Kansanvaltaa pitää laajentaa

18.09.2020

ajatuspaja-alkio-pallo_petrooli-005.png

Ikäluokkien pienentyminen ja kansalaisten ikääntyminen vinouttaa demokratian toteutumista, todettiin Ajatuspaja Alkion ensimmäisessä webinaarissa Äänen käytön suosio ja suunta. Pienemmät eli samalla nuoremmat sukupolvet eivät koe mahdollisuutta vaikuttaa äänestämällä, koska ikärakenne ei ole heidän puolellaan. Webinaarissa pohdittiin äänestämistä nuorten osallisuuden, digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien ja esteettömyyden kautta.

Äänestysaktiivisuutta nostaisivat webinaariin osallistujien mielestä nettiäänestämisen käyttöönotto, poliittisen viestin pukeminen selkeään ja helposti ymmärrettävään muotoon sekä äänestyspaikan saavutettavuus ja sijainti. Nuoret tulisi ottaa mukaan äänestyspaikkojen suunnitteluun, kuten Allianssi ry on esittänyt.

Äänestystavan ja -paikan lisäksi tulee miettiä, millaisia vaatimuksia ehdokkaana olemiselle on nyt ja tulevaisuudessa. Tuleeko rimaa nostaa vai laskea vai kenties poistaa kokonaan? Suora demokratia tai niin kutsuttu ”tinder-äänestäminen”, jossa ehdokas tai asia tulevat iholle ja johon on helppo pintapuolisesti reagoida tykkäämällä, joukkoistavat kyllä suuria massoja ja diginatiiveja, mutta vahvistavat samalla kansanvallan eriytymiskehitystä.

Kansan valtaa tulee laajentaa eikä kaventaa

Osallisuuden kokemus on tärkeää yhteiskuntarauhan kannalta ja siksi kansanvaltaa tulee laajentaa eikä kaventaa. Nykyinen tilanne, jossa politiikka nähdään lähinnä yhteiskunnan hyväosaisten harrastuksena samaan aikaan kuin iso osa kansalaisista ei pääse edes kiinni yhteiskuntaan, on kestämätön demokraattiselle poliittiselle järjestelmälle.

Tänä vuonna toimintansa aloittanut Ajatuspaja Alkio piti ensimmäisen webinaarinsa Äänen käytön suosio ja suunta keskiviikkona 16. syyskuuta. Alustajina toimivat kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto yliopistosta, VTT Hanna Wass Kansalaisuuden kuilut ja kuplat BIBU-tutkimushankkeesta, nuorten osallisuuden asiantuntija Virva Viljanen Nuorten kattojärjestö Allianssista sekä Demokratia ja vaalit-yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson Oikeusministeriöstä. Webinaariin osallistui kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja politiikan harrastajia yli puoluerajojen.

Ajatuspaja Alkio on Maaseudun Sivistysliiton yksikkö, joka toimii uusien ajatusten ja toimintatapojen kehittämönä yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Ajatuspajan juuret ovat alkiolaisessa ajattelussa.

Live24magazine

29.10.2020Perintälakiin ehdotetaan väliaikaisia muutoksia - Lakia sovellettaisiin sen voimassaoloaikana tehtyihin perintätoimiin
29.10.2020Ruka- Kuusamo Matkailu : Kiitos kotimaisille matkailijoille
28.10.2020Iäkkäiden yksinäisyys on yleistä palveluasumisessa
28.10.2020Tulli : Tilaatko tavaroita netistä? Tarkista tilauksesi lähetysmaa, niin voit säästää aikaa ja rahaa
27.10.2020Suomen Potilasvahinkoapu : " Toimistomme selvittää Vastaamon korvausvastuuta pro bono "
26.10.2020Rasisminvastaisuudesta riittää opittavaa - antirasismi ei ole yhden asian liike
24.10.2020Pro: Alihankintaa ja alipalkkausta - vastine Kaupan liiton muuntelemaan totuuteen
22.10.2020Kaupan liitto: Pro tekee järjestöpolitiikkaa työntekijöiden kustannuksella
22.10.2020Vastaus Häkämiehen avoimeen kirjeeseen: Ammattiliittona Pro ei voi tukea hintakilpailua työehdoilla
22.10.2020THL ei toteuta ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta tänä syksynä koronan takia

Siirry arkistoon »