Talvivaaran rahoittajan rahanpesuepäilyt lisäävät vaaraa jätevuoren kaatumisesta veronmaksajien päälle

21.09.2020

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan Talvivaaran kaivoksen toiseen päärahoittajaan Trafiguraan liittyvistä rahanpesuväitteistä. Kaivosyhtiön omistajaan liitetyt rahoituksen epäselvyydet lisäävät vaaraa, että kaivosjätevuori kaatuu veronmaksajien niskaan.

Terrafamen Talvivaaran kaivoksesta kertyy kaivoksen suunnitellun elinkaaren aikana ympäristölle vaarallista mustaliusketta kaivosjätteenä yli miljardi tonnia.

Luonnonsuojeluliitto pitää rahoitusepäselvyyttä uhkana ympäristölle. Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi arvioida asiaa myös pitkäaikaisten ympäristövaikutusten ja kansantalouden näkökulmasta. Nämä kysymykset liittyvät myös kaivoslain uudistukseen.

- Trafiguraan kohdistuu epäilyksiä sekä veronkierrosta että ympäristörikoksista eri puolilta maailmaa. Tällainen yhtiökumppani on Suomen valtiolta hyvin erikoinen valinta suomalaisessa toimintakulttuurissa, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Luonnonsuojeluliiton mielestä nyt tulisi ottaa aikalisä ja selvittää kaivosjätteiden ympäristölle turvallinen käsittely siten, että ne eivät pilaa vesiä ja ympäristöä. Vaarana on, että kaivoksen jatkaminen vain lisää jäteongelmaa.

- Voiko Talvivaaran kaivosjätevuori jäädä veronmaksajien käsiin, koska kaivoksen kannattavuus ja rahoitus on entistäkin epävarmempaa Trafiguran toiminnan valossa? Eikö veronmaksajien tappioriski tällöin vain kasva?, Hölttä kysyy.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja Antti Lankinen on myös huolissaan valtion varojen valumisesta epäilyttävälle taholle.

- Emme myöskään tiedä, millaisiin rahallisiin vastuisiin Suomen valtio on sitoutunut Trafiguran kanssa, Lankinen huomauttaa.

 

Live24magazine

29.10.2020Perintälakiin ehdotetaan väliaikaisia muutoksia - Lakia sovellettaisiin sen voimassaoloaikana tehtyihin perintätoimiin
29.10.2020Ruka- Kuusamo Matkailu : Kiitos kotimaisille matkailijoille
28.10.2020Iäkkäiden yksinäisyys on yleistä palveluasumisessa
28.10.2020Tulli : Tilaatko tavaroita netistä? Tarkista tilauksesi lähetysmaa, niin voit säästää aikaa ja rahaa
27.10.2020Suomen Potilasvahinkoapu : " Toimistomme selvittää Vastaamon korvausvastuuta pro bono "
26.10.2020Rasisminvastaisuudesta riittää opittavaa - antirasismi ei ole yhden asian liike
24.10.2020Pro: Alihankintaa ja alipalkkausta - vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen
22.10.2020Kaupan liitto: Pro tekee järjestöpolitiikkaa työntekijöiden kustannuksella
22.10.2020Vastaus Häkämiehen avoimeen kirjeeseen: Ammattiliittona Pro ei voi tukea hintakilpailua työehdoilla
22.10.2020THL ei toteuta ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta tänä syksynä koronan takia

Siirry arkistoon »