Uutuuskirjassa virheellistä tietoa täydentävien hoitojen järjestäytymisestä

10.08.2020

Kirja: Kauppatavarana terveys (Juhani Knuuti)

Kansikuva:  Taittopalvelu Yliveto Oy

Professori Juhani Knuutin tuoreessa kirjassa Kauppatavarana terveys, on annettu virheellinen ja harhaanjohtava kuva täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen ammattilaisten nykyisestä järjestäytymistä. Kirjan on kustantanut Minerva Kustannus Oy 2020. Knuuti kirjoittaa: ”Lääketieteen ulkopuolisten hoitojen alat eivät ole järjestäytyneet, joten ei ole olemassa elinkeinonharjoittajia edustavaa tahoa, jonka kautta kuluttaja-asiamies voisi alaa ohjeistaa.”  Tämä väite on virheellinen. Suomessa toimii useita kymmeniä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimivien hoitajien ammatillisia järjestöjä, jotka edustavat täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja. 

Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tuhansille elinkeinonharjoittajille on Suomessa omia ammattilaisjärjestöjä muun muassa fytoterapiassa, perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, akupunktiossa, vyöhyketerapiassa, hypnoosissa, kalevalaisessa jäsenkorjauksessa, ayurvedassa, homeopatiassa, ravitsemushoidossa, shiatsussa ja niin edelleen. Lisäksi eri ammattilaisjärjestöjen yhteistyötä koordinoivat Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry ja Luontaishoitoalan Foorumi ry. Monet järjestöt ovat jäseninä tai tekevät yhteistyötä alan kansainvälisten organisaatioiden kanssa.

Juhani Knuuti ei ole ilmoittanut virheelliselle väitteelleen tietolähdettä. Se saattaa olla peräisin yli 10 vuotta sitten julkaistusta sosiaali- ja terveysministeriön vaihtoehtohoitoja käsittelevästä raportista Vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittäneen työryhmän raportti. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2009:17, jonka tiedot ovat monilta muiltakin osin jo vanhentuneita.

Miksi Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto puuttui uutuuskirjassa olevaan virheelliseen tietoon?

- Sosiaali- ja terveysministeriössä on parhaillaan valmisteilla hallitusohjelman mukainen selvitys täydentävien hoitojen sääntelyn eri mahdollisuuksista.

- Sääntelyn valmistelun tulee perustua oikeaan, luotettavaan ja ajankohtaiseen tietoon täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja tarjoavien ammattilaisten toiminnasta.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on Luontaishoitoalan Foorumi ry:n jäsenyhdistys.

Live24magazine

 

17.09.2020Liikennevalomalli päivitetty uusien linjausten mukaiseksi - tarkista, mistä maista voi matkustaa Suomeen ilman rajoituksia
16.09.2020Koronavilkulla jo yli 2 miljoonaa latausta
15.09.2020Kotimaiset digikirjat saavat oman palkinnon - ehdokkaat julki
10.09.2020Lähtevät ja saapuvat lennot löytyvät nyt Liikennetilanne-palvelusta
10.09.2020Demarinuoret: Yksikin itsemurhaan kuollut nuori on liikaa
04.09.2020HUS vetoaa: Välttäkää joukkotapaamisia ja pysykää sairaana kotona
01.09.2020MacGyver palaa ruutuun - Tiesitkö, että Ihmemiehen keksinnöillä on suomalaiskytkös?
01.09.2020Koronavilkulla jo miljoona latausta!
24.08.2020Julkilausuma: Esittävän säveltaiteen ahdinkoa helpotettava
21.08.2020Jäsenkysely paljastaa linja-autoalan korona-ahdingon - valtaosalla yrityksistä edelleen vaikeuksia ja tulevaisuus uhattuna

Siirry arkistoon »