia "kansalaisten perusoikeuksia uhkaavana lakiesityksenä".

– Kuopion tapahtumat osoittavat, että perussuomalaisten aselain tiukennuksia koskeva kritiikki oli keskeisiltä osin ylimitoitettua. Tuolloin tehdyt muutokset ovat päinvastoin voineet jopa pelastaa ihmishenkiä. Julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella nimittäin juuri näiden kiristysten ansiosta Kuopion hyökkäyksestä syytetyllä ei ollut edellytyksiä hankkia käyttöönsä käsiasetta. Aikanaan esitetystä kritiikistä huolimatta Suomi on aselain osalta kansalaisten turvallisuutta edistävällä tiellä, Heinäluoma jatkaa.

Live24magazine

26.10.2020Rasisminvastaisuudesta riittää opittavaa - antirasismi ei ole yhden asian liike
24.10.2020Pro: Alihankintaa ja alipalkkausta - vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen
22.10.2020Kaupan liitto: Pro tekee järjestöpolitiikkaa työntekijöiden kustannuksella
22.10.2020Vastaus Häkämiehen avoimeen kirjeeseen: Ammattiliittona Pro ei voi tukea hintakilpailua työehdoilla
22.10.2020THL ei toteuta ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta tänä syksynä koronan takia
22.10.2020Kela: Työttömyysetuuden suojaosa 500 euroa vuoden loppuun - myös useat muut poikkeukset jatkuvat
20.10.2020CPT antoi alustavat havaintonsa tarkastuksesta suljettuihin laitoksiin
19.10.2020Pelastakaa Lapset tuore raportti: Vähävaraisten perheiden lapsilla heikommat mahdollisuudet harrastaa, myös kiusaamis- ja stressikokemukset yleisempiä
18.10.2020Lääkärit kantelivat Valvirasta oikeuskanslerille
12.10.2020Eläkeliiton karaokemestaruudet ratkaistiin Lehmirannassa

Siirry arkistoon »