Julkilausuma: Esittävän säveltaiteen ahdinkoa helpotettava

24.08.2020

Muusikkojen liitto

Julkilausuma Muusikkojen liiton liittovaltuuston kokous 24. elokuuta 2020.

Koronapandemia on lamauttanut musiikin elävän esittämisen. Rajoitustoimet seurannaisvaikutuksineen ovat vieneet elävät musiikkielämykset yleisöltä ja toimeentulon valtaosalta musiikin esittäjiä. Yleisötilaisuuksien järjestämisen rajoitukset jatkuvat, ja yleisön paluu katsomoihin voi kestää vielä pitkään.

Ammattimaisten musiikin freelance-esittäjien tulonmenetykset on arvioitu Suomessa huhti–elokuussa noin 44 miljoonaksi euroksi apurahojen ja työttömyysturvan vaikutukset mukaan lukien. Esityksiä on mahdollisuuksien mukaan alettu järjestää, mutta toiminta pysyy yleisesti tappiollisena.

Valtiovallan tukitoimet ovat olleet tervetulleita, mutta yksittäisille taiteilijoille suunnatut apurahat eivät ole riittäneet paikkaamaan menetyksiä. Luovien alojen yritystuet eivät ole kohdistuneet taiteilijoille, mikä on ongelmallista. Esitystoiminnan pysähdyttyä ei ole mekanismia, jolla yritystuet siirtyisivät taiteilijaportaalle.

Musiikkiala on kohdistanut myös omia varoja korona-apurahoihin ja -tukiin, mutta niihin ei ole alalla riittävästi resursseja omasta takaa. Tarvitaan tuki-innovaatioita ja lisää tukivaroja, jotka tavoittavat koronakriisin erityisen ankarasti koettelemat taiteilijat.

Orkesterit ja teatterit ovat luoneet kattavat turvaohjeet esitystoiminnalle poikkeusoloissa. Niitä noudattamalla konsertit ja teatteriesitykset voidaan toteuttaa turvallisesti, mutta rajattu yleisökapasiteetti tuottaa toiminnalle tappioita. Yhteiskunnan tuki kulttuurille on ensiarvoisen tärkeää juuri nyt, kun ihmiset kaipaavat jatkuvuutta ja sosiaalisia kulttuurielämyksiä. Siitä huolimatta eräissä kaupungeissa on ryhdytty tässä tilanteessa suunnittelemaan kulttuuritoiminnan alasajoa tai supistamista.

Kulttuuri ja musiikki ovat yhteiskunnan sielu, ja niillä on merkittävä osa kulttuuri-identiteettien rakentumisessa. Niitä tarvitaan kannattelemaan meitä yli raskaan ajanjakson. Tässäkin tilanteessa – ja etenkin nyt – kulttuuri on investointi, joka kannattaa tehdä.

Muusikkojen liitto – Äänen kannattaja

Live24magazine

17.09.2020Liikennevalomalli päivitetty uusien linjausten mukaiseksi - tarkista, mistä maista voi matkustaa Suomeen ilman rajoituksia
16.09.2020Koronavilkulla jo yli 2 miljoonaa latausta
15.09.2020Kotimaiset digikirjat saavat oman palkinnon - ehdokkaat julki
10.09.2020Lähtevät ja saapuvat lennot löytyvät nyt Liikennetilanne-palvelusta
10.09.2020Demarinuoret: Yksikin itsemurhaan kuollut nuori on liikaa
04.09.2020HUS vetoaa: Välttäkää joukkotapaamisia ja pysykää sairaana kotona
01.09.2020MacGyver palaa ruutuun - Tiesitkö, että Ihmemiehen keksinnöillä on suomalaiskytkös?
01.09.2020Koronavilkulla jo miljoona latausta!
24.08.2020Julkilausuma: Esittävän säveltaiteen ahdinkoa helpotettava
21.08.2020Jäsenkysely paljastaa linja-autoalan korona-ahdingon - valtaosalla yrityksistä edelleen vaikeuksia ja tulevaisuus uhattuna

Siirry arkistoon »